Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

6/25/2009

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑΡΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΟΥ ΓΚΟΛΑΡΑ

Το κείμενο του φίλου V.E. που δημοσιεύθηκε χθες επισημαίνει πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα που το καθένα απ’ αυτά χρειάζεται μεγάλη και διεξοδική ανάλυση για να ψαχτεί απ’ όλες τις πλευρές.
Όμως εκείνο που μ’ εξιτάρισε περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι η αναφορά του στο πόσες Προοδευτικές υπάρχουν και το γεγονός πως βρήκε πλουσιότατη πληροφόρηση επί του θέματος σε site του εξωτερικού.
Μια ντουζίνα Προοδευτικές μόνο μικρό νούμερο δεν ακούγεται γι’ αυτό και μπήκα στον πειρασμό να το ψάξω. Πήρα λοιπόν το τμήμα μητρώου της ΕΠΟ για να ρωτήσω. Μια απλή αναζήτηση μ’ όποιο τρόπο είναι εγκαταστημένος στο πρόγραμμα του υπολογιστή αρκεί για ν’ απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση μέσα σε δευτερόλεπτα. Από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου η κυρία που μίλησα επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και αδυναμία να μ’ εξυπηρετήσει.
Υπολογίζοντας πως πολλές ΕΠΣ έχουν δική τους ιστοσελίδα και πολλά περιφερειακά blog δίνουν αποτελέσματα τοπικών πρωταθλημάτων κλικάροντας στο google σαν κλειδιά τις λέξεις ΕΠΣ και Προοδευτική τα είδα κυριολεκτικά όλα. Ιδού τι ανακάλυψα μέσα σε λίγα λεπτά.
Στη νησιωτική Ελλάδα βρήκα την Προοδευτική Λουτρών Καλλονής στη Μυτιλήνη.
Στην Πελοπόννησο ανακάλυψα τρεις. Την πρώτη στην Κορινθία την Προοδευτική Περιγιαλίου, τη δεύτερη στην Αρκαδία με έδρα μάλλον στην Τρίπολη, και την τρίτη στην Ηλεία.
Στην Αττική εκτός απ’ τη δική μας την Πειραιώτικη βρήκα άλλη μια στην ΕΠΣΑ την Προοδευτική 2007 που πέρυσι όμως δεν πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της Γ κατηγορίας όπως πρόπερσι.
Στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο τοπικό πρωτάθλημα της Φθιώτιδας βρήκα πως αγωνίζεται η Προοδευτική Λάρυμνας, ενώ στο δυτική στερεά ανακάλυψα την Προοδευτική Αγρινίου που όμως δραστηριοποιείται στο χάντμπολ.
Λίγο ψηλότερα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία συνάντησα την Προοδευτική Βερδικούσας που μετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της Λάρισας.
Στην Ήπειρο εκτός από την Προοδευτική Γραμμενίτσας στην Άρτα συναντάμε και την εξ αίματος αδερφή μας την Προοδευτική Περάματος στα Γιάννενα. Το Πέραμα είναι προάστιο των Ιωαννίνων που έχει την τύχη να φιλοξενεί τα περίφημα σπήλαια με τους σταλακτίτες.
Η τοπική ομάδα που φέτος επιστρέφει εκ νέου στο περιφερειακό πρωτάθλημα όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ιδρύθηκε το 1968 και το πρώτο της παιχνίδι το έδωσε στο γήπεδο του στρατοπέδου Περάματος.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 1977-1978
Επειδή σε παλιές φωτογραφίες η ομάδα εμφανίζεται με βυσσινί ρούχα, κι επειδή εκείνη την εποχή (όπως μου έχουν πει παλιοί απόστρατοι και ταυτόχρονα Προοδευτικάνοι) διοικητής της 5ης μεραρχίας είχε χρηματίσει ο τέως πρόεδρος μας και κορυφαίος αθλητικός παράγοντας της χώρας Βαγγέλης Σαβράμης, εκείνος όπως μου ειπώθηκε ήταν αυτός που έστησε την ομάδα καθ’ εικόνα και ομοίωση της μεγάλης του αγάπης, και απομένει μόνο η προσωπική του μαρτυρία για επιβεβαίωση των όσων αναφέρω.
Πάμε και στη Μακεδονία. Στο νομό Κιλκίς συναντάμε την Προοδευτική Σταυροχωρίου ενώ στην Προσοτσάνη της Δράμας όπως πληροφορήθηκα η ομώνυμη τοπική ομάδα προέρχεται από συγχώνευση δυο προγενέστερων ομάδων μια από τις οποίες λεγόταν Προοδευτική.
Για το τέλος κράτησα την Προοδευτική Τούμπας που του χρόνου θα ξαναπάρει μέρος στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας του τοπικού πρωταθλήματος της Θεσσαλονίκης.
Η συγκεκριμένη ομάδα φτιάχτηκε το 52 αλλά είχε πέσει σε κατάσταση αγωνιστικής αδράνειας μέχρι που κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να την αναστήσουν.
Το ενδιαφέρον δεν είναι ποιοι αλλά τι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Μέλη του αναρχικού και αντί-εξουσιαστικού χώρου της πόλη όπως δηλώνουν που τη λειτουργούν με τη μέθοδο της αυτό-οργάνωσης και κεντρικό τους σύνθημα έχουν αυτό που αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους και δεν είναι πλάκα.
Προοδευτικάρα έκρηξη η κάθε σου γκολάρα
Προοδευτικάρα έκρηξη σ’ όλα τα μπατσικά!!

Τελειώνοντας εγώ τι μπορώ να προσθέσω παρά το ‘’δικό’’ μας ‘’Προολετάριοι’’ όλου του κόσμου ενωθείτε, και να μεταφέρω την αγάπη μας σ’ όλες τις Προοδευτικές της πατρίδας μας και τ’ αδέρφια μας τους Προοδευτικάνους που τις αγαπούν και τις στηρίζουν. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων