Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

4/05/2009

ΠΟΥΝΤΟ ΠΟΥΝΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑΤΟ

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΜε αφορμή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο νομίζω πως αξίζει να ειπωθούν δυο λόγια για τον ρόλο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συνθηκών του 21ου αιώνα όπου η νέα σχέση Ευρώπης ΗΠΑ κατατέθηκε από τους ‘’εταίρους’’ μάλλον ως φιλολογικό ζήτημα.
Κατ’ αρχήν αν γινότανε μια πανελλαδική δημοσκόπηση για το τι νομίζουν οι έλληνες πολίτες για το ΝΑΤΟ πιθανόν τα αποτελέσματα να αναδείκνυαν μεγαλύτερη δυσπιστία απ’ αυτήν που εξέφρασαν οι γείτονες μας Τούρκοι απειλώντας ακόμα και με βέτο την εκλογή νέου γραμματέα.
Από ποιον εχθρό άραγε θα μας προστατέψει μια συμμαχία που δυο μέλη της βρίσκονται διαχρονικά σε κατάσταση Casus Belli και αντί να ‘’προσπαθήσει’’ να επιλύσει την μεταξύ τους διαφορά, ο ‘’προπάτορας’’ του ‘’αμυντικού’’ συνεταιρισμού φροντίζει έναντι μυθικής αμοιβής να εξοπλίζει τα δύο μέρη με διαρκώς ανανεούμενο οπλοστάσιο, όχι μόνο συντηρώντας την μεταξύ τους έριδα αλλά και στραβομουτσουνιάζοντας σε κάθε διαφοροποίηση πολεμικού προμηθευτή.
Άντε να δεχθούμε ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε ‘’σε άλλες εποχές’’ μπορεί να μας πει κάποιος (με σοβαρά επιχειρήματα) τι λόγο ύπαρξης έχει σήμερα η Βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι όταν η Βρετανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η γηραιά Αλβιώνα;
Πάμε όμως και στα ευρύτερα. Επειδή η απειλή ενός γενικευμένου στρατιωτικού πολέμου δεν φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας, πρώτοι απ’ όλους οι αμερικάνοι ζητούν την συμμετοχή της συμμαχίας στην καταπολέμηση των ‘’ασύμμετρων απειλών’’ με πρώτο ζητούμενο την μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία (και των υπολοίπων) στο Αφγανιστάν.
Με άλλα λόγια ζητάνε σήμερα να πληρώσουνε κι οι άλλοι το πολιτικό-στρατιωτικό Βατερλώ του Αμερικανο-εγγλέζικου άξονα σε Αφγανιστάν Ιράκ όταν πριν λίγα χρόνια δήλωναν αυτάρεσκα πως όποιος δεν πάρει μέρος, δεν θα ‘χει συμμετοχή στα μελλοντικά κέρδη!
Ταυτόχρονα πρώτοι οι αμερικάνοι υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της συμμαχίας με μυστικές και εντελώς παράνομες απαγωγές ‘’υπόπτων τρομοκρατών’’ ακόμα και από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και την μεταφορά τους στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, που αποτέλεσε την κατάλυση της έννοιας διεθνές δίκαιο.

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΑς μείνουμε όμως στις ασύμμετρες απειλές. Δεν είναι παγκόσμια απειλή η εκρηκτική αύξηση των δραστηριοτήτων της μαφιόζικης βιομηχανίας που ενισχύεται μέχρι εκεί που δεν παίρνει από το μείγμα παγκοσμιοποίηση + οικονομική κρίση.
Το εμπόριο λευκής σαρκός (για το οποίο όχι άδικα κατηγορείται η χώρα μας από το state department ότι όχι μόνο ανέχεται αλλά αποτελεί και διαμετακομιστικό κόμβο) ποιος θα το λύσει οι εθνικές αστυνομίες;

Τα καρτέλ των ναρκωτικών (οι μισοί κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι χρήστες-θύματα ναρκωτικών) ποιος πρέπει να το αντιμετωπίσει;
Με το απίστευτο σε έκταση δουλεμπόριο που αναλαμβάνει έναντι αδρής αμοιβής να μεταφέρει στρατούς εξαθλιωμένων ανθρώπων από τις υποσιτιζόμενες περιοχές του πλανήτη στις χώρες της ‘’ευμάρειας’’ ποιος θ’ ασχοληθεί;
Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για το δυσανάλογα υψηλό κόστος που υφίσταται η χώρα μας λόγω των γνωστών ιδιαίτερων συνθηκών χωρίς την παραμικρή συνδρομή απ’ οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό.
Για την γενικευμένη ναυτοπειρατεία που λυμαίνεται την Ερυθρά θάλασσα προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στα ελληνόκτητα πλοία ποιος θα πάρει θέση;
Επειδή το 15% της παγκόσμιας βιομηχανίας θαλάσσιων μεταφορών ανήκει σε έλληνες και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αποτελεί σημαντικότατο οικονομικό πόρο για την χώρα μας πολλές φορές αναρωτιέμαι αν οι εκπρόσωποι της εξωτερικής μας πολιτικής (όλων των βαθμίδων) κάνουν και κάτι άλλο εκτός από το να παρευρίσκονται στα εθιμοτυπικά γεύματα και τις φωτογραφίσεις κάνοντας απλά χρήση των προνομίων τους.
Για το γεγονός ότι το (και υπερβολικού κόστους) ΝΑΤΟ βρίσκεται μακράν των λόγων που επιβάλλουν την ύπαρξη του με σημερινούς όρους δεν γεννάται θέμα. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται έχει την εξής βάση:

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Προσαρμόζουμε την δράση του στα σημερινά δεδομένα και την διαχείριση πραγματικών απειλών (το ολοκαύτωμα της Σερβίας δεν βασίστηκε σε απειλή) ή το καταργούμε έχοντας όμως έτοιμη εναλλακτική λύση για τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας;
Σαν θιασώτης του αριστερού Ευρωπαϊσμού κι όχι μόνο εγώ, διατηρώ την αφελή ενδεχομένως προσδοκία πως τόσο το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, όσο και το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς θα καταθέσουν σαφείς και ολοκληρωμένες προτάσεις επί του θέματος χωρίς τσιτάτα κενολογίες και πυθικούς χρησμούς.
Για τέλος στους οπαδούς της οποιασδήποτε εκδοχής προτείνω ένα case study με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σε μια χώρα που πληρώνει τα μαλλιοκέφαλα της για την αντιμετώπιση του ‘’εξωτερικού κινδύνου’’, που δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά και δεδομένου πως τα πραγματικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχέλαια ούτε με βαρελότα, τι θα συνιστούσε την διαμόρφωση ενός αμυντικού δόγματος χωρίς το ΝΑΤΟ μέσα; Βάζω δύσκολα; (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων