Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

6/14/2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ

Πραγματοποιήθηκε χθες η γενική συνέλευση της Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Για το θέμα της αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων δεν βγήκε είδηση. Βγήκαν ειδήσεις όμως για κάποια άλλα ζητήματα καθοριστικά για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου για τα οποία αξίζει να ειπωθεί μια κουβέντα.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος μετά από συμφωνία με την πολιτεία ξανανοίγει η κάνουλα της χρηματοδότησης των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Σ’ ότι αφορά το επίπεδο του περιφερειακού πρωταθλήματος στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, αυτή η ανακοίνωση εγείρει εξ ορισμού ένα αυτονόητο αίτημα την κάλυψη των εξόδων διαιτησίας όλων των αγώνων και για τις 160 ομάδες.
Αν υπολογίσει κανείς σαν ελάχιστο κόστος διαιτησίας ανά παιχνίδι τα 700 περίπου ευρώ, κάθε ομάδα που συμμετέχει επιβαρύνεται κάθε χρόνο μ’ ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ τουλάχιστον για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης.
Αποτέλεσμα η είσπραξη του κάθε αγώνα για τα περισσότερα σωματεία να εξαϋλώνεται (αν φτάνει έστω το ποσό κάλυψης) για έξοδα διαιτητών και παρατηρητή. Το ποσό των ίσως και 2.000.000 ευρώ που συνεπάγεται η δαπάνη αμοιβής των (ερασιτεχνών;;;) διαιτητών ετησίως (τα πρόστιμα είναι άλλη ιστορία) είναι επαχθής και δυσβάσταχτη για τις πλάτες των σωματείων.
Λαμβανομένου υπόψη πως μιλάμε για ερασιτεχνική κατηγορία και βρισκόμαστε στη δίνη μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, κάτι πρέπει να γίνει πάνω σ’ αυτό και μάλιστα άμεσα.
ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΕ
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που για να υλοποιηθεί απαιτείται αλλαγή καταστατικού της ομοσπονδίας. Δεν εξετάζω το σωστό ή το λάθος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς το μεγάλο ζήτημα βρίσκεται αλλού.
Για πάρα πολλά χρόνια (συγχωρήστε μου τον προσωπικό τόνο) έχω φάει στο κεφάλι την ως και αντιδραστική άποψη πως στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει άποψη πλην των τοπικών ποδοσφαιρικών ενώσεων της Φωκίδας των Γρεβενών της Ζακύνθου και πάει λέγοντας, γιατί έτσι … λέει … ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ κι αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει.
Να λοιπόν που με εισήγηση του νέου προέδρου της ομοσπονδίας και ομόφωνη ψήφιση των ενώσεων η απόφαση άλλαξε. Κι αυτή η ιστορική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση μιας πρωτοφανούς αδικίας που εξελίσσεται στην πλάτη των σωματείων που συμμετέχουν στο περιφερειακό πρωτάθλημα.
Θεωρώ αυτονόητο αίτημα η επιτροπή πρωταθλήματος του περιφερειακού να επανδρώνεται από 10 εκλεγμένους από τα σωματεία αντιπροσώπους (ένα από κάθε όμιλο) ένα εκπρόσωπο του Δ.Σ. που θα εισηγείται τις αποφάσεις της επιτροπής στο συμβούλιο, ένα μέλος της επιτροπής διαιτησίας και τον διευθυντή μάρκετινγκ της ομοσπονδίας καθώς η ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών πόρων είναι επιτακτική και σ’ αυτό το επίπεδο σχεδόν κανένα σωματείο δεν έχει τις προϋποθέσεις για να το κάνει μόνο της.
Επειδή ‘’όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος’’ θεωρώ πως ΕΠΟ, σωματεία και ποδόσφαιρο μόνο κερδισμένα θα βγούνε από μια τέτοια εξέλιξη, κι αφού ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας όπως φαίνεται τολμάει να κάνει ανοίγματα, ας συνεχίσει ν’ ανοίγει πόρτες και παράθυρα προκειμένου να μπει φρέσκος αέρας μπας και φύγει επιτέλους η οσμή της μούχλας από πάνω μας.
ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ
Το έθιξε κι αυτό στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας (την ομιλία του μπορεί να την βρει κανείς ολόκληρη στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ) τονίζοντας την δραματική διάσταση που έχει προσλάβει το οικονομικό πρόβλημα σε κάθε πτυχή ποδοσφαιρικής δραστηριότητας.
Για να μη λέμε πολλά ας μείνουμε στο πιο βασικό. Διαμόρφωση μεγάλου εβδομαδιαίου αμιγώς ελληνικού κουπονιού στο προκαθορισμένο στοίχημα, εδώ και τώρα.
Οι ελληνικές ομάδες δεν μπήκανε στο κουπόνι γιατί όπως υποστηρίχθηκε το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ‘’αξιόπιστο’’. Μετά απ’ αυτό η Γιουβέντους που πάνω της οι έλληνες παίχτες του στοιχήματος ποντάρουν ανελλιπώς έπεσε και ξανανέβηκε κατηγορία λόγω συμμετοχής σε δωροδοκίες, η σπουδαία Μίλαν τιμωρήθηκε επίσης, κι οι έλληνες παίχτες του στοιχήματος συνεχίζουν να ποντάρουν σε σκωτσέζικες μπυραρίες κατώτερων κατηγοριών, σε καφέ-όπερες της Σκανδιναβίας, και σε πρωταθλήματα που όλα διεξάγονται σύμφωνα με το … αγιορείτικο τυπικό.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που έκανε τη σχετική εισήγηση που πρακτικά τηρείται σαν γενικός κανόνας μέχρι σήμερα, είναι κορυφαίος και κοινά αναγνωρισμένος πολιτικός και συνταγματολόγος αλλά επιτρέψτε να διατηρώ αμφιβολίες για το αν γνωρίζει επακριβώς το σχήμα μιας ποδοσφαιρικής μπάλας, και πολύ περισσότερο ειδικά θέματα του αθλήματος.
Μην ξεχνάμε επίσης πως από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε και μια κατάκτηση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την εθνική μας ομάδα με οφθαλμοφανή θετική επίπτωση στην εικόνα του ποδοσφαίρου μας, υπάρχει κοινή πεποίθηση πως ένα ελληνικό κουπόνι μπορεί ν’ απογειώσει τα έσοδα του ΟΠΑΠ ακόμα και σε συνθήκες κρίσης δημιουργώντας όχι απλά χρήσιμους αλλά κρίσιμους νέους πόρους, και πως τα τεράστια κεφάλαια που δημιουργήθηκαν από τον κατά κυριολεξία οργανισμό προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), όχι απλά χρηματοδότησαν το σύνολο των αθλητικών υποδομών της χώρας εδώ και δεκαετίες, αλλά μας επέτρεψαν να φτάσουμε μέχρι και την διοργάνωση της ολυμπιάδας του 2004.
Αν η αθλητική και πολιτειακή ηγεσία το θελήσει οι απαιτούμενοι πόροι μπορούν να βρεθούν και μάλιστα άμεσα. Τα υπόλοιπα είναι θέμα επιλογών και χειρισμών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
Κατ’ αρχήν να έχουμε σαφή εικόνα για το τι θέλουμε και πως μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Η διοργάνωση μιας συνάντησης ανάμεσα στα πειραϊκά σωματεία που συμμετέχουν μαζί μας στον 9ο όμιλο παρουσία της ΕΠΣΠ (που το αποδέχεται) είναι η καλύτερη κι απόλυτα αναγκαία κίνηση αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα μπορούν να έρθουν στην πορεία αν τεθούν κανόνες στην κουβέντα που θ’ ανοίξει κι αυτό (αν υπάρχουνε καλές προθέσεις) είναι εύκολο.
Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως αν δεν πάρουμε κάποτε την τύχη μας στα χέρια μας, θα το κάνουν άλλοι χωρίς εμάς για μας όπως περίπου γίνεται μέχρι σήμερα, με αποτελέσματα που δεν χρειάζεται να σχολιάσω περισσότερο. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων