Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

3/07/2009

Πετοσφαιρηση.. Βολευ

Το βόλεϊ στον Κόσμο 

1895 
Στην Αμερική, στη πόλη Χολιόκ (Holyoke) της Μασαχουσέτης (Massachusetts), ο Ουίλιαμ Μόργκαν (William G. Morgan) (1870-1942), αθλητής του Ράγκμπι και τότε αθλητικός διευθυντής στη Χ.Α.Ν (Χριστιανική ένωση νέων ανδρών) του Σπίνγκενγκφιλντ (με σημερινή ονομασία κολλέγιο του Σπίνγκφιλντ). και προπονητής καλαθοσφαίρισης, ήθελε να συνθέσει ένα καινούργιο άθλημα. Αυτό που ήθελε ήταν ένα άθλημα το οποίο να μην έχει σωματική επαφή, για την αποφυγή τραυματισμών, να μην είναι πολύ κουραστικό και να είναι αρκετά διασκεδαστικό, ευχάριστο. Επηρεασμένος από το τένις, σύνθεσε το άθλημα της Πετοσφαίρισης, 6 Φεβρουαρίου 1895. Δηλαδή σήκωσε το φιλέ του τένις στο 1,83 μέτρα, πειραματίστηκε με διάφορες μπάλες, οι οποίες όμως δεν τον ικανοποιούσαν. Έτσι αποφάσισε να παραγγείλει στην εταιρία Σπάλντινγκ Κόμπανυ (A.G. Spalding & Bros) να του κατασκευάσει μια μπάλα με διάμετρο 64 έως 69 εκατοστά, βάρος 250 έως 340 γραμμάρια και να είναι δερμάτινη με σαμπρέλα από μέσα. Τοποθέτησε και πέντε παίκτες από τη μια μεριά του φιλέ και πέντε από την άλλη, στόχος τον οποίων ήταν να κρατήσουν τη μπάλα στον αέρα και να την περνάνε από την άλλη μεριά του φιλέ. 

Αυτό που εμπνεύστηκε το ονόμασε μάιονετ ή μαϊντονέτ από τη Γαλλική λέξη «mintonette». Τη σημερινή ονομασία, την πήρε σε αγώνα επίδειξης που διεξήχθη στη ΧΑΝ ένα χρόνο αργότερα το 1896. Ο Δρ. Άλφρεντ Χάλστιν παρατηρώντας ότι η προσπάθεια των παικτών ήταν να κρατηθεί η μπάλα στον αέρα, σκέφτηκε την ονομασία - Volleyball - (χτύπημα στον αέρα). Αυτή του τη σκέψη, την πρότεινε στον Ουίλιαμ Μόργκαν και η πρόταση έγινε δεκτή, οπότε και έχουμε τη σημερινή ονομασία του αθλήματος volleyball και στα ελληνικά Πετοσφαίριση. 

Το βόλεϊ αποκτάει πολλούς φίλους και αθλητές στης ΗΠΑ και εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι το 1913 έχει φτάσει σε Καναδά, Νότιο Αμερική, Κούβα, Πόρτο Ρίκο, Φιλιππίνες, Ουρουγουάη, Κίνα, Ιαπωνία, κλπ Στην Ευρώπη έρχεται το 1907 στη Τσεχοσλοβακία από τον Δρ. Γκραίη (Dr J.H. Gray). 

Σαν νέο άθλημα, παιζόταν σε κάθε χώρα με διαφορετικούς κανονισμούς, αυτό βέβαια δημιουργούσε πολλά προβλήματα στις μεταξύ τους συναντήσεις. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για ενιαίους κανονισμούς και κάποιο όργανο για να συντονίσει τις διεθνής διοργανώσεις και την περεταίρω ανάπτυξή του. Οι προσπάθειες για την ίδρυση αυτού του οργάνου ξεκίνησαν το 1936, τελικά τον Απρίλιο του 1947 ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης F.I.VB (Fédération Internationale de Volleyball) στο Παρίσι. Με συμμετοχή 15 χωρών και πρωτοστάτες την Γαλλία, Πολωνία Τσεχοσλοβακία και ΗΠΑ Άλλες χώρες που συμμετείχαν ήταν Αίγυπτος, Βέλγιο, Βραζιλία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουρουγουάη Πορτογαλία, Ρουμανία. Έπειτα προσχώρησαν, η Σοβιετική Ένωση, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Ανατολική Γερμανία, για να φτάσουμε στις μέρες μας να έχει πάνω από 200 κράτη – μέλη. 

Κάθε άθλημα βέβαια έχει και τις αθλητικές του διοργανώσεις. Έτσι και το βόλεϊ από τα πρώτα του κιόλας χρόνια είχε τις δικές του συναντήσεις. 

1948 
Διεξάγεται στη Ρώμη το πρώτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών 

Τσεχοσλοβακία 
Γαλλία 
Ιταλία 

1949 
Πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, στη Πράγα και συμμετείχαν δέκα ομάδες. 

Σοβιετική ένωση 
Τσεχοσλοβακία 
Βουλγαρία 

Την ίδια χρονιά και στην ίδια πόλη, Πράγα, διοργανώνεται το πρώτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών 

Σοβιετική Ένωση 
Τσεχοσλοβακία 
Πολωνία 

1952 
Πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών , στη Μόσχα με συμμετοχή οκτώ ομάδων. 

Σοβιετική ένωση 
Πολωνία 
Τσεχοσλοβακία 

1964 
Η Πετοσφαίριση γίνεται ολυμπιακό άθλημα, στο Τόκυο Η κατάταξη στους άνδρες ήταν: 

Σοβιετική Ένωση 
Τσεχοσλοβακία 
Ιαπωνία 
Η κατάταξη στις Γυναίκες ήταν: 

Ιαπωνία 
Σοβιετική Ένωση 
Πολωνία 

Η ιστορία του βόλεϊ στην Ελλάδα 

1922 
Ο αθλητικός σύλλογος του Πανιωνίου φέρνει πρώτος τη Πετοσφαίρισης στην Ελλάδα. Ο γυμναστής κ.Αναστάσιος Λευκαδίτης, ήταν ο πρώτος που δίδαξε το άθλημα του βόλεϊ (στο σύλλογο του Πανελληνίου) . Το πρώτο επίσημο όργανο του βόλεϊ ήταν ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ ( Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματίων) 

1924-25 
Το πρώτο πρωτάθλημα ανδρών με συμμετοχή ομάδων από την Αθήνα, Πειραιά και περιχώρων. Ομάδες που διακρίθηκαν ο Πανιώνιος Γ.Σ., ο Πανελλήνιος Γ.Σ., ο Εθνικός Γ.Σ. κ.τ.λ. 

1926 
Διοργανώνεται το πρώτο γυναικείο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη και το 1927 στην Αθήνα. Ουσιαστικός πρωτεργάτης του γυναικείου βόλεϊ στη βόρεια Ελλάδα ήταν ο κ. Δ. Δάλλας και πρόεδρος του Πανιωνίου Γ.Σ. 

1949 
Η Ελλάδα έγινε μέλος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας βόλεϊ 

1952 
Συγκροτήθηκε η πρώτη εθνική ομάδα. Την Άνοιξή του ίδιου χρόνου έδωσε το πρώτο φιλικό αγώνα στο Παρίσι με αντίπαλο τη Γαλλία από την οποία και έχασε 3-1 

1960-61 
Γίνεται το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Αθήνα με πρωταθλήτρια ομάδα τον Πανελλήνιο 

1966 
Διοργανώνεται το πρώτο πρωτάθλημα Α Εθνικής, με συμμετοχή ομάδων από όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Νικήτρια ομάδα ήταν ο Παναθηναϊκός 

1970 
Ιδρύεται ή Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.). Πριν το βόλεϊ ήταν στο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και μετά στην Ελληνική ομοσπονδία αθλοπαιδιών (Ε.Ο.ΑΠ) 

1972 
Διεξάγεται το πρώτο γυναικείο πρωτάθλημα Κέντρου στην Αθήνα με νικήτρια ομάδα τον Παναθηναϊκό 

1975 
Το βόλεϊ εισάγεται σα κανονικό μάθημα στη (Γυμναστική Ακαδημία) τωρινή ονομασία Τ.Ε.Φ.Α.Α.


Volley

Ένας αγώνας αποτελείται από πέντε σετ το πολύ. Καθένα από τα τέσσερα πρώτα σετ ολοκληρώνεται όταν μία ομάδα συγκεντρώσει 25 πόντους, έχοντας διαφορά τουλάχιστον δύο πόντων από την αντίπαλη ομάδα (π.χ. 25-23). Σε περίπτωση ισοπαλίας 24-24, το σετ συνεχίζεται έως ότου μία από τις δύο ομάδες αποκτήσει προβάδισμα δύο πόντων και ανακηρυχθεί νικήτρια του σετ (π.χ. 26-24). 
Το πέμπτο σετ ολοκληρώνεται όταν μία ομάδα συγκεντρώσει 15 πόντους, έχοντας διαφορά τουλάχιστον δύο πόντων από την αντίπαλη ομάδα (π.χ. 15-13). Σε περίπτωση ισοπαλίας 14-14, το σετ συνεχίζεται έως ότου μία από τις δύο ομάδες αποκτήσει προβάδισμα δύο πόντων και ανακηρυχθεί νικήτρια του σετ (π.χ. 16-14). Νικήτρια ομάδα του αγώνα ανακηρύσσεται εκείνη που θα φτάσει πρώτη σε τρία νικηφόρα σετ. 

Ο αγώνας αρχίζει με προσπάθεια για σερβίς, δηλαδή κτύπημα της μπάλας από την ζώνη του σερβίς, στη πίσω άκρη του γηπέδου, με στόχο να περάσει η μπάλα πάνω από τον φιλέ προς την αντίπαλη ομάδα. Κάθε φάση συνεχίζεται μέχρι η μπάλα να «προσγειωθεί» στο έδαφος εντός ή εκτός των ορίων του γηπέδου, ή όταν η αντίπαλη ομάδα αποτύχει να επιστρέψει τη μπάλα με κανονικό τρόπο. 
Κάθε ομάδα επιτρέπεται να έχει μέχρι τρεις επαφές με τη μπάλα, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής στην προσπάθεια για μπλοκ, προτού την επιστρέψει προς την αντίπαλη ομάδα. 

Στην πετοσφαίριση, η ομάδα που κερδίζει τη φάση, κερδίζει και πόντο. Εφόσον η ομάδα που δέχεται το σερβίς κερδίζει τη φάση, κερδίζει επίσης και το δικαίωμα για να εκτελέσει σερβίς, και οι παίκτες μετακινούνται μια θέση κατά τη φορά του ρολογιού.

Ο αγώνας διευθύνεται από δύο διαιτητές, με συνεργάτες το σημειωτή και τους επόπτες (2-4, ανάλογα με την κατηγορία του αγώνα). Οι δύο διαιτητές τοποθετούνται ο ένας απέναντι στον άλλον, στη νοητή προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, και ο πρώτος χρησιμοποιεί μια σκάλα ώστε να βρίσκεται περίπου 50-80 εκατοστά πάνω από το ψηλότερο επίπεδο του φιλέ.

Ο πρώτος διαιτητής διευθύνει τον αγώνα, ο δεύτερος ελέγχει τις παραβάσεις στην περιοχή της ευθύνης του, ο σημειωτής έχει την αποκλειστική ευθύνη να καταγράφει όλες τις ενέργειες στο φύλλο αγώνα, ενώ οι επόπτες γραμμών ελέγχουν την επαφή της μπάλας με το γήπεδο και την τροχιά της μέσα ή έξω από τις κεραίες του φιλέ.

 • Libero: Είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος αμυντικός παίκτης, ο οποίος φοράει διαφορετικού χρώματος στολή από όλη την υπόλοιπη ομάδα. Έχει δικαίωμα να μπει απεριόριστες φορές στον αγώνα, όταν η φάση είναι σε διακοπή και μόνο σε θέση αμυντικού παίκτη, χωρίς την έγκριση των διαιτητών, αντικαθιστώντας κάποιον από τους παίκτες της πίσω μεριάς του γηπέδου. Απαγορεύεται να κάνει σερβίς, να καρφώσει τη μπάλα πάνω από το φιλέ ή να περιστραφεί και να πάρει θέση στη μπροστά ζώνη. Παίζει όμως ζωτικής σημασίας ρόλο στην υποδοχή των σερβίς και στην άμυνα της ομάδας. Σε περίπτωση τραυματισμού του λίμπερο, ο προπονητής με την εξουσιοδότηση του πρώτου διαιτητή, μπορεί να ονομάσει έναν άλλο παίκτη λίμπερο για το υπόλοιπο του αγώνα, ενώ ο αρχικός λίμπερο δεν μπορεί να αγωνιστεί ξανά στον ίδιο αγώνα. 
 • Χρωματιστή μπάλα: Η μπάλα είναι σφαιρική. Αποτελείται από ελαστικό δέρμα ή συνθετικό υλικό, ενώ στο εσωτερικό της έχει μια λαστιχένια σαμπρέλα ή κάτι παρεμφερές. Το χρώμα της μπορεί να είναι είτε ανοικτό, είτε συνδυασμός χρωμάτων. Η περιφέρειά της έχει μήκος 65 έως 67 εκατοστά, το βάρος της είναι 260 έως 280 γραμμάρια και η ατμοσφαιρική της πίεση είναι 0,30 – 0,325 Kg/cm2 (κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό). 
 • Τεχνικές ανάπαυλες: Το τεχνικό τάιμ άουτ, το οποίο διαρκεί ένα λεπτό, είναι παύση του αγώνα που χορηγείται αυτόματα από το σημειωτή του αγώνα μόλις η ομάδα που προηγείται στο σκορ φθάσει τον 8ο και τον 16ο πόντο. 
 • Περιοχή ποινής: Ο παίκτης που αποβάλλεται (δέχεται κόκκινη κάρτα από το διαιτητή στα πλαίσια του πειθαρχικού ελέγχου) για το υπόλοιπο του σετ, πρέπει να καθίσει στη συγκεκριμένη περιοχή, για να ελέγχεται η συμπεριφορά του για το υπόλοιπο του σετ.

  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Υποκατηγορίες

  Αυτή η κατηγορία έχει τις ακόλουθες 2 υποκατηγορίες, από 2 συνολικά.

  Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων