Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

5/20/2009

ΘΟΡΥΒΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΙ


Είναι ευχή και επιδίωξη μου από τις στήλες του blog να αναπτύσσεται ζωντανός και καθημερινός διάλογος και οι διαφορετικές γνώμες που κατατίθενται είναι καλόδεχτες όχι απλά με την έννοια πως υπερασπίζονται το σωστό και το λάθος, αλλά κυρίως γιατί διευρύνουν την οπτική με την οποία βλέπουμε τα πράγματα.
Μ’ αυτή τη σκέψη ‘’εκμεταλλεύομαι’’ την ευκαιρία που μου δίνει ο φίλτατος VE δηλώνοντας πως δεν περίμενε ποτέ να διαβάσει από το blog χαρακτηρισμούς όπως θορυβοποιοί και ακατοίκητοι.
Κατ’ αρχήν όποιος διαβάσει το κείμενο με τίτλο ‘’Επί τον τύπο των ήλων’’ υποθέτω πως δεν θα έχει σοβαρή δυσκολία ν’ αντιληφθεί το πώς αντιλαμβάνομαι τις σχετικές έννοιες, ξεκαθαρίζοντας πως θεωρώ ‘’προφάσεις εν αμαρτίαις’’ το επιχείρημα της επίκλησης των πάσης φύσεως ταραχοποιών σαν σοβαρό λόγο μη προσέλευσης στο γήπεδο, και το λέω εγώ που όχι σπάνια φέρνω μαζί μου στο γήπεδο και την ανήλικη κόρη μου.
Είναι δεδομένο πως η ατμόσφαιρα των ελληνικών γηπέδων μάλλον δεν μοιάζει με σύναξη αγίων, ‘’μανούρες’’ δυστυχώς γίνονται σε κάθε γήπεδο και θορυβοποιούς και ακατοίκητους συναντάς και στα καλύτερα σπίτια.
Πάμε όμως και σε πιο πρακτικά ζητήματα. Το τελευταίο παιχνίδι με τον ουραγό Όμηρο Καλλιμασιάς κόστισε πέρα από τα έξοδα διαιτησίας ούτε λίγο ούτε πολύ 2.600 ευρώ που αναλύονται: 1.600 πρόστιμο (γιατί είμαστε υπότροποι) και 1.000 για χρήση του γηπέδου Ριζούπολης.
Το απαιτούμενο ποσό συγκεντρώθηκε με έρανο κι ας είναι καλά ο βετεράνος άσσος της Προοδευτικής (και δεινότατος σκόρερ στην εποχή του) Σταμάτης Βουρδαμής που ανέλαβε προσωπικά την όχι και τόσο εύκολη υπόθεση συγκέντρωσης των απαιτούμενων χρημάτων.
Φέτος λοιπόν χωρίς να έχουν επί της ουσίας γίνει άξια λόγου επεισόδια στο γήπεδο μας, χάρη στην αρειμάνια διάθεση κάποιων (άντε να μην πω) καταφέραμε να πληρώσουμε στην ΕΠΟ μόνο για πρόστιμα 4.500 ευρώ συν 1.000 ευρώ λόγω της τιμωρίας της έδρας μας στο τελευταίο παιχνίδι, 5.500 συνολικά!
Διαιρώντας το συγκεκριμένο ποσό με το 14 (όσα τα παιχνίδια που δώσαμε σαν γηπεδούχοι) κατά μέσο όρο πληρώνουμε 400 ευρώ σε κάθε παιχνίδι μόνο για επεισόδια!
Για την κατηγορία που παίζουμε, και τη φάση που περνάμε το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι απλά νταβατζιλίκι αλλά στην κυριολεξία αργός θάνατος.
Μπορεί ο φίλος που κάποια στιγμή στο γήπεδο του έγινε παρατήρηση για την ‘’δράση’’ του ν’ απόρησε για τον έλεγχο που του έγινε, και ν’ απάντησε προτάσσοντας το επιχείρημα ‘’γιατί εσύ τα πληρώνεις’’, αλλά να ξέρεις φίλε μου πως ο κάθε ‘’δαρμένος κερατάς’’ που το κάνει γρήγορα κι αυτός θα βαρεθεί και θα σταματήσει να βάζει το χέρι στην τσέπη, οπότε τέλος.
Η αντικουλτούρα αδέρφια δεν είναι κοινότυπη στον τρόπο δράσης της, κάθε άλλο. Όλοι μας έχουμε δει εκτός από την κεντρική εξέδρα που γίνονται τα περισσότερα (στην κερκίδα πίσω από το τέρμα λόγω του συρμάτινου πλέγματος προτιμώνται τα δυναμιτάκια) πέρα από την εκτόξευση πλαστικών φιαλών γεμάτων νερό, να επιλέγεται είτε η μέθοδος του καταβρέγματος (περιλούζοντας τον επόπτη που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με το περιεχόμενο του μπουκαλιού) είτε η μέθοδος του ψεκασμού (φτύνοντας) με δράστες που τις περισσότερες φορές δεν είναι ανήλικοι.
Όσοι με διαβάζετε ξέρετε πως επιλέγω κάθε λέξη που χρησιμοποιώ προκειμένου να μην προκαλώ τριβές και εντάσεις. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως δεν έχω άλλα αποθέματα ανοχής, αντοχής και επιείκειας.
Το ίδιο καυστικός είμαι απέναντι σε αντίστοιχες συμπεριφορές που εξελίσσονται κι εντός γηπέδου (θυμάστε τα ακατονόμαστα που προσπάθησε να κάνει πριν από μερικούς μήνες ο πασίγνωστος πια Χατζηφούντας) βάζοντας φωτιά στο γήπεδο.
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό χρειάζεται προσεχτική διαχείριση, και δεν λύνεται ούτε εύκολα, ούτε με λεκτικές κροτίδες. Επεισόδια γίνονται δυστυχώς και στο μπάσκετ (είδα με τα μάτια μου να εκτοξεύεται καλάθι σκουπιδιών μέσα στον αγωνιστικό χώρο δύο φορές φέτος), παρά την πολύ χαμηλή προσέλευση φιλάθλων στα παιχνίδια.
Στα τμήματα υποδομής το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την λεκτική βία. Έχω δει ‘’πατέρα-τζερ’’ να εκφωνούν ραψωδίες ολόκληρες από γαμοσταυρίδια και μπινελίκια, κι όταν λες στον δράστη μάζεψε το λίγο, σου απαντάει για τα παιδιά το κάνω για να μην τ’ αδικεί ο διαιτητής!
Επιτρέψτε μου να θεωρώ τον εαυτό τουλάχιστον έμπειρο επί του θέματος, γιατί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχω υπερασπιστεί την Προοδευτική στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ (είτε εγγράφως είτε διά ζώσης) κι έχω βαθειά γνώση του όλου πράγματος.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για να εξαντληθεί σ’ ένα κείμενο. ‘Όμως κρύβοντας το, πρακτικά λειτουργείς ενθαρρύνοντας όσους ενεργούν με τον τρόπο που ενεργούν, κι απ’ αυτό το βήμα έχω καταθέσει την άποψη, πως ίσως πρέπει πανελλαδικά και σε κάθε γήπεδο να υιοθετήσουμε το σύνθημα, ‘’φίλαθλε επιτέλους προστάτεψε την ομάδα σου από τον μαλάκα που κάθεται δίπλα σου’’.
Ζητάω συγνώμη αν πληγώνω, αλλά για να φύγει το πύον αδέρφια, όλοι ξέρουμε πως η πληγή που έχει κακοφορμίσει, για να θεραπευτεί πρέπει ν’ ανοίξει και να καθαριστεί. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων