Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

7/17/2009

Η μέρα που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που το ποδόσφαιρο άλλαξε ριζικά. Ήταν 25 Νοεμβρίου του 1953, όταν η Ουγγαρία του Φέρεντς Πούσκας ταπείνωσε την Αγγλία νικώντας τη μέσα στο Γουέμπλεϊ με 6-3 βάζοντας τέλος στο αήττητο των «λιονταριών» από ομάδες εκτός βρετανικών νησιών από το 1901. Η Web Tv του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 σας προσφέρει τα γκολ από τον ιστορικό αυτό αγώνα. Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, «Παιχνίδι χωρίς Όρια».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, «Παιχνίδι χωρίς Όρια», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».
Πριν από 55 χρόνια, το ποδόσφαιρο άλλαζε μέσα σε μία μέρα μορφή. Η Αγγλία που παρέμενε αήττητη στην έδρα της από το 1871 κόντρα σε μη βρετανική ομάδα, διαλύθηκε με 6-3 μέσα στο Γουέμπλεϊ από την Ουγγαρία. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι Μαγυάροι κέρδισαν, ούτε η διαφορά στο σκορ. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή τη μεγάλη νίκη. Σε επίπεδο τακτικής και τεχνικής η Αγγλία υπερνικήθηκε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Έξι μήνες αργότερα, οι ομάδες ξανασυναντήθηκαν με τους Άγγλους να επιθυμούν την ρεβάνς. Εκεί σκορπίστηκαν ξανά με 7-1 στην Βουδαπέστη! Η Αγγλία, η γενέτειρα του ποδοσφαίρου, είχε βαθιά πίστη πως ήταν έμφυτα ανώτερη. Σε δύο αγώνες η Ουγγαρία απέδειξε πόσο μακριά είχε φτάσει ο κόσμος και πόσο πίσω είχε μείνει η ολόκληρη η Βρετανία.

Αυτή η νίκη με 7-1, ωστόσο, ήταν το ζενίθ της «χρυσής ομάδας». Η Ουγγαρία ήταν δίχως αμφιβολία η καλύτερη ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, αλλά με τον Πούσκας τραυματία, το προβάδισμα των δυο γκολ ανατράπηκε και η Δυτική Γερμανία στεφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου. «Η αντίδραση στην Ουγγαρία ήταν φριχτή» διηγείται ο Γκρόσιτς. «Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά το παιχνίδι. Με το πρόσχημα του ποδοσφαίρου, διαδήλωναν ανοικτά ενάντια στο καθεστώς. Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο πικρή που μπορούσες να την αισθανθείς για μήνες μετά. Σε εκείνες τις διαδηλώσεις πιστεύω ότι βρίσκονται οι βάσεις της Εξέγερσης του 1956». Η επανάσταση και η επέμβαση από τα σοβιετικά τανκ αποτελείωσε την «Αράντσιπατ» μολονότι, είναι αλήθεια ότι η εικόνα της είχε αρχίσει να ξεθωριάζει καιρό πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων