Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

5/30/2009

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΙΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΚάλλιο αργά παρά ποτέ λέει μια παροιμία. Κι έτσι παρότι η ψηφοφορία για την μετονομασία του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Κορυδαλλού σε Μάρκος Βαμβακάρης έχει λήξει εδώ και αρκετό διάστημα ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε ένα σχόλιο πάνω στο αποτέλεσμα της.


Συμφωνείτε να ονομαστεί το ΕΑΚ Κορυδαλλού Μάρκος Βαμβακάρης;

 
Συμφωνώ
  31 (50%)
 
Διαφωνώ
  18 (29%)
 
Να δοθεί άλλο όνομα
  10 (16%)
 
Δεν ξέρω δεν απαντώ
  3 (4%)


Πριν σχολιάσω οτιδήποτε θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Πως όταν θέταμε το ζήτημα σε ψηφοφορία δεν γνώριζα πως ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ είχε ξεκινήσει τις δικές του ψηφοφορίες για τους 100 σημαντικότερους Έλληνες όλων των εποχών.
Οι Έλληνες πολίτες λοιπόν που πήραν μέρος σ’ αυτή την διαδικασία αναδεικνύοντας τελικά τον Μέγα Αλέξανδρο σαν σπουδαιότερο Έλληνα όλων των εποχών, κατέταξαν τον Μάρκο Βαμβακάρη σαν ένα από τους 100 σπουδαιότερους ανθρώπους που ανέδειξε αυτή η χώρα!
Έχω εκφράσει φωναχτά την δυσφορία μου για το γεγονός πως η πόλη του Κορυδαλλού που σαν δημότης της έφυγε από την ζωή ο πατριάρχης του λαϊκού μας τραγουδιού και που ακόμα και σήμερα ζουν απόγονοι του σ’ αυτήν, δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα για να τιμήσει τον ένα και μοναδικό και παντοτινά αξεπέραστο Μάρκο.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας είχα τονίσει πως δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην ‘’βάφτιση’’ του γηπέδου με τ’ όνομα του.
Υποστήριξα πως επειδή το ποδόσφαιρο είναι άρρηκτα δεμένο και με το λαϊκό τραγούδι αλλά και με την κοινωνία των φυλακών (που βρίσκονται μεσοτοιχία με το συγκεκριμένο γήπεδο), θεωρώ αυτονόητη την θεσμοθέτηση κύκλου ετήσιων εκδηλώσεων στο όνομα του, αλλά και την ‘’αξιοποίηση’’ ενός από τα κτίρια των φυλακών όταν αυτές απομακρυνθούν σαν κέντρο μελέτης και έρευνας όλου του πολιτισμού που σχετίζεται με το ρεμπέτικο και λαϊκό μας τραγούδι.
Ως εκ τούτου εκφράζω την απόλυτη ευαρέσκεια μου για την αποδοχή με μεγάλο ποσοστό εκ μέρους σας της σχετικής πρότασης και δεν μένει τίποτα άλλο από την μεταφορά της στην δημοτική αρχή της πόλης με την προτροπή να πράξει τα δέοντα.
Θα ‘θελα όμως να πω δυο λόγια και για όσους φίλους εξέφρασαν με την ψήφο τους διαφορετική γνώμη. Συμφωνώ πως θα ήταν πολύ ωραίο να πούμε το γήπεδο ας πούμε ‘’no gate arena’’ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος χώρος αφ’ ενός δεν μας ανήκει κι αφ’ ετέρου χρησιμοποιείται κι από άλλους, έτσι ώστε να μην μπορούμε να δώσουμε τόσο ιδιαίτερες ονομασίες.
Εξ άλλου η σκέψη που μου μπόλιασε την ιδέα να δώσουμε όνομα στο γήπεδο έχει να κάνει με το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να δίνουμε ονόματα στα στάδια μας παρά μόνο να τα προσδιορίζουμε με κριτήριο την περιοχή που έχουν κατασκευαστεί.
Παναθηναϊκό, Πανθεσσαλικό, Τούμπα, Χαριλάου, Λεωφόρος, Φιλαδέλφεια, Νίκαια Νεάπολη και πάει λέγοντας. Ακόμη και το Ολυμπιακό στάδιο ‘’Σπύρος Λούης’’ για όλους μας είναι γνωστό με το συντομογραφικό ΟΑΚΑ, που σαν προφορά θυμίζει ψαρομεζέ σε γιαπωνέζικο σούσι μπαρ, ενώ μικρή αποδοχή βρήκαν και τα προσωνύμια Νικολαϊδης, Γκούμας, και Βικελίδης που αφορούν ιστορικές έδρες μεγάλων ελληνικών ομάδων.
Μόνη εξαίρεση αποτελούν το Καραϊσκάκη που πήρε τ’ όνομα του από το παρακείμενο μνήμα του μεγάλου στρατηγού της επανάστασης του 21, και το Καυτατζόγλειο που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου Θεσσαλονικιού αρχιτέκτονα Λύσσανδρου Καυταντζόγλου που το σχεδίασε.
Δυο χρόνια που λειτουργεί αυτό το διαδικτυακό στέκι φίλοι κι αδέρφια Προοδευτικάνοι, κολυμπάμε σταθερά κόντρα στο ρεύμα και δεν αισθάνομαι πως υπάρχει λόγος να τ’ αλλάξουμε. Γι’ αυτό πιστεύω πως τιμώντας τον Μάρκο δεν τιμάμε μόνο τον συνθέτη της ιστορικής Φραγκοσυριανής, αλλά και του πιο δικού μας ‘’φοράς φουστάνι βυσσινί’’ (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων