Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

5/01/2009

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία. Μια παγκόσμια γιορτή συνάμα κι επέτειος που υπογραμμίζει το απαράγραπτο δικαίωμα των εργαζομένων ν’ αγωνίζονται για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Στην πατρίδα μας όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η πρωτομαγιά γιορτάζεται ταυτόχρονα και σαν γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών.
Ένα αντάμωμα του ανθρώπου της πόλης μ’ αυτό το άγνωστο που λέγεται φύση.
Εδώ και δεκαετίες οι εγχώριες κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός τονίζοντας τον εαρινό χαρακτήρα της γιορτής με προφανή σκοπό ν’ αποδυναμώσουν τον διεκδικητικό χαρακτήρα της πρώτης εκδοχής, και σίγουρα το πέτυχαν.
Ο καταπιεσμένος σύγχρονος άνθρωπος εκμεταλλεύεται τα μικρά ή … λίγο μεγαλύτερα τριήμερα της πρωτομαγιάς και την ‘’κάνει’’ κανονικά και με τον νόμο, αφήνοντας το αγωνιστικό μέρος να πραγματοποιείται με πολύ μικρή συμμετοχή.
Όμως όπως λέει κι η παροιμία ‘’καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια’’. Και να που το περιβάλλον κι η διάσωση του εξελίχθηκε σε κορυφαίο πολιτικό πρόβλημα στον καιρό που ζούμε.
Είτε το προσδιορίζει κανείς σαν υπερθέρμανση του πλανήτη και λιώσιμο των πάγων, είτε σαν ακραία καιρικά φαινόμενα κι ερημοποίηση εδαφών, είτε σαν καταστροφή των δασών και παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων σε τεράστιες μονοκαλλιέργειες, λειψυδρία και διατροφική κρίση, καταστροφή ανεπίστρεπτων φυσικών πόρων και μείωση της βιοποικιλότητας, χρήση πηγών ενέργειας που προκαλούν ρύπανση κι απόβλητα, (ορυκτά καύσιμα, πυρηνική ενέργεια), και άλλα πολλά, το ζήτημα είναι πως το περιβάλλον εκπέμπει SOS.
Ως εκ τούτου δίπλα στο αίτημα του καταρτισμού ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που να περιγράφει μεταξύ άλλων τα απαράγραπτα εργασιακά δικαιώματα και να δεσμεύει τις κυβερνήσεις όχι μόνο στον σεβασμό αλλά και την τήρηση τους από τους πάσης φύσεως εργοδότες, η κατάρτιση ενός περιβαλλοντικού συμφώνου που θα προσδιορίζει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και θα οριοθετεί τα όρια της ανθρωπογενούς παρέμβασης χωρίς να έχει την τύχη του συμφώνου του Κυότο, κρίνεται πραγματικά επιτακτική.

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Αξίζει στο σημείο αυτό να μιλήσουμε για μια εξαιρετικά σημαντική πρόταση που παρουσιάστηκε πριν μια βδομάδα και αφορά την διαχείριση του συνόλου των απορριμάτων.
Η πρόταση που κατατέθηκε υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. WWF GREENPEACE, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και προτείνει ένα ‘’εθνικό’’ σχέδιο διαχείρισης των τεράστιων ποσοτήτων σκουπιδιών που παράγουμε.
Με ετήσιο κόστος 275 εκατομμύρια ευρώ (ποσό ελάχιστο μπροστά στο ιλιγγιώδες χρέος που προκάλεσε η συνετή δημοσιονομική διαχείριση του), σε 5 χρόνια η χώρα μας μπορεί ν’ απαλλαγεί οριστικά από τις 1500 ανεξέλεγκτες χωματερές, τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες που εναντιώνονται στην κατασκευή γιγαντιαίων ΧΥΤΑ για το θάψιμο των σκουπιδιών, συντελώντας ταυτόχρονα στην δημιουργία 11.000 μόνιμων θέσεων εργασίας, και την διαμόρφωση μιας βασικής περιβαλλοντικής συνείδησης στον κάθε πολίτη, κάτι άγνωστο μέχρι σήμερα.
Μου έκανε εντύπωση η περιφρόνηση με την οποία υποδέχθηκαν την πρόταση τόσο τα πολιτικά κόμματα που σε ρόλο φωτεινού παντογνώστη έχουν άποψη για το κάθε τι, όσο και οι πάσης φύσεως διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
Δεν δηλώνω ειδικός επί του θέματος αλλά είμαι σίγουρος πως αυτοί που την παρουσίασαν κάτι παραπάνω ξέρουν, και σε τελική ανάλυση για διάλογο την κατέθεσαν.
Όμως όπως λένε και στο νησί μου … ‘’παλιός γάδαρος καινούργια περπατησιά εν κάμει’’, κι ο νοών νοείτο.
Έτσι περιορίζομαι κάτω από το μάλλον αφελές τραγουδάκι της πρωτομαγιάς:
Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή,
Να καταθέσω το σύνθημα κάλεσμα:
Το περιβάλλον εκπέμπει SOS
προστατεύοντας το σώνουμε ζωές. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων