Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

3/01/2009

ΠΕΡΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ


Το χθεσινό κείμενο του Βασίλη με βάζει στον πειρασμό να πω δυο κουβέντες για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που ήδη μας ταλαιπωρεί, θέτοντας πλέον όλο τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού.
Οι οικονομικές συνέπειες της τεράστιας παγκόσμιας κρίσης που μας κλυδωνίζει, μπορεί να έβαλαν σε δεύτερο πλάνο τις ειδήσεις που αφορούν τις δραματικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τέτοιες ειδήσεις δεν υπάρχουν, ούτε πως ο αντίκτυπος τους δεν έχει παγκόσμια εμβέλεια.

Κι ακούστε μια χθεσινή είδηση που αν και πέρασε στα ψιλά, μόνο για τα ψιλά δεν είναι.
Μόλις χθες λοιπόν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ κύρηξε όλη την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξ αιτίας της ξηρασίας και της λειψυδρίας που έχει προκύψει μέσα στο καταχείμωνο!
Ο ‘’φουσκωτός’’ ηθοποιός μπορεί σαν καλλιτέχνης να κατατρόπωνε τους ‘’κακούς’’ αντιπάλους του με συνοπτικές διαδικασίες, όμως σαν κυβερνήτης δεν φαίνεται να διαθέτει εξ ίσου αποτελεσματικές εμπνεύσεις, με αποτέλεσμα για τον περιορισμό του προβλήματος να προσανατολίζονται σε λύσεις, όπως νερό με το δελτίο και εκ περιτροπής διακοπές παροχής.
Φανταστείτε πως μιλάμε για την πιο δυνατή πολιτειακή οικονομία των Η.Π.Α. καθώς φιλοξενεί μεταξύ άλλων, την Μέκκα του κινηματογράφου (Hollywood), την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας (silicon valley), αλλά και σημαντικότατη γεωργική παραγωγή που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα περίφημα κρασιά Καλιφόρνιας.
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΈνα μήνα πριν η μακρινή Αυστραλία που συνηθίσαμε να την αντιλαμβανόμαστε όχι σαν χώρα αλλά σαν ήπειρο, βίωσε την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της.
Την ώρα που η μισή χώρα καταστρεφόταν από μια ανεξέλεγκτη σε μέγεθος πυρκαγιά, η άλλη μισή βυθιζόταν κάτω από το νερό από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι τεράστιες βροχοπτώσεις.

Η φωτογραφία που βλέπετε παρουσιάζοντας τον πυροσβέστη David Tree, (tree σημαίνει δέντρο!) να δίνει νερό στο εικονιζόμενο κοάλα, έκανε τον γύρο του κόσμου μεταφέροντας το αίτημα όχι μόνο της προστασίας, αλλά κυριολεκτικά την ανάγκη αρμονικής συμβίωσης όλων των έμβιων όντων, καθώς το άτυχο ζώο δέχεται την βοήθεια ενός ανθρώπου, κρατώντας του το χέρι!

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΕιδήσεις που συμβαίνουν σε ‘’τριτοκοσμικές’’ χώρες και αφορούν από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου μέχρι την έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό (που αφορά ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων) κατά κανόνα ούτε καν μπαίνουν στην ατζέντα των μεγάλων δικτύων ενημέρωσης.
Η δέσμευση του νέου προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα για την άμεση είσοδο της χώρας του στην ‘’πράσινη οικονομία’’ αποτελεί όχι μόνο προάγγελο αλλαγών σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής, αλλά και του αδιεξόδου που έχουμε περιέλθει.
Όμως αυτό από μόνο του δεν φθάνει. Απαιτείται πλέον η παγκόσμια δέσμευση σ’ ένα αποδεκτό απ’ όλους περιβαλλοντικό σύμφωνο, ικανό να βάλει φρένο στον χωρίς τέλος κατήφορο που έχουμε πάρει.
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΑν θέλουμε να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας ένα βιώσιμο κόσμο, είναι καιρός να αντιληφθούμε πως την επόμενη μέρα τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως χθες, έστω κι αν αυτό σημαίνει μεταβολή σε εμπεδωμένες συνήθειες δεκαετιών.
Ούτε καν το ποδόσφαιρο δεν εξαιρείται απ’ αυτή την δέσμη αλλαγών και σ’ επόμενη ευκαιρία θα μιλήσουμε και γι’ αυτό. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων