Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

7/25/2009

Προο Ιστορικα...18/2/1976


Η Προοδευτικη ειναι η πρωτη ομαδα στην ιστορια του Ελληνικου μπασκετ που βαζει χορηγο στην φανελα της. Το αρθο ειναι απο φυλλο της Αθλητικης Ηχω

Ενημερωση εκ των εσω..

Απο πληροφοριες που εχουμε ο Αλεκος Τατσης ενδεχεται να μπει στο ροστερ της ομαδας. Θα ενισχυσει την επιθετικη γραμμη αφου οπως δειχνει ξεπερασε τα προβληματα του. Οι οικονομικς του απολαβες θα αλλαξουν προς τα κατω αν τελικα μπει στην ομαδα.
Ακομα διαβασαμε στο periferiako.com οτι ο Γιαννουκαρης πηγε στο Περαμαικο.
Η ομαδα τελειωνει τις μεταγραφες σε λιγο καιρο. Καποιοι πδοσφαιριστες δοκιμαζονται μαζι με τους υπολοιπους και δεν αποκλειεται να εχουμε νεα συντομα.

ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ

Πριν ένα χρόνο από τον ιστοχώρο μας για πρώτη φορά ανοίξαμε πρακτικά και συγκροτημένα το τεράστιο θέμα της έλλειψης γηπεδικών εγκαταστάσεων που ταλανίζει τον σύλλογο μας εδώ και δεκαετίες.
Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη γηπέδων στην πόλη μας αλλά και τις δικές μας διαχρονικές ευθύνες καθώς ποτέ δεν είχαμε συγκεκριμένη και ξεκάθαρη πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα με αποτέλεσμα αντί να παλεύουμε το ‘’κάθε χρόνο και καλύτερα’’ να συμβιβαζόμαστε με το ‘’ότι βρέξει ας κατεβάσει’’.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό μετά 83 ποδοσφαιρικής ιστορίας αφ’ ενός στον Κορυδαλλό να μην έχουμε ούτε ποδοσφαιρική έδρα, ούτε γραφεία, ούτε την εμφανή παρουσία που αναλογεί στην αθλητική μας υπόσταση, και αφ’ ετέρου στην Κοκκινιά που γεννηθήκαμε και συνεχίζουμε να έχουμε την έδρα μας, ν’ αντιμετωπιζόμαστε σαν σωματείο του Κορυδαλλού αν και είμαστε το παλιότερο και ιστορικότερο σωματείο της περιοχής.
Σ’ όλο αυτό το διάστημα με συνεχείς αναφορές κρατήσαμε το θέμα ανοικτό κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε καθώς δεν έχουμε να διαχειριστούμε μόνο το ζήτημα της ανακατασκευής του γηπέδου Νικαίας αλλά κι ένα σωρό άλλα θέματα που απαιτούν άμεση λύση.
Τι θα γίνει για παράδειγμα με το γηπεδάκι του ασύλου που σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρέπει να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο κι αν υπάρξει καθυστέρηση θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με την εκγύμναση των ποδοσφαιρικών μας υποδομών. Με τις κορασίδες του μπάσκετ που φτάσανε στον τελικό της ΕΣΚΑΝΑ και προπονούνται σε προαύλιο σχολείου. Τις αθλήτριες του βόλλεϋ που αναζήτησαν προπονητική στέγη στην Αγία Βαρβάρα και το Ικόνιο.
Για την ώρα δεν χρειάζεται να γίνω πιο αναλυτικός καθώς έχουμε το χρόνο να τα πούμε όλα διεξοδικά. Περιορίζομαι απλά να πω, πως θεωρώ ελπίδα κι ευκαιρία το γεγονός πως στο τιμόνι του συλλόγου βρίσκονται πρώην και μάλιστα διακεκριμένοι αθλητές της Προοδευτικής που έχοντας βιώσει στο παρελθόν ανάλογες συνθήκες, κατανοούν το πρόβλημα καλύτερα από τον καθένα.
Η δημιουργία μιας επιτροπής στελεχωμένης από πρόσωπα και εκτός Δ.Σ. που θα παρακολουθεί σε διαρκή βάση όλο το ‘’πακέτο’’ των θεμάτων, θα διαπραγματεύεται και θα εισηγείται νομίζω πως μεσοπρόθεσμα μπορεί να βάλει τα πράγματα σε ‘’σειρά’’ προς όφελος του συλλόγου συνολικά, αρκεί όλη αυτή η προσπάθεια να έχει διάρκεια και ξεκάθαρους στόχους προς υλοποίηση.
Κλείνοντας επισημαίνω πως καλό θα ήτανε κι όλοι εσείς που μας διαβάζετε να μας στέλνατε και τη δική σας γνώμη γιατί το θέμα είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό και κάθε άποψη που μπορεί να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενη. (Δ.Β.)

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Ο ΔΡΟΥΖΑΣ

Μετά χριστό ουδείς προφήτης. Με αφορμή την έναρξη της προετοιμασίας υποστήριξα πως η μεταγραφική δραστηριότητα συνεχίζεται κι είναι δεδομένο πως θα γίνουν κινήσεις για την θωράκιση της αμυντικής λειτουργίας.
Μια μέρα μετά στο κείμενο μου με τίτλο ‘’Προσοχή στους μικρούς’’ υποστήριξα την ανάγκη έγκαιρης αποτίμησης των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου ‘’group’’ ποδοσφαιριστών τονίζοντας πως αν χρειάζεται καλό είναι να γίνουν κάποιες ρυθμιστικές κινήσεις δεδομένου ότι σε κάθε αγώνα πρέπει να παίζουνε τέσσερεις μικροί κι αν αποκτήσουμε πλεονέκτημα εκεί, αυτό θα πιστωθεί τελικά σε όλη την ομάδα.
Ως εκ τούτου δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για την παραμονή και τη νέα χρονιά στην ομάδα μας του 18χρονου Βασίλη Δρούζα του οποίου ανανεώθηκε ο δανεισμός από την ομάδα του Εθνικού όπως έγραψε το περιφερειακό.
Τόνισα πως ήθελα την παραμονή του κι η μόνη ένσταση μου έχει να κάνει με την μη αναγκαία πλην εξαιρέσεων (να μια) διαδικασία δανεισμού που σε υποχρεώνει να χάνεις ποδοσφαιριστές που έχεις κτίσει πάνω τους χωρίς ουσιαστικά κανένα όφελος.
Ο Βασίλης ξεκίνησε την περσινή χρονιά σαν βασικός και πήρε πάρα πολλά παιχνίδια στα πόδια του. Έχει μπει στο κλίμα της ομάδας δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και δικαιούμαι να πιστεύω πως φέτος θα ‘ναι πολύ πιο βελτιωμένος από πέρυσι δεδομένου πως είναι μόνο 18 χρονών.
Αγωνίζεται όχι μόνο σαν αριστερός οπισθοφύλακας αλλά και σαν στόπερ αν χρειαστεί, καλύπτοντας όχι μόνο το κενό μιας ιδιαίτερης θέσης αλλά αυξάνοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό και τις δυνατότητες του προπονητή στο μοίρασμα της αγωνιστικής τράπουλας διαμορφώνοντας τη σχέση τέσσερεις μικροί-επτά μεγάλοι.
Χωρίς να υποτιμώ τις δυνατότητες και των υπόλοιπων νέων παιδιών που έχουν έρθει, θεωρώ κεφάλαιο πως ξεκινάμε την χρονιά έχοντας στην διάθεση μας έξι τουλάχιστον μικρούς με σημαντικές εμπειρίες από τον στίβο μάχης της κατηγορίας.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά μπας κι αρχίσουμε να παίρνουμε επιτέλους πάνω μας, γιατί αδέρφια το ‘χουμε μεγάλη ανάγκη. (Δ.Β.)

7/24/2009

Εκεί που η μπάλα… τερματίζει τη ζωή!

Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, ίσως από τα ισχυρότερα με την έννοια της επίδρασης, που έχει στο λαό. Δεν θα μπούμε σε κλισέ διαδικασίες, ν΄ αναφέρουμε τα αποφθέγματα, που έχουν δημιουργηθεί για τον πραγματικό Βασιλιά των Σπορ. Αν είναι ναρκωτικό, αν είναι το ωραιότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή μας, αν είναι διασκέδαση, αν αποτελεί ψυχικό ντοπάρισμα του θεατή, ή μέσο αποπροσανατολισμού της μάζας, αυτό μπορεί να το απαντήσει ξεχωριστά ο κάθε θαυμαστής του, ανάλογα με το πώς το αντιλαμβάνεται. Το άσχημο είναι πως το ποδόσφαιρο δεν είναι μία ενασχόληση… μετρίου ενδιαφέροντος, γι΄ αυτό και οι χαρές που προσφέρει και οι λύπες είναι της ίδιας έντασης. Τραγική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως η μπάλα, είναι σε αρκετές, τελικά, περιπτώσεις, συνυφασμένη με τον ίδιο τον θάνατο.

Με πρόσφατο παράδειγμα, τον χαμό του αστυνομικού επιθεωρητή, Φιλίπο Ρατσέτι, την προηγούμενη Παρασκευή, στο ντέρμπι της Σικελίας Κατάνια-Παλέρμο, ο οποίος απεβίωσε λόγω τραυμάτων, μη αναστρέψιμης κατάστασης, στην κοιλιακή χώρα και το συκώτι, στο περιθώριο των σφοδρών επεισοδίων, το sport-fm.gr, επιχειρεί να επαναφέρει στη μνήμη μας, παρόμοιες καταστάσεις, που το ‘πρόσωπο’ του ποδοσφαίρου, ταυτίστηκε με τον θάνατο. Δεν αναγράφονται αυτά, με βάση την σημειολογική τους αξιολόγηση:

Και στην Ευρώπη και στο Μπαγκλαντές!

Τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αποτέλεσαν το χρονικό σημείο, που η βία στα γήπεδα, γνώρισε μεγάλη έξαρση, με οδυνηρά αποτελέσματα, τις περισσότερες φορές. Στις 29 Μαΐου του 1985, 39 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ιταλοί, γνώρισαν τραγικό θάνατο στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, που έλαβαν χώρα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ. Έναν χρόνο πριν, ένας οπαδός της Τότεναμ είχε πέσει νεκρός από πυροβολισμό και πάλι στην πρωτεύουσα του Βελγίου, με θύτη οπαδό της άλλης φιναλίστ του τελικού Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Άντερλεχτ. Στο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ, τον Απρίλη του 1989, 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από διακόσιοι τραυματίστηκαν, όταν μέρος της κερκίδας κατέρρευσε, στον ημιτελικού Κυπέλλου, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να κάνουμε την αιματηρή καταγραφή στη Λατινική Αμερική, αφού κάθε χρόνο σχεδόν, με αφορμή τις μεγάλες ποδοσφαιρικές κόντρες (β. Μπόκα Τζούνιορς-Ρίβερ Πλέιτ), άνθρωποι κυριολεκτικά σφαγιάζονται σε μεμονωμένα επεισόδια. Χρίζουν αναφοράς, μία αναμέτρηση στο «Μονιουμεντάλ», στις αρχές της δεκαετίας του 80΄, ανάμεσα στις δύο αργεντίνικες ομάδες, όπου τα επεισόδια ήταν τόσο σοβαρά, με αποτέλεσμα η αστυνομία… ν΄ αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει αληθινές σφαίρες, με τη λίστα των νεκρών οπαδών και των δύο ομάδων, να σταματά στους εβδομήντα. Λίγα χρόνια αργότερα, περίπου στα μέσα της προαναφερθείσας δεκαετίας, ξανά στο «Μονιουμεντάλ», η Ρίβερ είχε νικήσει την αιώνια αντίπαλό της, με 2-0. Η αντίδραση των οπαδών της Μπόκα, περιλάμβανε τη δολοφονία δύο ομολόγων τους της Ρίβερ και την αναγραφή, την επόμενη του ντέρμπι, στους τοίχους, έξω από την έδρα των «κόκκινων»: «Το σκορ ήρθε 2-2. Δύο γκολ εσείς, δύο νεκρούς εμείς»!

Για την πολυσυλλεκτικότητα των τόπων του πλανήτη, όπου ένα ποδοσφαιρικό ματς έχει αποτελέσει αφορμή για να χαθούν ζωές, απόδειξη αποτελεί το Μπαγκλαντές. Ημέρα Κυριακή, 28 Σεπτέμβρη του 1998: διακόσια χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας, Ντάκα, στην πόλη Ντιγκινάλα, δύο φίλαθλοι έπεσαν νεκροί από σφαίρες αγνώστων, μετά από εκτεταμένα επεισόδια, που έγιναν σε τοπικό ντέρμπι της πόλης, για τη δεύτερη κατηγορία, με εκατό ακόμη ανθρώπους να τραυματίζονται!

Κάθε χρόνο κι ένα συμβάν…

Το παραπάνω στατιστικό προκύπτει εμπειρικά και όχι από έρευνα! Τον Γενάρη του 1995, πέφτει νεκρός, μετά από ξυλοδαρμό οπαδών της Μίλαν, ένας νεαρός φίλος της Τζένοα, πριν το ματς μεταξύ των δύο ομάδων, στη Γένοβα. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ανθρώπινη απώλεια υπάρχει (17χρονος νεαρός) και στο ντέρμπι της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα στη Γαλατασαράι και τη Φενέρμπαχτσε. Τον επόμενο Αύγουστο και πάλι στη γειτονική μας χώρα, οπαδός της Σακάριασπορ λιθοβολείται από ομολόγους τους, της Ντουζεσπόρ. Στην Ολλανδία, είθισται πριν τα μεγάλα ματς, ανάμεσα στις ομάδες του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ (βλ. Άγιαξ και Φέγενορντ, αντίστοιχα), να στήνονται… προεόρτιες μάχες, σε ουδέτερα σημεία. Σε μία από αυτές, τον Μάρτιο του 1997, χάνει τη ζωή του ένας φίλος του «Αίαντα».

Τον Οκτώβρη του 1999, στο Βελιγράδι, μετά το Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν 0-2, ένας οπαδός των γηπεδούχων πεθαίνει, μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα με καθίσματα από την αντίπαλη πλευρά! Τον Απρίλη του 2000, ο θάνατος… παραμονεύει και πάλι στην Τουρκία, όπου διεξάγεται ο τελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ανάμεσα στη Λιντς και τη Γαλατασαράι: δύο Άγγλοι μαχαιρώνονται από οπαδούς της Γαλατά, παραμονές του ματς. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, ένας μεσήλικας οπαδός της ερασιτεχνικής Ντάρμσταντ, γίνεται εξιλαστήριο θύμα, από οπαδούς της Φρανκφούρτης, οι οποίοι τον ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου. Υπενθύμιση: το ματς ήταν φιλικό!

Τον Μάρτιο του 2003, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, μετά από οδομαχίες που ακολούθησαν τη διεξαγωγή μιας αναμέτρησης για τη δεύτερη κατηγορία της χώρας, ένας άντρας έχασε τη ζωή του και 120 τραυματίστηκαν. Ακριβώς πριν το πρόσφατο δυσάρεστο συμβάν στη Σικελία, τον Νοέμβρη του 2006, στο Παρίσι, ένας αστυνομικός σκότωσε φίλο της Παρί Σεν Ζερμέν, ο οποίος μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του, είχε πιάσει στο κυνήγι οπαδούς της Χάποελ Τελ Αβίβ, μετά το ματς μεταξύ Γάλλων και Ισραηλινών, για τους ομίλους του ΟΥΕΦΑ.

Κι εμείς δεν πάμε πίσω…

Στην Ελλάδα, παραδείγματα υπάρχουν, όχι τόσο ακραίας μορφής, όμως, συμβάντα που είναι ικανά, να μας… αναγκάζουν να τα θυμόμαστε! Πέραν του τραγικού γεγονότος τον Φλεβάρη του 1981 (Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη»), με το θάνατο μελών της Θύρας 7 των «ερυθρολεύκων», που οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη και σε αβλεψία, πέραν κάποιων μεμονομένων περιστατικών (όπως η απώλεια του οφθαλμού, ενός φιλάθλου, σε παιχνίδι Παναχαϊκή-Ολυμπιακός στην Πάτρα, λίγο πριν τον ερχομό της νέας χιλιετίας), ο θάνατος του καθηγητή Χαράλαμπου Μπλιώνα, τον οποίο πέτυχε φωτοβολίδα στην καρωτίδα, στις 26 Οκτωβρίου 1986, στο «Αλκαζάρ», σε αγώνα Λάρισα-ΠΑΟΚ (2-1), αποτελεί σημείο αναφοράς στη χώρα μας. Αντίστοιχα, τραγική εξέλιξη υπήρξε και τον Γενάρη του 1991, όπου μετά τη λήξη του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-2 (ματς που επαναλήφθηκε στη Ρόδο), σε επεισόδια εκτός του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, έχασε τη ζωή του στα έκτροπα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, ο 16χρονος μαθητής Γιώργος Παναγιώτου.

Συμπέρασμα: η βία, ο φανατισμός, σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, που μπορεί να κατευθύνει συνειδήσεις και να ορίσει ζωές, δεν έχουν ούτε φυλετική διάκριση, ούτε ηλικιακή «προτίμηση». Γι΄ αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις, τον πρώτο λόγο έχει η μοίρα…, αυτή που στην μπάλα δεν ορίζεται! Ποιος θα το περίμενε, άλλωστε, πως ένα ποδοσφαιρικό ματς, θα μπορούσε να αποτελέσει και αφορμή πολέμου; Σαλβαδόρ-Ονδούρα, ο αγώνας που διεξήχθη το 1969, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1970. Δεδομένα μεγάλη η κόντρα ανάμεσα στα δύο κράτη, σφοδρά τα επεισόδια που ακολούθησαν τον αγώνα, με αποτέλεσμα, λίγες ημέρες μετά η Ονδούρα, βρίσκοντας αφορμή, να εισβάλει στο Σαλβαδόρ, κηρύσσοντας πόλεμο! Σίγουρα, τα αίτια ήταν και άλλα, ποια, όμως, ήταν η αφορμή;

Λάμπρος Γκαραγκάνης

7/23/2009

Good News baby!!!

H Προοδευτικη χτυπαει αμυντικο απο την Καλαμαρια. 19 χρονων και παιζει και στοπερ.
Ο Πιπεριας προπονηται με την Προο και σε λιγες μερες υπογραφει επισημα.
Στο τελος της βδομαδας κλεινουμε και σεντερ φορ. Απο οτι μας ενημερωσαν δεν προκειτε να εχουμε αλλες μεταγραφες

Οσο αφορα το βολλευ ολα κυλανε ομαλα. Το μπασκετ ξεκιναει στις 17 Αυγουστου

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ

Στην προκύρηξη του νέου πρωταθλήματος της Δ Εθνικής κατηγορίας που πριν από δυο τρεις μέρες ανεβάσαμε στην ιστοσελίδα μας, αναφέρεται ρητά πως και φέτος ισχύει η διάταξη της υποχρεωτικής συμμετοχής σε κάθε παιχνίδι και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα τεσσάρων αθλητών που η ηλικία τους να μην ξεπερνάει τα 20 χρόνια.
Προσωπικά μόνο αντίθετο δεν με βρίσκει κάθε μέτρο που στόχο έχει, να δώσει την ευκαιρία σε νέους αθλητές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να πάρουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται ώστε να μη μείνουνε αιώνια ταλέντα και μακάρι αυτή η νοοτροπία να υπήρχε σε κάθε αγωνιστικό επίπεδο από την Α Εθνική μέχρι την Γ τοπική κατηγορία.
Παρ’ όλα αυτά διαφωνώ κάθετα με την συγκεκριμένη διάταξη που σε πραγματικές συνθήκες λόγω τραυματισμών καρτών και άλλων λόγων πολλές φορές μετατρέπει τον καταρτισμό αξιόμαχης εντεκάδας αλλά και δεκαοχτάδας σε πραγματικό γρίφο στερώντας ουσιαστικά την δυνατότητα από ένα πολύ μεγάλο αριθμό ερασιτεχνικών στην ουσία σωματείων να οικοδομήσουν μια πραγματικά αξιόμαχη ομάδα με ορίζοντα δύο τριών ετών, καθώς είτε γιατί μόλις ενηλικιωθούν αυτοί οι παίχτες δεν μπορεί να ξαναπαίξουν σαν τέτοιοι είτε γιατί αλλάζοντας κατηγορία η ομάδα (κάτι που ισχύει για μία στις τρεις συμμετέχουσες κάθε ομίλου) απαλλάσσεται από το ‘’βραχνά’’ της συγκεκριμένης διάταξης και ενεργεί πλέον με τελείως διαφορετικά δεδομένα.
Είμαι βέβαιος πως αν στην επιτροπή πρωταθλήματος συμμετείχαν κατά βάση εκπρόσωποι των σωματείων δεν θα υπήρχαν τέτοιες ουσιαστικά αντιαναπτυξιακές διατάξεις που στην πράξη υπονομεύουν το επίπεδο και την ανταγωνιστικότητα αυτού του τεράστιου σε μέγεθος και γεωγραφική εμβέλεια πρωταθλήματος.
ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Επειδή όπως λέει κι η παροιμία ‘’όπως βρίσκεις τον καιρό έτσι τον αρμενίζεις’’ καλό είναι για την ώρα να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή και να στήσουμε την ομάδα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουμε το μέγιστο αγωνιστικό αποτέλεσμα που μπορούμε και γιατί όχι να δημιουργήσουμε και ανταγωνιστικό αποτέλεσμα σε σχέση με τους αντιπάλους μας.
Πιστεύω ακράδαντα πως πέρυσι η άνοδος χάθηκε σ’ αυτό ακριβώς το σημείο. Αποκτήσαμε ένα τεράστιο αριθμό ‘’ενήλικων’’ ποδοσφαιριστών χωρίς δυνατότητα ν’ αγωνίζονται (μόλις εφτά επιτρέπεται) σε κάθε παιχνίδι και δεν δώσαμε βάρος στην απόκτηση δυο τριών ‘’μικρών’’ που πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.
Στην πορεία βέβαια κάποιοι αθλητές που πήραν τις συγκεκριμένες θέσεις έπαιξαν και εξελίχθηκαν πολύ καλά αγωνιστικά αλλά το πουλάκι είχε πετάξει. Και την ώρα που μιλάμε σκοπός είναι να μην γίνει το ίδιο λάθος με πέρυσι δεδομένου ότι η εμπειρία της διετούς συμμετοχής μας σ’ αυτό το πρωτάθλημα πρέπει να λειτουργήσει αυτή τη φορά σαν σύμμαχος μας.
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Στη διάθεση μας έχουμε πέντε ‘’έτοιμους μικρούς’’ που ξέρουν από πέρυσι και πρόπερσι τα δεδομένα της κατηγορίας και μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς όποτε τους ζητηθεί αρκεί να μην σταματήσουν να δουλεύουν και να προσπαθούν για το καλύτερο γιατί είναι μικροί κι έχουν ακόμα πολλά να μάθουν.
40% ΜΙΚΡΟΙ
Αν σκεφτεί κανείς πως τα 2/5 της εντεκάδας απαρτίζονται από ‘’μικρούς’’ καταλαβαίνει πως στην δεκαοχτάδα ουσιαστικά χρειαζόμαστε άλλους τρεις ένα για κάθε γραμμή και στους εικοσιπέντε της συνολικής δύναμης περίπου δέκα με εφτά οκτώ απ’ αυτούς να είναι κυριολεκτικά πρώτης γραμμής αν πραγματικά θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε.
Προσωπικά θα ήθελα να μείνουν τόσο οι Ζαφειράτος Δρούζας (αν και ο πρώτος θα έπαιζε πλέον σαν μεγάλος) όσο και ο Θέος που πιστεύω πως είναι μεγάλο ταλέντο. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρόκειται να τα βάψω μαύρα γιατί πλην ειδικών περιπτώσεων θεωρώ πως είναι λάθος σ’ αυτές τις ηλικίες να δουλεύεις με δανεικούς αθλητές (ουσιαστικά για λογαριασμό άλλων) κι όχι με δικούς σου, και σε τελική ανάλυση κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.
Περιορίζομαι λοιπόν να πω πως έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στον προπονητή της ομάδας που και πετυχημένος είναι και γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά πρόσωπα και πράγματα, αλλά και στην επιτροπή μεταγραφών που ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, προκειμένου να σταθώ σ’ αυτό που θεωρώ πραγματικά κομβικό.
Τώρα που ξεκίνησε η προετοιμασία και η μεταγραφική περίοδος είναι ακόμα σ’ εξέλιξη ας γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για το αγωνιστικό status αυτής της ομάδας παιχτών ώστε αν πρέπει να γίνουν κάποιες συμπληρωματικές κινήσεις να γίνουν όσο υπάρχει καιρός.
Δεν ξέρω την πλήρη σύνθεση της ομάδας και δεν υπονοώ τίποτα. Ξέρω όμως πως στον αθλητισμό κατά κανόνα τα μεγάλα επιτεύγματα κρίνονται στις λεπτομέρειες και πιστεύω ακράδαντα πως εκεί ακριβώς μπορούμε να κερδίσουμε φέτος ότι χάσαμε πέρυσι. (Δ.Β.)

7/22/2009

Στεκομαστε διπλα στους χορηγους μας!!

Η ομαδα του μπλογκ περνει πρωτοβουλιες για την ομαδα αλλα και για οσους βοηθουν την ομαδα.

Ετσι απο σημερα ανακοινωνουμε την ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.
Η εταιρια trofoland του κ. Τζιερη θα μπει στην λιστα αφου φιγουραρει απο χτες και επισημα στην ενδοξη φανελα της Προοδευτικης μας.

Καλουμε ολους εσας που εχετε ενα οβολο παραπανω να την δωσετε στην ομαδα και μεις θα σας διαφημισουμε εδω εντελως δωρεαν!!
Ετσι κερδιζετε την προβολη σας σε χιλιαδες Προοδευτικανους, και οχι μονο. Την προβολη σας στο παγκοσμιο ιστο και φυσικα την αναφορα της εταιριας-μαγαζιου-επιχειρησης σας στα συνεργαζομενα με μας ΜΜΕ.

ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να φωνάζω πως Προοδευτική δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Είναι και τα εκτός ποδοσφαίρου τμήματα, η ιστορία μας, η κοινωνική μας αναφορά κι όλα όσα καθορίζουν την υπόσταση μας εδώ και δεκαετίες.
Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον μας για το μπάσκετ θα παραμείνει αμείωτο (για το blog μιλάω) και τη νέα χρονιά που η ομάδα ανδρών μπορεί να έπεσε αλλά δεν έσβησε.
Με επικεφαλής από πλευράς διοίκησης το Γιώργο Λαουτάρη έχει αρχίσει εδώ και κάμποσο καιρό το χτίσιμο τόσο της ανδρικής όσο και της γυναικείας ομάδας μπάσκετ.
Μεγάλο συν σ’ αυτή την προσπάθεια είναι το γεγονός πως και στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες υπάρχει πλήρης αγωνιστική υποδομή και αυτό το κεφάλαιο θα γίνει η βάση για το στήσιμο των αγωνιστικών μας ομάδων.
Τα δύο τρίτα της γυναικείας ομάδας που θα κατέβει του χρόνου στο πρωτάθλημα θ’ αποτελείται από τις κορασίδες που φέτος φτάσανε στον τελικό της ΕΣΚΑΝΑ. Στόχος η δημιουργία (είναι εφικτό ακόμα και με τα’ ανύπαρκτα μέσα που διαθέτουμε) σε δυο τρία χρόνια μιας πλήρως ανταγωνιστικής ομάδας ικανής να διεκδικήσει την άνοδό της στην Α2 γυναικών.
Πάμε και στην αντρική ομάδα. Είπαμε πως ο προπονητής Πέτρος Καρβούνης αναβαθμίζεται από την εφηβική ομάδα που καθοδηγούσε μέχρι τώρα.
Το σπουδαίο με τη νέα ομάδα που ξεκίνησε να στήνεται έχει να κάνει με το γεγονός πως οι 11 από τους 15 αθλητές που θα την στελεχώσουν προέρχονται από τα σπλάχνα της Προοδευτικής!
Είτε μιλάμε για τους Φωτόπουλο Βαμβακάρη που παραμένουν, είτε για τους Τζιώτη, Κυριακόπουλο, Πανόπουλο, Παπαστυλιανό, Παπαδόπουλο, Παργιανόπουλο, Κουτσουμπάκο, που θα μας ενισχύσουν του χρόνου (οι περισσότεροι έχουν ξαναπαίξει στην Προοδευτική), είτε για τους εφήβους που θα προωθηθούν στην πρώτη ομάδα το σίγουρο είναι πως η καρδιά που θα χτυπάει θα έχει χρώμα βυσσινί κι αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα.
Στόχος κι εδώ η δημιουργία σταδιακά μιας ομάδας ικανής να τολμήσει περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Ευχή να μην προχωρήσει η ομοσπονδία μπάσκετ στον δραματικό περιορισμό των ομάδων που μετέχουν στην Γ εθνική κατηγορία (απ’ ότι φαίνεται φέτος τουλάχιστον δεν πρόκειται να ισχύσει) γιατί κάτι τέτοιο θα έχει σαν συνέπεια οι περισσότερες ομάδας που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ να υποβιβαστούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Επειδή κι εδώ το οικονομικό πρόβλημα που πλήττει όλο το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού είναι τεράστιο και περισσότερο άμεσο για τις ομάδες που δεν έχουν υποδομές προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για την ανταγωνιστικότητα του νέου πρωταθλήματος. Βλέποντας και κάνοντας. Σημασία έχει πως είμαστε ακόμα ζωντανοί και συνεχίζουμε. (Δ.Β.)

To αρχειο μας μεγαλωνει!!

Απο σημερα και για καποιες μερες θα ειμαστε οικοτροφοι στην εφημεριδα ΦΩΣ.
Μαζευουμε υλικο για να εμπλουτισουμε το αρχειο μας, με γνωμονα την δημιουργια οπως εχουμε πει την εκδοση ενος βιβλιου με την ιστορια της Προοδευτικης.

Εννοειτε βεβαια οτι οσοι θελετε μπορειτε να βοηθησετε και να προσφερετε υλικο.

Μεχρι στιγμης παμε καλα και εχουμε μαζεψει φωτογραφιες και στατιστικα με τεραστια αξια.
Το αρχειο μας εχει αναγκη στοιχει απο το 1955 και πισω. Ειναι χρονια που δεν υπαρχουν πολλα στοιχεια μαζεμενα καπου. Οποιος εχει κατι πανω σε αυτες τις χρονιες μας σψζει πραγματικα.

Η ξενομανία στη διαιτησία

Η ξενομανία στη διαιτησία έχει την ίδια ηλικία με το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά λίγες φορές έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.Του Ευάνθη Γκόγκουλη.

Η ιδέα του προέδρου της ΕΠΟ να προτείνει τη θέση του αρχιδιαιτητή σε μία προσωπικότητα από το εξωτερικό πιθανότατα να προκάλεσε αίσθηση. Ομως, η εισαγωγή ξένων διαιτητών δεν είναι καινούργιο «φρούτο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάθε άλλο. Εχουν σχεδόν την ίδια ηλικία!

Από παλιά, βλέπετε, η καχυποψία είχε φωλιάσει στην ψυχή των παραγόντων των ομάδων. Θεωρούσαν εύκολο να επηρεαστεί ο τάδε ή ο δείνα Ελληνας διαιτητής από τον αντίπαλο ή από την εξέδρα. Ποια ήταν η λύση; Να μετακληθεί ξένος ρέφερι, ο οποίος δεν καταλαβαίνει από τα δικά μας και θα σφυρίξει αμερόληπτα. Σκέψη η οποία φαίνεται λογική, όπως και η αντίστοιχη του Βασίλη Γκαγκάτση για τον Αντερς Φρισκ. Ελα όμως που υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αντίθετο από το προσδοκώμενο. Ακόμα κι αν ο ξένος ρέφερι κουβαλούσε τεράστια εμπειρία και όνομα.

Τα στοιχεία της μίνι έρευνας που ακολουθεί βασίζονται στην εργασία του Γιώργου Παγιωτέλη για το περιοδικό «Παγκόσμιοι» (τεύχη ετών 1994-95) και το βιβλίο «Γκολ 2000 – Ενας αιώνας ποδόσφαιρο» του Ανδρέα Μπόμη.

Από το 1930!

Οι ομάδες προτιμούσαν ξένους διαιτητές στα ντέρμπι από τα πρώτα κιόλας χρόνια διεξαγωγής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ιστορικό 8-2 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού την 1η Ιουνίου 1930. Το διηύθυνε ένας Ιταλός, ο Ρινάλντο Μπαρλασίνα. Η προτίμηση προς τις ξένες σφυρίχτρες συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και έφτασε σε παρανοϊκά επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του '60. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το 1963-64 τους αγώνες της Α' Εθνικής διηύθυναν 119 ξένοι και μόλις 20 συμπατριώτες μας! Τότε, βέβαια, οι Ελληνες είχαν και κάποιες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις που τους οδήγησαν σε απεργίες, αλλά η ουσία δεν αλλάζει και πολύ.

Ξύλο στον Καντίλ

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 οι ξένοι διαιτητές είχαν μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων φιλάθλων. Σε ορισμένους, μάλιστα, είχαν κολλήσει και τη «ρετσινιά» του φίλα προσκείμενου σε κάποια ομάδα, όπως στον Ισπανό Καμπαγέρο (ο οποίος θεωρείτο... φιλο-ΑΚΕτσής)! Ο Ρουμάνος Μιχαλέσκου έμεινε επί ένα μήνα στη χώρα μας το 1962-63 (σφύριζε επί τέσσερις διαδοχικές αγωνιστικές), την επόμενη χρονιά όμως οι Βούλγαροι Ρουμέντσεφ, Στάβρεφ και ο Ελβετός Χούμπερ τον ξεπέρασαν. Διηύθυναν από πέντε παιχνίδια ο καθένας! Λιγότερα ματς είχε ο Αιγύπτιος Καντίλ, συνταγματάρχης του στρατού στη χώρα του, ο οποίος δεν πρέπει να ξέχασε ποτέ το πέρασμά του από την Ελλάδα. Κι αυτό επειδή στις 23 Φεβρουαρίου 1962 ξυλοκοπήθηκε ανηλεώς από τους οπαδούς του Αρη, οι οποίοι θεώρησαν ότι η ομάδα τους αδικήθηκε στον αγώνα με την ΑΕΚ (0-1)!

Τους «έκοψε» η χούντα

Με την έλευση της δικτατορίας, μας τελείωσαν και οι ξένοι διαιτητές. Αυτονόητο το γιατί. Και οι Κύπριοι, που εμφανίζονταν αραιά και πού, δεν θεωρούνταν μετακαλούμενοι αλλά συμπατριώτες μας. Αλλωστε, επί χούντας συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και μία ομάδα από τη Μεγαλόνησο. Το σερί έσπασε το 1973, όταν ύστερα από την πίεση που άσκησε ο ΠΑΟΚ, κλήθηκε να διευθύνει τον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό ο Βέλγος Βιτάλ Λορό. Ενας από τους κορυφαίους ρέφερι της Ευρώπης, ο οποίος την επόμενη χρονιά επελέγη για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Μπάγερν - Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1).

«Θάλασσα» ο Ντελκούρ

Το 1974 ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έληξε ισόπαλος 1-1 ύστερα και από την παράταση. Τότε δεν υπήρχαν τα πέναλτι και διεξαγόταν επαναληπτικός, τον οποίο κέρδισε εύκολα η Μπάγερν με 4-0. Διαιτητής του δεύτερου τελικού ήταν ένας άλλος Βέλγος (το ματς διεξήχθη στις Βρυξέλλες), ο Αλφρέντ Ντελκούρ. Κι αυτός μεγάλο όνομα, μόνο που τον Οκτώβρη του '73 τα είχε κάνει... θάλασσα στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ. Το γκολ του Ντεμέλο με το οποίο κρίθηκε το ματς μπήκε στο 90' με πέναλτι, το οποίο ήταν καθαρό. Νωρίτερα, όμως, ο Παναθηναϊκός φώναζε για άλλο ένα πέναλτι σε χέρι του Τανίδη και η ΑΕΚ για την ίδια παράβαση, όταν ο Νικολάου έγινε... σάντουιτς εντός περιοχής από δύο αντιπάλους του.

Γκρίνια για Μενεγκάλι

Ενας από τους πλέον συζητημένους τελικούς Κυπέλλου είναι αυτός του 1975. Και, μαντέψτε, ο διαιτητής ήταν και τότε ξένος. Ισως γι' αυτές τις αποφάσεις του Ιταλού Μενεγκάλι να αποφάσισε η ΕΠΟ, οριστικά πια, να στηρίζεται έκτοτε μόνο στα εγχώρια διαιτητικά προϊόντα. Είναι ο τελικός στον οποίο ο Παναθηναϊκός κατέβηκε με πολλούς αναπληρωματικούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ορισμό του στο Καραϊσκάκη. Οι διαμαρτυρίες ήταν ακόμα πιο έντονες μετά το ματς, το οποίο έληξε 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Πέρα από τα δικαιολογημένα παράπονα για το γκολ του Δαβουρλή (η φάση πρέπει να ξεκίνησε από οφσάιντ του Κρητικόπουλου), οι «πράσινοι» είχαν ζητήσει δύο πέναλτι σε ισάριθμες ανατροπές του Βαλλίδη.

Θαμώνας της χώρας μας ο Ντινστ

Από τα γήπεδά μας παρέλασαν πολλές σημαντικές μορφές της ευρωπαϊκής διαιτησίας της εποχής. Οπως ο Γκότφριντ Ντινστ, ο οποίος διηύθυνε τον τελικό του Μουντιάλ του 1966 ανάμεσα στην Αγγλία και τη Δυτική Γερμανία και έμεινε στην ιστορία για την απόφασή του να αποδεχθεί την υπόδειξη του Σοβιετικού βοηθού του Μπαχράμοφ και να κατακυρώσει το γκολ-φάντασμα του Χαρστ (με το οποίο έγινε το 3-2). Ο Ντινστ ήταν ένας από τους τακτικότερους θαμώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, μια και η ΕΠΟ τον έφερνε τόσο πριν όσο και μετά τη θέσπιση της Α' Εθνικής! Μάλιστα, το 1957 διηύθυνε το μπαράζ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό (0-0) στο οποίο απέβαλε από το 4' τον Σωτήρη Αγγελόπουλο του «τριφυλλιού» (για χτύπημα στον Μουστακλή) και προσπαθούσε επί δέκα λεπτά να τον πείσει να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο.

Ο Βοτρό και ο Βουρτς

Το 1974-75, τελευταία χρονιά που η ΕΠΟ μετακάλεσε ξένους διαιτητές, πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα ορισμένα πολύ σπουδαία ονόματα του χώρου. Οι Ιταλοί Λατάντζι και Σεραφίνο, ο Αυστριακός Μπούτσεκ, ο Ελβετός Ντούμπα. Κανείς τους, όμως, δεν συγκρινόταν με τους δύο Γάλλους. Τον Μισέλ Βοτρό και τον Ρομπέρ Βουρτς. Ο Βοτρό, παρατηρητής της ΟΥΕΦΑ σήμερα (είχε αυτά τα καθήκοντα στο πρόσφατο Ανόρθωση-Ολυμπιακός), σφύριξε μεταξύ άλλων τον τελικό του Εuro '88 (Ολλανδία - ΕΣΣΔ 2-0), τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του '86 (Στεάουα - Μπαρτσελόνα 0-0, 2-0 στα πέναλτι) και ήταν παρών στα Μουντιάλ του '82 και του '90. Ο Βουρτς, πάλι, εκτός από το Μουντιάλ του '78, διηύθυνε και τον τελικό του Πρωταθλητριών το 1977 (Λίβερπουλ - Γκλάντμπαχ 3-1).

Ο Λανέζε στην «κλούβα»

Πάνω που είχαμε ξεχάσει τους ξένους, τους είδαμε να ξαναμπαίνουν στη ζωή μας το καλοκαίρι του 1989. Στην 1η αγωνιστική των μπαράζ που αποφασίστηκαν εν μια νυκτί για την αύξηση των ομάδων στην Α' και τη Β' Εθνική, χρειάστηκε η συνδρομή των αλλοδαπών διαιτητών λόγω της απεργίας των Ελλήνων! Η ΕΠΟ, μάλιστα, κάλεσε σπουδαία ονόματα και έτσι γίναμε μάρτυρες... σουρεαλιστικών σκηνικών. Είδαμε δηλαδή τον περίφημο Ιταλό Τούλιο Λανέζε να διευθύνει το Απόλλων Καλαμαριάς - Κόρινθος (0-0), στην «κλούβα» της Νέας Ιωνίας του Βόλου! Και τον επίσης σπουδαίο συμπατριώτη του Κάρλος Λόνγκι στο Εθνικός - Βέροια (2-0) στη Λαμία. Σημειώστε ότι αμφότεροι έδωσαν το «παρών» την επόμενη χρονιά στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας, ο δε Λανέζε ήταν ο «άρχοντας» του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1991.

Και στους προπονητές

Η ΕΠΟ είχε από την αρχή ροπή στην ξενομανία. Σκεφτείτε μόνο ότι ο πρώτος προπονητής που προσέλαβε ήταν αλλοδαπός! Μετά το φιλικό με τη Β' Ιταλίας τον Απρίλιο του 1929, το τελευταίο με το ποδόσφαιρο να βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, η Ομοσπονδία ανέθεσε τις τύχες της Εθνικής Ελλάδας στον Τσεχοσλοβάκο Γιαν Κοπσίβα. Μεγάλο όνομα της εποχής, με θητεία στην Μπαρτσελόνα, αλλά και τον Ολυμπιακό, καθοδήγησε την Εθνική σε τρεις αγώνες και αντικαταστάθηκε το 1930 από έναν συμπατριώτη του, τον Κουρτ Σβέικ.

Οι Κύπριοι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται ξένοι, αλλά η περσινή συνεργασία της ΕΠΟ με την ΚΟΠ για ανταλλαγή διαιτητών χρήζει αναφοράς. Ετσι, προς το τέλος της χρονιάς είδαμε σε αγώνες της Super League τους Κύπριους διεθνείς διαιτητές Πανίκο Καϊλή (ΠΑΟΚ - Ατρόμητος 1-0), Κωστάκη Καπιτανή (Αστέρας Τρίπ. - Βέροια 2-0), Στέλιο Τρύφωνος (ΟΦΗ - Πανιώνιος 1-2) και Λεόντιο Τράτο (Αρης - ΟΦΗ 2-0).

Πηγή: SportDay

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Ναι ναι, καλά το καταλάβατε... Και εγώ για την πρώτη προπόνηση θα σας πω...
Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος, και αυτό για αρκετούς λόγους:
1.Είδα αρκετό κόσμο να έχει προσέλθει στο ΕΑΚ, μιλάμε για πάνω από 100 άτομα.
2.Είδα πολλά παιδάκια! (Ω, τι ευτυχία Θεέ μου...)
3.Είδα χορηγό στη Φανέλα.
4.Είδα ότι μπορεί να "ξεπέσαμε" στο ΕΑΚ, αλλά τουλάχιστον ο τάπητας είναι του κουτιού.
5.Είδα πάνω από 25 παίχτες να κάνουν προπόνηση.
6.Είδα το μπλογκ εκεί να μοιράζει φανελάκια του Φεστιβάλ (αν δεν πενέψεις το σπίτι σου...)
7.Είδα ένα μικρό τσιμπούσι με σαντουιτσάκια,τυροπιτάκια κτλ
8.Είδα να βάφουν τα κάγκελα του γηπέδου.
9.Έπεσε και ένα βαρελώτο, έτσι για το τζέρτζελο...
Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως είμαι πολύ αισιόδοξος. Κάτι μου λέει ότι θα μας πάει καλά ο φετινός Χειμώνας. Αλλά ας μην αγχώνομαι από τώρα, έχουμε έναν ολόκληρο Αύγουστο να χαρούμε ακόμα! (αφήστε, και πέφτει Σάββατο της Παναγίας φέτος, χάνουμε και την αργία...).
ΠΡΟΟ NO GATE forever
VISSINI ULTRAS are coming back κουφάλες...
V.E.

7/21/2009

Η ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Χθες το απόγευμα στο δημοτικό στάδιο του Κορυδαλλού ξεκίνησε την προετοιμασία της η ποδοσφαιρική ομάδα της Προοδευτικής ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2008-2009.
Περισσότεροι από 100 Προοδευτικάνοι παραβρέθηκαν στο νέο ξεκίνημα με έντονη την προσδοκία μέσα τους πως ότι δεν έγινε τις δυο προηγούμενες περιόδους θα γίνει σ’ αυτήν που έρχεται.
View Image

Πέρα από τη διοίκηση και την προπονητική ομάδα εντός αγωνιστικού χώρου μετρήσαμε 29 ποδοσφαιριστές κάποιοι από τους οποίους προφανώς είναι υπό δοκιμή και η οριστική συμμετοχή τους στη σύνθεση της ομάδας θα κριθεί τις επόμενες μέρες.
Πέρα από τις μεταγραφές που έχουμε αναφέρει με τελευταία αυτή του 23χρονου Γιαννουδάκη από την Μαλεσίνα (όπως πληροφορηθήκαμε είναι αριστεροπόδαρος, αγωνίζεται σαν δεκάρι και συνοδεύεται από καλές συστάσεις) η προσπάθεια περαιτέρω μεταγραφικής ενίσχυσης της ομάδας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Στην κορυφή της ατζέντας τοποθετείται η απόκτηση σέντερ φορ και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν μεταξύ άλλων επαφές και με ποδοσφαιριστή που στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει δείξει δεδομένη ικανότητα στο σκοράρισμα.
Η παρουσία του Αλέκου Τάτση στην εξέδρα δεν γνωρίζουμε αν υποδηλώνει κάτι περισσότερο. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της παραμονής τη νέα περίοδο για τους βασικούς πέρυσι Διαμαντάκη, Τσιώλη, με σημαντικές πιθανότητες ευνοϊκής εξέλιξης.
Όπως επίσης είναι ανοιχτό και το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης στα μετόπισθεν τόσο για το κέντρο της άμυνας όσο και για τα άκρα δεδομένου πως όπως και να ‘χουν τα πράγματα η Προοδευτική αντιμετωπίζεται απ’ όλες τις άλλες ομάδες σαν όνομα και τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων κατά κανόνα παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της χρονιάς ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί.
Από τους ‘’μικρούς’’ εκτός από τους Ζαφειράτο Δρούζα που πέρυσι έπαιζαν δανεικοί από τον Εθνικό δεν θα είναι μαζί μας και ο Θέος που επέστρεψε στην Αγία Παρασκευή.
Παραμένουν όμως οι Βογιατζής, Παντελίδης, Σαλαπάτας, Κουβάτσος, Πρισιμιτζής, που πέρυσι πήραν πάρα πολλά λεπτά συμμετοχής κι απ’ τους οποίους φέτος περιμένουμε ακόμα περισσότερα πράγματα.
Δεν έχω αμφιβολία πως τις επόμενες μέρες θα γίνουν όσα πρέπει προκειμένου η ομάδα να ενισχυθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τα ισχνά οικονομικά των ομάδων και το γεγονός πως αρκετοί καλοί ποδοσφαιριστές παραμένουν ελεύθεροι συνηγορούν προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Η πολύ καλή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του πρόσφατα ανακαινισμένου γηπέδου του Κορυδαλλού μάλλον βοηθάει στο να κυλήσει ανώδυνα ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να ξαναγυρίσουμε στη φυσική μας έδρα στο γήπεδο Νικαίας στο οποίο θα στρωθεί νέος τεχνητός χλοοτάπητας.
Θεωρώ πως το βασικότερο αυτή τη στιγμή δεν είναι πότε θα παραδοθεί το γήπεδο αλλά το καθεστώς χρήσης που θα ισχύσει στη συνέχεια ώστε όχι μόνο να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της ιστορικής έδρας που έχει το συγκεκριμένο γήπεδο για την ομάδα μας, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα συνολικής ανάπτυξης όλων μας των ποδοσφαιρικών τμημάτων.
Όμως αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης και δεν είναι της παρούσης να το ανοίξουμε. Εκείνο που πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε είναι πως η παρουσία και η στήριξη του κόσμου της ομάδας είναι φέτος πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά.
Χθες που ξεκινήσαμε γιόρταζε ο προφήτης Ηλίας που είχε το ‘’γιατάκι’’ του στην κορυφή του όρους Σινά την επονομαζόμενη Αγία Κορυφή. Άμα βρείτε καμιά εκκλησία που να γιορτάζει στη χάρη του ανάψτε του ένα κεράκι μπας και σαν προφήτης και μελλοντολόγος που είναι μας βοηθήσει να βρούμε το δρόμο για την δική μας κορυφή.Ένα θαυματάκι το χρειαζόμαστε εδώ που τα λέμε στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. (Δ.Β

Επισημη πρωτη με ελπιδα!!

Το μπλογκ εδωσε το παρον στην επισημη πρωτη της ομαδας ποδοσφαιρου και σας μεταφερει το κλιμα.

Ειδαμε μια νεα ομαδα με πολλους μικρους αλλα και πολλα παλια γνωριμα προσωπα. Στις κερκιδες γυρω στα 150 ατομα χειροκροτησαν και ζητησαν απο την ομαδα και την διοικηση να δωσουν οτι μπορουν. Συμπερασματα για το υλικο δεν εχουμε. Οταν δουμε το πρωτο φιλικο θα σας πουμε.
Κατα την γνωμη μας το κλιμα ηταν λιγο παγωμενο αφου δεν ειχαμε πολλες τυμπανοκρουσιες και συνθηματα. Ο κοσμος διψαει για νεα και ενισχυση. Σε ολα τα επιπεδα.Συζηταγαμε για πολλα μεταξυ μας και κυριως για το γηπεδικο. Πολλοι ειπαν οτι τα εργα αργουν και θα εχουμε προβλημα.
Για να απαντησω και σε ενα φιλο που εκανε σχολιο σε αρθρο που βγαλαμε για το γηπεδο. ΑΝ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?? Απο οτι ξερουμε ολοι το πλαστικο δεν χορτο δεν παιζει στην Γ Εθνικη. Αρα παμε σε αλλο γηπεδο η ξανα γινονται εργα για φυσικο χλοοταπητα. Δηλαδη τρεχατε ποδαρακια μου.


Αυτο που κανεις δεν μιλαει ειναι ο ''ερασιτεχνης''. Δεν ξερουμε τιποτα για τα αλλα τμηματα και ουτε φωνη απο τις ακαδημιες των, που να πουμε εδω οτι παιζουν σε αθλια γηπεδα λογω γκρεμισματος του ασυλου και το Σκρα δεν ειναι γηπεδο μπασκετ.Οσο για το βολλευ τα εχουμε πει. Αστα να πανε απο εγκαταστασεις.

Το ασυλο γκρεμιστηκε για να γινει το νεο δημαρχειο και παρκιν.
Στο ιδιο χωρο λενε οτι θα γινει μεγαλο γηπεδο και ισως βοηθητικο. Παντως εχω μια απορια γιατι χρειαζομαστε νεο δημαρχειο αφου ο Δημος μας εχει ηδη πολλα κτηρια που καλυπτουν τις αναγκες του. Ιδωμεν...


Για να επανελθουμε στην επισημη πρωτη. Απο πλευρας διοικησης δεν τους ειδαμε ολους παροντες. Ελπιζουμε να μην υπαρχει καποιο προβλημα.
Ενα καλο νεο ειναι οτι ειδαμε χορηγο στην φανελα την εταιρια TROFOLAND. Η εταιρια αυτη ειναι του κ. Τζιερη Σταματη. Για αλλη μια φορα οι οικογενεια Τζιερη δειχνει την τρελα της για την ομαδα. Μπραβο Σταματη εισαι μαγκας οπαδος και αδερφος μας.

7/20/2009

Προκήρυξη του πρωταθλήματος της Δ’ Εθνικής

Σήμερα (ΚΥΡΙΑΚΗ) γνωστοποιήθηκε η προκήρυξη του πρωταθλήματος της Δ’ Εθνικής, η οποία δεν έχει σημαντικές αλλαγές.
Η Πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου (Κυριακή) με τις ομάδες να μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις για συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα μέχρι και τις 7 Αυγούστου.
Όταν γίνει αυτό, τότε θα γίνει και ο καταρτισμός των 10 ομίλων και θα οριστεί η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής της κλήρωσης των αγωνιστικών, αλλά και αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα από κάθε όμιλο και σύμφωνα με τον αριθμό που θα συμμετάσχουν σ’ αυτούς.

Αναλυτικά:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ αφού έλαβε υπόψη :

α) Το Καταστατικό της
β) Τις διατάξεις του ΚΑΠ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα
γ) Τον Πειθαρχικό Κώδικα
δ) Τις διατάξεις των Κανονισμών της ΕΠΟ.
3) Την από 24.06.09/ Νο 11 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ.

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Ε Ι

Το Πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας το οποίο θα διεξαχθεί σε δέκα (10) Ομίλους για την ποδοσφαιρική περίοδο 2009-2010.

ΑΡΘΡΟ 1 ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Όλοι οι αγώνες του Πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις:

α) Των Κανόνων Παιχνιδιού που ισχύουν διεθνώς και ορίζονται από το Διεθνές Συμβούλιο της ΦΙΦΑ.
β) Των Κανονισμών Αγώνων ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
γ) Τον Πειθαρχικό Κώδικα.
δ) Των Κανονισμών της ΕΠΟ που διέπουν το άθλημα
ε) Των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΠΟ
ζ) Των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΕΠΟ που ρυθμίζουν ή θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που δεν προβλέπονται από την παρούσα.

ΑΡΘΡΟ 2 ΕΝΝΟΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Η Προκήρυξη είναι πρόταση για την κατάρτιση σύμβασης προσχώρησης μεταξύ της Ε.Π.Ο. ως Διοργανώτριας και των Ομάδων που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας.

Με την αποδοχή της προκήρυξης συντελείται η παραπάνω σύμβαση (άρθρο 7 παρ.2 του ΚΑΠ). Η αποδοχή της προκήρυξης με επιφύλαξη έχει σαν συνέπεια τις κυρώσεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του Κ.Α.Π.

ΑΡΘΡΟ 3 - ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Η έναρξη των αγώνων του Πρωταθλήματος ορίζεται για τις 13-09-2009 ημέρα Κυριακή.

ΑΡΘΡΟ 4 ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΠΑΡΑΒΟΛΟ (δικαίωμα) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να συμμετάσχει μία Ομάδα στο Πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας έχει την υποχρέωση να υποβάλει μέχρι την 07-08-2009 ημέρα Παρασκευή στην ΕΠΟ, δήλωση συμμετοχής σε ειδικό έντυπο, που στέλνεται στις ομάδες με φροντίδα της Ε.Π.Ο. και πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από το σχετικό παράβολο που ορίζεται σε πεντακόσια ευρώ (500) (Τραπεζική Επιταγή ή ταχυδρομική Επιταγή, ή κατάθεση στο ταμείο της Ε.Π.Ο.).

Με την παραπάνω Δήλωση συμμετοχής τα Σωματεία αποδέχονται χωρίς επιφυλάξεις το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της Ε.Π.Ο. ,τις διατάξεις του Κ.Α.Π., τους όρους της Προκήρυξης, της αντίστοιχης οικονομικής εγκυκλίου και τις διατάξεις των ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ της Ε.Π.Ο., διαφορετικά αποκλείονται του Πρωταθλήματος, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο.

Τα Σωματεία Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας στη Δήλωση συμμετοχής πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν το Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.Υ, τον αριθμό ΦΑΞ του Σωματείου ή εκπροσώπου του Σωματείου πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος και σε περίπτωση αλλαγής αριθμού ΦΑΞ ή τηλεφώνου να ενημερώνουν έγκαιρα την Ε.Π.Ο. εγγράφως, προκειμένου να αποστέλλεται η σχετική αλληλογραφία έγκαιρα.

Δήλωση συμμετοχής στην οποία δεν θα δηλώνεται ο παραπάνω αριθμός ΦΑΞ δεν θα γίνεται δεκτή.

Ταυτόχρονα με την Δήλωση συμμετοχής τα Σωματεία θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του Λογιστηρίου της Ε.Π.Ο. περί μη οφειλής τους, καθώς και αντίστοιχη βεβαίωση της Ε.Π.Σ. που ανήκουν, άλλως οι Δηλώσεις δεν θα γίνονται δεκτές.

ΑΡΘΡΟ 5 ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Α) Όλοι οι αγώνες της Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας υποχρεωτικά θα διεξάγονται, σε γήπεδα, τα οποία θα διαθέτουν χλοοτάπητα. Δεν θα ισχύσει καμία εξαίρεση και όποιο Σωματείο δεν διαθέτει γήπεδο με χλοοτάπητα δεν θα γίνεται δεκτό στο Πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που το γήπεδο-έδρα κάποιου Σωματείου καταστεί ακατάλληλο, προσωρινά η μόνιμα, κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, η Επιτροπή Δ΄ Εθνικής θα μπορεί να ορίζει τους αγώνες του σε άλλο γήπεδο, κατόπιν υποδείξεως του Σωματείου και εφόσον πληρεί τους όρου της Διοργάνωσης.

Β) ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ. Όλα τα Σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας υποχρεούνται να έχουν σύμβαση με Προπονητή διπλωματούχο, ο οποίος θα φέρει την ειδική ταυτότητα που εκδίδει η Ε.Π.Ο. Η σύμβαση αυτή πρέπει να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Πρωταθλήματος τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, διαφορετικά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ των κανονισμών κυρώσεις.

Γ) Το αγωνιστικό πρόγραμμα στο σύνολό του θα κοινοποιηθεί αμέσως μετά τη Δημόσια κλήρωση που θα γίνει σε ημερομηνία και τόπο που θα σας γνωστοποιηθεί με νεώτερο έγγραφό μας.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα έναρξης αγώνα ή και το γήπεδο τέλεσης αυτού, υποχρεούμενη να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 48 ώρες πριν την έναρξή του. Τα αιτήματα των ενδιαφερομένων Σωματείων για αλλαγή ώρας, ημέρας και γηπέδου, θα πρέπει να περιέρχονται στην Ομοσπονδία τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τον αγώνα, πλήρως αιτιολογημένα, προκειμένου η Αρμόδια Επιτροπή να κρίνει το βάσιμο ή όχι. Τα Σωματεία (με μέριμνα και ευθύνη τους) θα φροντίσουν για την γνωστοποίηση του προγράμματος στα Κοινοτικά - Δημοτικά και Εθνικά Γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούν, καθώς και στις οικείες Αστυνομικές Αρχές, έτσι ώστε να διεξάγονται κανονικά οι αγώνες.

Δ) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. Αγώνας που αναβάλλεται ή διακόπτεται εξ αιτίας καιρικών συνθηκών διεξάγεται ή συνεχίζεται την επόμενη ημέρα υποχρεωτικά στο ίδιο γήπεδο και την ίδια ώρα χωρίς άλλη ειδοποίηση. Εάν για ειδικές περιπτώσεις αγώνας ή αγώνες έχουν ορισθεί να διεξαχθούν πρωινή ώρα Κυριακής και λόγω καιρικών συνθηκών αναβάλλονται ή διακόπτονται διεξάγονται την επόμενη ημέρα στο αυτό γήπεδο αλλά απογευματινή ώρα και ειδικότερα την συνήθη ώρα που διεξάγονται οι υπόλοιποι αγώνες του οικείου Πρωταθλήματος της αυτής αγωνιστική ημέρας. Εάν υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους του Διαιτητή και του Παρατηρητή του αγώνα, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής και διαπιστωθεί αδυναμία χρήσης του συγκεκριμένου γηπέδου και την επόμενη ημέρα με εντολή του Προέδρου της Επιτροπής, ο αγώνας αναβάλλεται οριστικά και ορίζεται με νεώτερη απόφαση της Επιτροπής.

Ε) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ. Η Επιτροπή Πρωταθλήματος μπορεί να ορίζει όπου κρίνει απαραίτητο και Υπερπαρατηρητή αγώνα οι δαπάνες του οποίου θα καλύπτονται από την Ε.Π.Ο. Καθήκοντα Παρατηρητή και Υπερπαρατηρητή έχει το δικαίωμα να ασκεί και οποιοδήποτε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ και της Επιτροπής Πρωταθλήματος Δ΄ Εθνικής εφόσον ορισθεί αρμοδίως.

ΣΤ) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ. Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστών χωρίς τα δικαιολογητικά του άρθρου 18 του ΚΑΠ Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων ( Δελτίο ατομικών στοιχείων μεταβολών ποδοσφαιριστή και Κατάσταση Υγείας). Απαγορεύεται η συμμετοχή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών σε αγώνες της Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας. Κατ' εξαίρεση σωματεία που υποβιβάσθηκαν από την Γ΄ στην Δ΄ Εθνική Κατηγορία έχουν το δικαίωμα να διατηρούν στη δύναμή τους και να χρησιμοποιούν για ένα ( 1 ) έτος στους αγώνες τους, μέχρι δύο ( 2 ) κοινοτικούς ποδοσφαιριστές, των οποίων τα υφιστάμενα κατά τον υποβιβασμό συμβόλαια εξακολουθούν να έχουν συμβατική διάρκεια και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι συναινεί προς τούτο και ο ποδοσφαιριστής αποδεχόμενος εγγράφως την αλλαγή ιδιότητας του (επαγγελματία σε ερασιτέχνη ).
Όμοια κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται σε σωματεία που ανέρχονται στην Δ΄ Εθνική να διατηρούν στην δύναμή τους, με δικαίωμα να αγωνίζονται μέχρι δύο (2 ) αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, εφ΄ όσον ανήκαν στην δύναμη του εν λόγω σωματείου την τελευταία τριετία.
Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των είκοσι (20) ετών, οι οποίοι θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στον διεξαγόμενο αγώνα, συνεχώς και καθ΄ όλη την διάρκεια αυτού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19 παρ. 9α, β, γ και δ του Κ.Α.Π.
Για το Πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2009-2010 εντάσσονται σε αυτήν την Κατηγορία οι γεννηθέντες από 01.01.1989 και εντεύθεν, οι οποίοι και έχουν δικαίωμα συμμετοχής έως το τέλος του Πρωταθλήματος.

Ζ) Όλα τα Σωματεία της Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας υποχρεούνται να συμμετάσχουν με τουλάχιστον μία (1) Ομάδα στα Πρωταθλήματα υποδομής των τοπικών Ε.Π.Σ. από τις οποίες προέρχονται, με την υποχρέωση του Σωματείου να υποβάλλει υπεύθυνο δήλωση, ότι θα συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα από τα Πρωταθλήματα της τοπικής Ε.Π.Σ. εφόσον διοργανώνει τέτοια Πρωταθλήματα.
Σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή στα τοπικά Πρωταθλήματα εφ’ όσον έχουν αρχίσει, απαγορεύεται η συμμετοχή του (με όλες τις προβλεπόμενες εκ του Κ.Α.Π. κυρώσεις) στους αγώνες του Πρωταθλήματος της Δ΄ Εθνικής έως την συμμόρφωσή του, με την παραπάνω υποχρέωσή του.

Η) Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες Ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες, αποκλειστικά για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 23 του Κ.Α.Π. και με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται από τα άρθρα 23 και 24 του Κ.Α.Π.
Σημειώνουμε ότι οι ενστάσεις του άρθρου 23 παρ. 1 εδαφ. γ, δ, ε, ζ και η που αποστέλλονται στη Διοργανώτρια με συστημένη επιστολή η με courier μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα που έγινε ο αγώνας, η οποία και δεν υπολογίζεται, διαβιβάζονται και προς αυτήν υποχρεωτικά και μέσω ΦΑΞ εντός της παραπάνω προθεσμίας.
Προκειμένου για τις καταγγελίες πρέπει να αποστέλλονται στη Διοργανώτρια μέσα στις προβλεπόμενες από το άρθρο 23 παρ.8 του Κ.Α.Π. προθεσμίες, και να διαβιβάζονται προς αυτήν υποχρεωτικά και μέσω ΦΑΞ τόσο η καταγγελία όσο και το αποδεικτικό κατάθεσης του προβλεπομένου, για την αντίστοιχη ένσταση παραβόλου εντός της παραπάνω προθεσμίας.
Παράβολα:α) για την Πειθαρχική Επιτροπή Ε.Π.Ο. 350 ευρώ, β) για την Επιτροπή Εφέσεων Ε.Π.Ο. 550 ευρώ.

Θ) Η παρουσία ιατρού αγώνα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ έχοντας την υποχρέωση να αποδείξει την ιδιότητά του με οποιοδήποτε επίσημο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα Ιατρικού Συλλόγου ή σφραγίδα).

Ι) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Οι καθαρές εισπράξεις κάθε αγώνα του παρόντος Πρωταθλήματος ανήκουν στην Ομάδα που είναι γηπεδούχος. ιδικότερα η Ε.Π.Ο. για την απλοποίηση των διαδικασιών ορίζει το παράβολο συμμετοχής κάθε Σωματείου Δ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας σε πεντακόσια ευρώ (500), στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ποσοστό της Ε.Π.Ο. (1.5%) απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τα Σωματεία από την υποχρέωση καταβολής του παραπάνω ποσοστού στην Ε.Π.Ο.

ΙΑ) ΕΠΑΘΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ - ΕΠΑΘΛΟ ΗΘΟΥΣ. Στην Πρωταθλήτρια Ομάδα κάθε Ομίλου θα απονεμηθεί Κύπελλο και μετάλλια για τους ποδοσφαιριστές της και τον Προπονητή της. Στην Ομάδα ή στις Ομάδες που δεν έχουν υποπέσει σε οποιοδήποτε παράπτωμα που εμπίπτει στις διατάξεις του Κ.Α.Π. με τις οποίες επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές στα Σωματεία, στους ποδοσφαιριστές, παράγοντες κλπ. στη διάρκεια της περιόδου 2009 - 2010 θα απονεμηθεί Κύπελλο και μετάλλια για τους ποδοσφαιριστές της και τον Προπονητή της.

ΙΒ) ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
1.- Ο προβιβασμός των ομάδων καθορίζεται ως κάτωθι:
Μετά την βαθμολογική κατάταξη των Σωματείων, στους 10 Ομίλους του Πρωταθλήματος της περιόδου 2009-2010, οι Ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση κάθε Ομίλου, θα ανέλθουν στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.
2. Ο υποβιβασμός των ομάδων καθορίζεται ως κάτωθι:
Ο αριθμός των σωματείων που θα υποβιβασθούν θα προσδιορισθεί κατά την κατάρτιση των Ομίλων.
3. Ο προβιβασμός των ομάδων στην Δ΄ Εθνική καθορίζεται ως κάτωθι:
Στην Δ΄ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία ανέρχονται για την περίοδο 2009-2010 οι Πρωταθλητές όλων των Ενώσεων (53), και οι Δευτεραθλητές των ιδρυτριών Ενώσεων (3).
Σύνολο Σωματείων που ανέρχονται: πενήντα έξι (56).
Ειδικά για τον 10ο Όμιλο ( Κρήτης ) εάν, μετά την ολοκλήρωση των Πρωταθλημάτων Γ΄ και Δ΄ Εθνικών Κατηγοριών, της περιόδου 2008-2009, διαπιστωθεί ότι, για την επόμενη περίοδο, στον Όμιλο αυτό θα συμμετέχουν λιγότερες από 16 Ομάδες, τότε θα μπορούν να καλυφθούν οι υπολειπόμενες θέσεις, έως και την 16η , από τις Δευτεραθλήτριες Ομάδες, των ΕΠΣ της Κρήτης, μετά από αγώνες Κατάταξης.

ΙΓ) Τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα βάσει της Προκήρυξης και με την Δήλωση συμμετοχής των Ομάδων ανήκουν στην Ε.Π.Ο. τα οποία παραχωρεί στις κατά τόπους Ενώσεις – Μέλη της, σύμφωνα με τις πάγιες αποφάσεις του Δ. Σ. της Ε.Π.Ο.

ΙΔ) Για ότι δεν προβλέπεται από την Προκήρυξη αυτή και από τις διατάξεις των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. θα αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιό της στα πλαίσια του Καταστατικού της.

ΙΕ) Η οικονομική εγκύκλιος της Ε.Π.Ο. και οι όποιες σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Προκήρυξης την οποίαν και συμπληρώνουν.

Νέα σημαντική μεταγραφή

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Απέκτησε και Γιαννουδάκη Νέα σημαντική μεταγραφή πραγματοποίησε η Προοδευτική που σιγά-σιγά οργανώνεται για το νέο πρωτάθλημα. Με τα «βυσσινί» θα αγωνίζεται την προσεχή σεζόν ο 23άχρονος μέσος Γιαννουδάκης που πέρσι πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Μαλεσίνα. Παράλληλα, ανανέωσαν τη συνεργασία τους με την ιστορική ομάδα του Κορυδαλλού ο 27άχρονος αμυντικός Τάσος Λαζάρου και ο επίσης αμυντικός Χρήστος Μπαλής

Η …απόδραση των δώδεκα από την Αθήνα

Ερασιτέχνης σημαίνει εραστής της τέχνης, κατά συνέπεια τα ερασιτεχνικά σωματεία των ποδοσφαιρικών ενώσεων είναι ερωτευμένα με το…ποδόσφαιρο. Κάποιοι σύλλογοι μάλιστα…σαγηνεύτηκαν τόσο πολύ από το άθλημα που τους οδήγησαν πέρα από τα τοπικά όρια και γνώρισαν τις Εθνικές Κατηγορίες. Παρακάτω παρουσιάζονται δώδεκα ομάδες της ΕΠΣΑ που αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα ή το Περιφεριακό και στο παρελθόν έκαναν την υπέρβαση και έγιναν πρεσβευτές του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να μην έφτασαν τους τίτλους και την δόξα του Παναθηναϊκού ή της ΑΕΚ όμως τίμησαν τις γειτονιές τους και απέδειξαν ότι η πρωτεύουσα βγάζει δικούς της παίκτες και ομάδες που μπορούν να φτάσουν ψηλά.
apolo8.jpg
Αγία Ελεούσα

Ειδικό… βάρος έχει αποκτήσει η φανέλα της Αγίας Ελεούσας που είναι ένα από τα «δυνατά» ονόματα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας της ΕΠΣΑ. Η «Σάντα» πρωταγωνίστησε στα μέσα της δεκαετίας του 90΄ με αποκορύφωμα τη σεζόν 1997-98 που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και έγινε γνωστή στο πανελλήνιο φίλαθλο κοινό. Μπορεί η ομάδα να έπεσε την ίδια χρονιά όμως κατάφερε να τερματίσει στην 13 η θέση (σε 15 ομάδες) με έναν αξιοπρεπή απολογισμό και ιστορικές νίκες όπως το 2-0 εντός έδρας επί του πρωταθλητή Ιάλυσου και η «άλωση» του τέταρτου Κερατσινίου με 1-0 εκτός έδρας. Οι φίλαθλοι της Αγίας Ελεούσας πανηγύρισαν 26 φορές ενώ 40 φορές είδαν την μπάλα «μπλεγμένη» στα δίχτυα της εστίας τους. Να σημειωθεί ότι η Αγία Ελεούσα είχε στις τάξεις της ποδοσφαιριστές όπως ο Πατσατζόγλου, ο Κορακάκης και ο Κολοκοτρώνης που αργότερα έκαναν καριέρα σε μεγάλες ομάδεςΟρφέας Αιγάλεω

Την… γύρα του στις επαγγελματικές κατηγορίες έκανε και ο ιστορικός σύλλογος του Ορφέα Αιγάλεω. Η … δεύτερη ομάδα της πόλης έφτασε στη Β΄ Εθνική με…αποκορύφωμα τη σεζόν 1975-76 που την βρήκε στην 13 η θέση του πρωταθλήματος. Εκείνη την χρονιά οι φίλοι του Ορφέα πανηγύρισαν 46 φορές τέρματα της ομάδας τους ενώ …στενοχωρήθηκαν 57. Αυτοί που θυμούνται για τα …καλά εκείνη την «χρυσή» χρονιά του Ορφέα είναι οι άνθρωποι της σημερινής ΠΑΕ Αιγάλεω όπου ηττήθηκαν δύο φορές από τους «συμπολίτες» τους εντός (1-2) και εκτός (1-0) έδρας αντίστοιχα και τους στέρησαν να φτάσουν ψηλότερα στην βαθμολογία (τερμάτισαν πέμπτοι).Δόξα Βύρωνα

Απο το ζενίθ στο …ναδίρ βρέθηκε μέσα σε μια δεκαετία η ομάδα της Δόξας Βύρωνας. Οι "κυανόλευκοι" παρουσίασασαν μια μεγάλη άνοδο στις αρχές της δεκαετίας του 90΄ φτάνοντας από τα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας στην Β΄Εθνική. Η «λαοφιλής» ομάδα του Βύρωνα έφτασε στην κορυφή της απόδοσης της την περίοδο 1995-96 όπου τερμάτισε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Οι παίκτες της Δόξας εκείνη την χρονιά πέτυχαν 45 γκόλ και δέχτηκαν 47 ενώ έδειξαν για τα καλά τα …δόντια τους στους παίκτες της Βέροιας που ανέβηκαν στην Α΄ Εθνική εκείνη την χρονιά αποσπώντας τους δύο ισοπαλίες με 3-3 στον Βύρωνα και 1-1 στην έδρα της «βασίλισσας» του Βορρά.Πετράλωνα

Αθηναϊκή ομάδα που έχει κάνει το …μεγάλο ταξίδι από τις Αθηναϊκές γειτονιές προς τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο είναι και τα Πετράλωνα. Το ιστορικό σωματείο που παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΑ φέτος έκανε το μεγάλο «μπάμ» του τη χρονιά 1972-73 όπου αγωνίστηκε στον δεύτερο όμιλο της Β΄ Εθνικής και τερμάτισε στην 15 η θέση ανάμεσα σε 20 ομάδες. Χαρακτηριστικό της μαχητικότητας των παικτών είναι ότι είχαν μόλις πέντε τέρματα διαφορά σε άμυνα και επίθεση (33-38). Οι "κυανέρυθροι" θα μπορούσαν να είχαν φτάσει ψηλότερα εκείνη την χρονιά όμως η ατυχία και η απειρία έπαιξαν τον ρόλο τους. Χαρακτηριστικό «δείγμα» είναι κάποια αποτελέσματα που έφερε η ομάδα όπως η νίκη με 2-0 εντός έδρας επί της τρίτης της βαθμολογίας Χαλκίδας καθώς και η εκτός έδρας ισοπαλία με την έκτη του βαθμολογικού πίνακα Καλλιθέας με 1-1.Χαραυγιακός

Mπορεί φέτος ο σύλλογος του Χαραυγιακού να εξασφάλισε την παραμονή του στην «μεγάλη» κατηγορία της ΕΠΣΑ σε αγώνες μπαράζ στο τέλος ης περιόδου όμως οι «κυανόμαυροι» σίγουρα έχουν ζήσει ενδοξότερες στιγμές. Το …καμάρι της Ηλιούπολης έφτασε μια…ανάσα από την Α΄ Εθνική την περίοδο 1987-88 όπου τερμάτισε στην Πέμπτη θέση της βαθμολογίας της Β΄ Εθνικής μόλις έναν βαθμό πίσω από τον Απόλλων Αθηνών που ανέβηκε στην Α΄ Εθνική.. Η ομάδα εκείνη την εποχή απαρτιζόταν από εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που έκαναν την διαφορά όπως ο Πορτογάλος Νόνι Λίμα που ήταν ο αντίστοιχος…Μπατίστα της Β΄ Εθνικής. Τα τέρματα του Χαραυγιακού εκείνη την χρονιά ήταν 32 υπέρ και 26 κατά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «δυναμικής» του Χαραυγιακού εκείνη την χρονιά ήταν οι δύο νίκες με 1-0 εντός και εκτός έδρας επί της πρωταθλήτριας Δόξας Δράμας.
apolo_9.jpg
Παγκράτι, Αρίων

Αν ψάξει κανείς στα… βάθη της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου θα ανακαλύψει δύο Αθηναϊκές ομάδες(το Παγκράτι και ο Αρίων) που συμμετείχαν σε πρωταθλήματα της δεκαετίας του 30΄ και του 40΄ όπου από εκεί «εβγαιναν» οι πρωταθλητές Ελλάδας. Τα "τότε" πρωταθλήματα της (θεωρητικά) Α΄ Εθνικής βέβαια δεν είχαν την μετέπειτα μορφή τους όμως η …ιστορία έγραψε ότι το Παγκράτι και ο Αρίων «πολέμησαν» κάποιες χρονιές με τις άλλες μεγάλες ομάδες της Αττικής και τερμάτισαν σην όγδοη και στην ένατη θέση αντίστοιχα.ΑΕ Χαλανδρίου

Μια ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη ήταν η ομάδα της ΑΕ Χαλανδρίου στα μέσα της δεκαετίας του 60΄ που τώρα την συναντάμε στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΑ. Η χρονιά – σταθμός για την ΑΕΧ ήταν η περίοδος 1965-66 που την βρήκε να συμμετέχει στον πρώτο όμιλο της τότε Β΄ Εθνικής και να τερματίζει στην έβδομη θέση ανάμεσα σε 16 ομάδες. Οι "πράσινοι" του Χαλανδρίου φρόντισαν να …ταρακουνήσουν τα αντίπαλα δίχτυα 58 φορές ενώ είδαν και 41 φορές να….ταράσσονται τα δικά τους. Επισφράγισμα αυτής της πετυχημένης χρονιάς ήταν τα τιμητικά αποτελέσματα που απέσπασε από τον πρωτοπόρο ΟΦΗ εντός έδρας 2-2 και η «λευκή» ισοπαλία που πήρε στην Πάτρα με 0-0.Ολυμπιακός Λιοσίων

Αναμφισβήτητα είναι ο πιο γνωστός και …συμπαθητικός Ολυμπιακός του Αθηναϊκού ποδοσφαίρου αυτός των Λιοσίων. Η δημοφιλής ομάδα έφτασε στο …απόγειο της στα μέσα της δεκαετίας του 70΄ με καλύτερη θέση την όγδοη και θετικό συντελεστή τερμάτων 51-47. Την …δύναμη της έδρας του Ολυμπιακού ένιωσαν για τα καλά ομάδες όπως ο πρωταθλητής Παναιτωλικός όπου υποτάχθηκε με 2-0 ενώ και εκτός έδρας δυσκόλευε τους αντιπάλους τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ισοπαλία 1-1 με τον ισχυρό τότε Πανελευσινιακό.

Θρίαμβος

Πέρα από τα …στενά σύνορα της πρωτεύουσας έχει ταξιδέψει και η ομάδα του Θριάμβου Αθηνών. Ο σύλλογος του Νέου Κόσμου ύστερα από απανωτούς…θριάμβους βρέθηκε την περίοδο 1984-85 στην Τρίτη θέση του Νοτίου Ομίλου της Γ ΄ Εθνικής Κατηγορίας όπου είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του μέχρι σήμερα. Το Αθηναϊκό σωματείο …έμπλεξε την μπάλα 38 φορές στα δίχτυα των αντιπάλων ενώ μάζεψε 30 φορές το…τόπι από τα δικά του δίχτυα. Μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα που είχε πετύχει εκείνη τη σεζόν ήταν η «λευκή» εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με τον πρωταθλητή Παναιτωλικό καθώς και η εκτός έδρας ισοπαλία με 1-1 έναντί της αξιόμαχης Καλλιθέας που τότε τερμάτισε στην Πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.Ελευθερούπολη

Λίγοι γνωρίζουν ότι η ομάδα της Ελευθερούπολης που βρίσκεται στην Γ΄ Κατηγορία της Αθήνας έχει φτάσει μέχρι τα «σαλόνια» της Β΄ Εθνικής. Συγκεκριμένα ο ιστορικός σύλλογος βρέθηκε στον δεύτερο όμιλο της Β΄ Εθνικής τη χρονιά 1962-63 όπου κατέκτησε την 12 η θέση. Το σωματείο που βρίσκεται κοντά στη Ριζούπολη βρήκε ελεύθερο…χώρο προς τα δίχτυα 32 φορές ενώ αναγκάστηκε να βρεθεί στη σέντρα 49 φορές. Κορυφαία αποτελέσματα εκείνη τη χρονιά ήταν η «λευκή» ισοπαλία 0-0 με τον τρίτο της βαθμολογίας Παναιτωλικό καθώς και ο εκτός έδρας θρίαμβος επί της Μικρασιατικής με 3-0.

Αθηναϊκός

Οι «λόρδοι» του Βύρωνα τα τελευταία χρόνια κινούνται στο Περιφεριακό πρωτάθλημα και δίνουν μάχη ώστε να επιστρέψουν στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η πιο επιτυχημένη σεζόν για την ομάδα του Βύρωνα ήταν το 1990-91 όπου έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό ό που έχασε σε διπλούς τελικούς με 3-0 και 2-1 αντίστοιχα. Την ίδια σεζόν η ομάδα του Βύρωνα τερμάτισε στην 6η θέση του πρωταθλήματος αποτελώντας την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Οι «ερυθροκίτρινοι» εκείνη τη σεζόν εξασφάλισαν για πρώτη και μοναδική φορά την έξοδο τους στο κύπελλο Κυπελλούχων όπου έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μερικοί από τους παίκτες που οδήγησαν τον Αθηναϊκό στο ζενίθ της ιστορίας του ήταν οι Σαργκάνης, Χατζηαγγελής, Μπόνγκ, Χρήστος Δημόπουλος και Καπουράνης. Εκείνη την σεζόν η ομάδα του Βύρωνα είχε την τρίτη καλύτερη άμυνα έπειτα από τους «αιώνιους» αφού δέχτηκε μόλις 33 τέρματα.

Απόλλων Αθηνών

Η «ελαφρά ταξιαρχία» αναζητά δίοδο ώστε να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες και να ικανοποιήσει τους πολυάριθμους φιλάθλους της. Κορυφαίες σεζόν για τους «κυανόλευκους» ήταν το 1995-97 όπου η ομάδα βγήκε για πρώτη φορά στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας όπου γνώρισε την ήττα από την ΑΕΚ με 7-1. «Μάστορας» των συγκεκριμένων επιτυχιών θεωρείται ο Γιάννης Παθιακάκης ενώ την φανέλα του Απόλλωνα φορούσαν εκείνες τις σεζόν παίκτες όπως οι Νικολαϊδης, Καρασσαβίδης και Κόλα.

Άγγελος Σκλαβουνάκης gazzeta.gr

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων