Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

5/09/2009

Τα ολυμπιακα εργα σαπιζουν..και μεις ψαχνουμε για γηπεδα

Πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα οφέλη από τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των υποδομών και των πλεονεκτημάτων προς όφελος των κατοίκων της Αττικής είναι σχεδόν μηδενικά. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ έχουν υποπέσει σε αχρηστία, εξαιτίας της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου προγραμματισμού, ενώ η Αθήνα παραμένει τελευταία στη λίστα με τις πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με θέμα την τύχη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, του Πεκίνου, του Σίδνεϊ και της Βαρκελώνης. Στόχος του συνεδρίου ήταν η σύνταξη ενός κειμένου με προτάσεις και κατευθύνσεις για την αξιοποίηση της μετα- Ολυμπιακής περιόδου σε κάθε διοργανώτρια χώρα. 

Οι επιδόσεις της Αθήνας, σε σύγκριση τουλάχιστον με τη Βαρκελώνη, είναι μάλλον απογοητευτικές. Η Βαρκελώνη, ως διοργανώτρια πόλη των Αγώνων του 1992, και ενώ πριν τους αγώνες βρισκόταν στη 13η θέση των τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, κατέχει σήμερα την 3η θέση. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της, μήκους 5 χλμ., με τη δημιουργία τεσσάρων πόλων πρασίνου, συνολικής επιφάνειας 4.900 στρεμμάτων. 

Η ελληνική πρωτεύουσα απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους της στα ζητήματα πρασίνου. Οι ακτές της παραμένουν κλειστές για τους πολίτες, ενώ βάσει των επίσημων υπολογισμών, το πράσινο αυξήθηκε μόνο κατά 15.000 στρέμματα, από τα οποία τα 5.000 αφορούσαν τον περιβάλλοντα χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί. Πριν τους Αγώνες, οι ιθύνοντες «υπόσχονταν» παρεμβάσεις σε 60.000 στρέμματα ελεύθερων χώρων, φυτεύσεις 280.000 δένδρων και 12 εκατ. φυτών. 

Πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραμένουν αναξιοποίητες και εγκαταλελειμμένες. «Στην Αθήνα δυστυχώς καθυστερήσαμε πολύ στον σχεδιασμό και προγραμματισμό της επόμενης μέρας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπ. Καπράλος. «Δημιουργήσαμε μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς να μας έχει επιβληθεί, δημιουργήσαμε μόνιμες εγκαταστάσεις χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Σαν αποτέλεσμα, πολλές από αυτές σήμερα είναι εγκαταλελειμμένες και καταστρέφονται». 

Η Αθήνα απέκτησε 18 νέες αγωνιστικές εγκαταστάσεις, από τις οποίες μόλις τρεις έχουν σήμερα αθλητική δραστηριότητα. «Το κόστος που απαίτησε η διοργάνωση των Αγώνων ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Τα ανταποδοτικά οφέλη καθόλου αμελητέα, αλλά όχι τα προσδοκώμενα», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας μας κόστισαν το 30% αυτών του Πεκίνου και το 50% των προβλεπόμενων του Λονδίνου. Έφτασαν το 4,4% του ΑΕΠ, όταν στη Βαρκελώνη το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 1,6% του ισπανικού ΑΕΠ και στο Σίδνεϊ το 1,5%. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, οι Αγώνες επιβάρυναν το έλλειμμα κατά 1,37% του ΑΕΠ. 

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε λόγο για κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στη μεταολυμπιακή Αθήνα. Τέλος, ανήγγειλε τη δημιουργία μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι θα ήθελε να ταυτιστεί η θητεία του στο Δήμο με το σύνθημα «να ξαναπιάσουμε το νήμα της Ολυμπιακής Αθήνας». 

Αλλαγή χάραξης στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού με γνωμάτευση του ΚΑΣ 

Σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από γνωμάτευση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού θα πρέπει σε ορισμένα σημεία να αλλάξουν χάραξη εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων. 

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι «οι νέοι αυτοκινητόδρομοι είναι σύμφωνοι τόσο με τις κατευθύνσεις του ισχύοντος ρυθμιστικού σχεδίου, όσο και με τις κατευθύνσεις του νέου. Τα έργα όσον αφορά τον όγκο του Υμηττού έχουν προβλεφθεί να είναι κατά 80% υπόγεια, ενώ στην υφιστάμενη χάραξη της Αττικής Οδού μόνο το 40% είναι υπόγεια». 

Απαντώντας στις μαζικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οποίες απειλούν ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το ΤΕΕ και οι δήμοι της περιοχής, το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι «είναι σοφιστείες αυτά που αναφέρθηκαν σε ό,τι αφορά τη χρονική σειρά που ακολούθησε για το Π.Δ. του Υμηττού, αφού οι νέοι οδικοί άξονες είναι σύμφωνοι με το παλιό και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο και η κατασκευή τους δεν επηρεάζει το Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού». 

«Για το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, οι προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ αποκλείουν εντελώς την κατασκευή κατοικιών και εμπορικών κέντρων σε όλες τις ζώνες. Θεσμοθετούνται αυστηρότεροι όροι χρήσεων γης και δόμησης. Για παράδειγμα, στο θέμα των περιπτέρων αναψυχής προτείνεται η δόμηση να επιτρέπεται μόνο για πέντε δημοτικά περίπτερα αναψυχής, τα οποία θα έχουν εμβαδόν το καθένα λιγότερο από 100 τετραγωνικά μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. 

Πηγή: «Τα Νέα», «Ελευθεροτυπία», «Βήμα», «Καθημερινή», «Ελεύθερος Τύπος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων