Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

4/02/2009

ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ!

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΗ σημερινή γενική απεργία μου δίνει αφορμή για το σχόλιο που ακολουθεί. Αιτία της δομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα η φοβερή υπερχρέωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Το ‘’μοντέλο ανάπτυξης’’ που στηρίχθηκε στην άμετρη διόγκωση της κατανάλωσης με τον υπερδανεισμό να προβάλλεται σαν ‘’εθνικός στόχος’’ δυστυχώς ήρθε η ώρα να ‘’πάει ταμείο’’.
Η χώρα κατά κυριολεξία ‘’χρωστάει της Μιχαλούς’’ όπως τονίζει και η παραδοσιακή φράση που αναφέρεται σε μια περίοδο της νεότερης ιστορίας με γενικευμένο ‘’εθνικό’’ μπατιριλίκι.

<<Η λαϊκή έκφραση συνδέεται με τη μετεπαναστατική ζωή στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μετά την επανάσταση του 21 υπήρχε στο Ναύπλιο μια ταβέρνα που ανήκε σε μια γυναίκα, τη Μιχαλού. Η Μιχαλού είχε το προτέρημα να κάνει «βερεσέδια» αλλά υπό προθεσμία. Μόλις εξαντλείτο η προθεσμία - και η υπομονή της - στόλιζε τους χρεώστες της με «κοσμητικότατα» επίθετα. Όσοι τα άκουγαν, ήξεραν καλά ότι αυτός που δέχεται τις «περιποιήσεις» της «χρωστάει της Μιχαλούς>>

Ποιος είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση; Μα φυσικά οι προτάσεις Μίχαλου.Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΕίναι κατάντημα και πολιτισμική υποχώρηση να βρίσκουν φιλόξενο βήμα στα τηλεοπτικά παράθυρα άνθρωποι σαν κι αυτόν και να λένε αυτά που λένε.
Και το πρόβλημα είναι κυριολεκτικά κρίσιμο όχι απλά γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν ‘’παπαγαλάκι’’ φιλοκυβερνητικών θέσεων, αλλά γιατί παρουσιάζεται και σαν εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου!
Δεν μπορώ να διανοηθώ πως οι χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες (ανεξάρτητα από ιδεολογική αφετηρία) δεν μπορούν να βρουν κάποιον καλύτερο να τους εκπροσωπήσει και επαφίενται σ’ αυτόν που κάνει την έννοια του επιχειρείν να μοιάζει με κοινωνικό όνειδος.


Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΟι εργαζόμενοι όμως δεν είναι ‘’μοιχαλίδες’’ και όσο η κυβέρνηση επιμένει (μέσω τρίτων) σε προτάσεις περαιτέρω ‘’ελαστικοποίησης’’ των εργασιακών σχέσεων τύπου Τιραμόλα η γενικευμένη κρίση θα βαθαίνει και θα διογκώνεται προς ζημία όλων. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων