Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

4/14/2009

ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΣτο κυριακάτικο παιχνίδι αυτός που καιγόταν για το αποτέλεσμα δεν ήταν η φιλοξενούμενη Προοδευτική αλλά η γηπεδούχος ομάδα Μαρκό. Κατά συνέπεια η ‘’αδιάφορη’’ Προοδευτική έπρεπε απλά να κάτσει να χάσει.
Ότι η συγκεκριμένη ομάδα σε 14 παιχνίδια μετράει μόλις μια ήττα κρίνεται αδιάφορο. Ότι δεν χαρίστηκε στους πρωτοπόρους Σαρωνικό και Αήττητο άσχετο.
Ότι κέρδισε εκτός έδρας το Μοσχάτο κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες παραμονής για τους Μαρκοπουλιώτες (που αλλιώς θα σκουπίζανε από τώρα τα δάκρυα τους) δεν υπολογίζεται σαν γεγονός άξιο λόγου.
Η Προοδευτική την Κυριακή όφειλε να κάτσει να χάσει και δεν έκατσε. Έπρεπε λοιπόν να τιμωρηθεί με τον γνωστό φτωχομπινεδιάρικο νεοελληνικό τρόπο. Μουνταρία κατά την αποχώρηση των παιχτών καρπαζοκατάνυξη κι άγιος ο Θεός.
Η αστυνομία όπως πάντα και παντού ανύπαρκτη. Φυσικά κανείς δεν συνελήφθη. Ο αθλητικός νόμος λειτουργεί (μονίμως επιλεκτικά και πάντα σε βάρος μεμονομένων ανηλίκων) για τα μάτια του κόσμου, κι όχι όταν τα επεισόδια γενικεύονται με συμμετοχή προσώπων που έχουν και οικογένεια και Α.Φ.Μ.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν αξίζει να πηγαίνει κανείς στο γήπεδο (πληρώνοντας μάλιστα) για να τρώει στο κεφάλι όλη αυτή την υποκουλτούρα της παρακμής και της ιδεολογικοποιημένης σκατίλας.
Από την άλλη μεριά η γενικευμένη τον τελευταίο καιρό βία με εκφάνσεις όχι απλά πρωτόγνωρες αλλά αποτρόπαιες και κτηνώδεις δεν ξέρω που θα μας βγάλει και τι μέτρα πρόληψης μπορεί να ληφθούν, δεδομένου πως σε επίπεδο καταστολής ο ελλειματικός και χοντροκομμένος τρόπος που ενεργεί κατά κανόνα η ελληνική αστυνομία μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Τι μένει τελικά; Τα πρόστιμα που θα επιβάλλει η ΕΠΟ για να γεμίσει κάπως το φτωχό της ταμείο, περιμένοντας το επόμενο κρούσμα για να επέμβει ‘’αποφασιστικά’’ δια της μεθόδου της χρηματικής ποινής.
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΟύτε κι εμείς είμαστε άμοιροι ευθυνών. Μια βδομάδα πριν στο παιχνίδι (ζωής και θανάτου) με την Κηφισιά στο μπάσκετ, κάποιος έξυπνος θεώρησε πρέπον να πετάξει στο ημίχρονο ένα πλαστικό μπουκάλι μέσα στο γήπεδο υπενθυμίζοντας στους ‘’αδιάφορους’’ αντιπάλους πως πρέπει να νοιώθουνε εχθροί και να μας αντιμετωπίσουν φυσικά σαν γενίτσαροι.
Κάποιοι άλλοι άναψαν καπνογόνα μετατρέποντας το γήπεδο σε τεκέ γιατί απλά είχαν δει κι αλλού να κάνουνε το ίδιο, ενώ κάποιοι τρίτοι πετάγανε δυναμιτάκια την ώρα που εκτελούσαμε βολές!
Είναι εντυπωσιακό το πόσο τραγικά ανεκπαίδευτοι είναι οι έλληνες οπαδοί και με πόσο χαρακτηριστική ανευθυνότητα μπορούν να χαντακώσουν τους κόπους μιας χρονιάς για ομάδα της καρδιάς τους στην προσπάθεια τους να ‘’βοηθήσουν’’.
Όσο για τους συλλόγους εδώ πραγματικά ισχύει η ρήση ‘’χέσε ψηλά κι αγνάντευε’’. Προτιμάνε να παίζουν το ρόλο του νεόπλουτου ‘’φραγκάτου’’ που πληρώνει αδιαμαρτύρητα για λογαριασμό αυτών που ‘’χαλάνε’’ το μαγαζί από το να προστατεύσουν το ίδιο το ‘’μαγαζί’’ τους.
Είμαι τόσο απογοητευμένος που πολλές φορές σκέφτομαι πως αξίζει τον κόπο να γεμίσουμε κάθε ελληνικό γήπεδο με την προτροπή: Φίλαθλε προστάτεψε την ομάδα σου από τον μαλάκα που κάθεται δίπλα σου. Καλύπτοντας τον γίνεσαι κι εσύ συμμέτοχος στην ζημιά που προκαλεί.
Τελειώνω λέγοντας όχι μπράβο αλλά ευχαριστώ στα παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας και στα πρόσωπα που τους στηρίζουν γιατί με την στάση τους τιμούν τη βυσσινί φανέλα, σε μέρες και ώρες πραγματικά δύσκολες για όλους.
Όσο για κάποιους λεβεντοπερήφανους που προσπαθούν να ‘’κοντύνουν’’ την Προοδευτική χτυπώντας ύπουλα κάτω από την μέση, τους θυμίζω μια παροιμία που έλεγε πολλές φορές η μάνα μου. Αν κάνανε οι σκατομπαμπουλήδες μέλι θα ‘χε μια δεκάρα η οκά. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων