Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

3/19/2009

Eπιτροπή προστασίας & οικολογικής ανάδειξης του Ορους Αιγαλεω

Eπιτροπή προστασίας & οικολογικής ανάδειξης
του Όρους ΑΙΓΑΛΕΩ

(Ανοικτή πρόταση)
Που απευθυνόμαστε

Απευθυνόμαστε σε όλες τις συλλογικότητες, φορείς,δημοτικές κινήσεις, επιστημονικούς φορείς, πολίτες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής (και όχι μόνο) οι οποίοι:
- ενδιαφέρονται να υπερασπίσουν τον χαρακτήρα του ως βουνό,
-επιδιώκουν να αναπτύξουν το φυσικό του πλούτο.

Σκοπός :
Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου, αντιλήψεων και στόχων, ικανού να συμβάλλει για να αναπτυχθούν κοινοί αγώνες, δράσεις και κινήματα σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό :

Παρουσιάζουμε τα προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα το Όρος Αιγάλεω.

Αναδεικνύουμε την ευεργετική επίδραση του βουνού στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και γενικότερα του λεκανοπεδίου.

Προβάλλουμε την πλούσια πανίδα και χλωρίδα καθώς και τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την περιοχή.Πολιτικό πλαίσιο
Απόλυτη προστασία του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω .
Υπεράσπιση του χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω ως δημόσιας δασικής έκτασης.

......Το βουνό μας έχει ήπιες κλίσεις, προσιτούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια. Προσφέρεται για περιπάτους, πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία κτλ. Αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση επαφής με το φυσικό περιβάλλον. Αντιμετωπίζει όμως σημαντικά προβλήματα:

* Τα όρια πόλης- βουνού είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση από τα ποικίλα συμφέροντα που βλέπουν τις πλαγιές του ως οικόπεδα με θέα το λεκανοπέδιο. Αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας και προβάλλονται ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις σχεδόν επί του συνόλου της έκτασης του βουνού. Το βουνό θεωρείται από την κεντρική και τις τοπικές διοικήσεις, ως η φτηνή λύση για «πάσαν νόσον και πάσα ανάγκη».
* Το Αιγάλεω κινδυνεύει, σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, να έχει την τύχη της Πάρνηθας. Δεν υπάρχει ενιαίο συντονιστικό - επιχειρησιακό κέντρο δασοπυρόσβεσης. Τα μέτρα πυροπροστασίας που λαμβάνονται κάθε καλοκαίρι είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά.
* Η πολυαρχία και η κατάτμηση του δυσκολεύει γενικότερα τις προσπάθειες υπεράσπισης του και αναζωογόνησης του δασικού του χαρακτήρα.

Το Δημόσιο δεν υπερασπίστηκε, αν και θα μπορούσε, αποτελεσματικά τη δημόσια περιουσία, η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά κανόνα ακολούθησε το δημόσιο και επιπρόσθετα θέλησε να επεκταθεί προς το βουνό μεταφέροντας αστικές λειτουργίες στις πλαγιές του.

Λαμβάνοντας υπ όψη την παραπάνω διαπίστωση και τις δυσμενείς για το περιβάλλον εξελίξεις μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, είναι καιρός να δημιουργήσουμε την ευρύτερη συσπείρωση φορέων, κινήσεων και πολιτών που θα οργανώσει την παρέμβαση της κοινωνίας για την προστασία του Αιγάλεω από τους εκάστοτε σφετεριστές της δημόσιας γης και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος ( κατεδάφιση ΚΥΤ ,πράσινο, λατομεία, απομάκρυνση κεραιών κτλ)

Εκτός από τα κινήματα και τις τοπικές δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, σημαντική είναι η ανάγκη να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν το βουνό απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει.


Ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία για το Όρος Αιγάλεω

...........................................................................

Προβλήματα και απειλές.

1. Διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων. Κίνδυνος επέκτασης των πόλεων εις βάρος του βουνού.

2. Έργα και χρήσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του βουνού.

3. Παράνομες δραστηριότητες.

Παρά την «Απαγορευτική Διάταξη του Δασαρχείου Αιγάλεω» για την υλοτομία, κλάδευση και εκρίζωση, την βοσκή, την εκχέρσωση, την ρητίνευση, την λατόμευση, την χωματοληψία και την απόθεση μπαζών κτλ. και η οποία έχει ισχύ μέχρι 31/12-2011. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι:

* Στάνες υπάρχουν στο Αιγάλεω Όρος, σε περιοχές που έχουν ανάγκη αναδάσωσης.
* Η απόθεση μπαζών και κάθε λογής απορριμμάτων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με αποτέλεσμα αρκετοί δασικοί δρόμοι και πλαγιές του βουνού να έχουν μετατραπεί σε άτυπες χωματερές αδρανών υλικών.

Διεκδικούμε.

1)Την αναθεώρηση ή κατάργηση του «δασοκτόνου» νόμου 3208/2003, ο οποίος αν εφαρμοστεί, θα έχει ως συνέπεια πολλές από τις εκτάσεις που σήμερα προστατεύονται από την δασική νομοθεσία, να αποχαρακτηριστούν και να παραδοθούν στην πολεοδόμηση.

.....Την απόσυρση της παρωδίας του «εθνικού χωροταξικού» το οποίο κατατέθηκε τέλος Φεβρουαρίου 2008, που «επιτρέπει δόμηση», έστω και σε «ειδικές περιορισμένες περιπτώσεις», στις Ζώνες Α΄ και Β΄. Εμείς αντίθετα διεκδικούμε όλες οι εκτός σχεδίου πόλης περιοχές των δήμων που «ακουμπούν» στο Αιγάλεω να χαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις, ζώνη Α, πλήρους δασικής προστασίας, όπως το σύνολο του ορεινού όγκου του βουνού συμπεριλαμβανόμενων.Οι εντός σχεδίου πόλης αδόμητες περιοχές, να συμπεριληφθούν στη ζώνη δασικής προστασίας. .......
* Να μη γίνουν επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων ή οποιαδήποτε μεταφορά άλλων χρήσεων των πόλεων προς το βουνό.
* Να μην επιτραπεί η ανάπτυξη δημοτικών ή ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος, παραβιάζουν τη νομοθεσία προστασίας των δημόσιων δασικών εκτάσεων.
* Να ακυρωθούν τα σχέδια που προβλέπουν:
2) Να καταρτιστεί ενιαίο σχέδιο πυροπροστασίας, μέσω ενός επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου προστασίας ολόκληρου του Όρους στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οικολογικών οργανώσεων.
3) Να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναζωογόνησης
ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
……..

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Νόμοι και Διατάξεις προστασίας του Ποικίλου Όρους

Σήμερα το βουνό προστατεύεται με παλαιότερες διαδοχικές αποφάσεις του Υπ. Γεωργίας (1934, 1947), του Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως (25638/23/11/68), που το χαρακτηρίζει ως «�ιδιαίτερου φυσικού κάλλους�». Η πιο πρόσφατη ρύθμιση είναι ο νόμος 2742 (ΦΕΚ αρ.φ.207) και ιδιαίτερα με το άρθρο 21, το οποίο έχει τον τίτλο «χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη»(7/10/99). Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου, ακόμα και στην καρδιά του βουνού, (Ζώνη Α στην οποία απαγορεύονται αυστηρά η ανέγερση κτιρίων, η χάραξη αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών, ο αποχαρακτηρισμός αναδασωτέων περιοχών) ο νόμος αυτός καταστρατηγήθηκε σε πολλές περιπτώσεις.

’λλες Διατάξεις και αποφάσεις για την προστασία των Βουνών:

Τα άρθρα 66 και 177 του Ν.Δ/τος 86/89 "περί Δασικού Κώδικα".

Τα άρθρα 3. (§4) και 5 του Ν.998/79.

Το άρθρο 40 (§2) του Ν. 1337/83.

Την αριθμ. 412/93 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Την αριθμ. 87484/7986/14.11.95 δ/γή του Υπουργείου Γεωργίας.

Την αριθμ. 319/6-3-96 απόφαση του Περ/κου Διευθυντή Δυτικής Αττικής.

Την 108424/13.9.1934 απόφαση Υπουργού Γεωργίας "περί κηρύξεως αναδασωτέας της περιοχής του Λεκανοπεδίου Αττικής" που δημοσιεύτηκε στο 132/1934 Φ.Ε.Κ. τεύχος Β΄.
Την 1413/30.5.1990 Δ.Α.Δ. η ισχύς της οποίας έληξε παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να χρήζει προστασίας η δασική βλάστηση, η διαμόρφωση του τοπίου και το περιβάλλον γενικότερα.

Για οσους απο σας που θελετε να γινεται μερος της οικολογικης αυτης κινησης και  εχετε προτασεις και ιδεες μπορειτε να ερθετε σημερα στο Πνευματικο Κεντρο Κορυδαλλου στης 8,30 και να παρετε μερος στην συνελευση. Ολοι μαζι μπορουμε να σωσουμε το περιβαλλον και να αλλαξουμε τις ζωες μας προς το καλυτερο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων