Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

3/17/2009

5η ΕΞΟΥΣΙΑ

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΈχω ξαναγράψει στο blog πως αν στα χρόνια που κυριαρχούσε η έντυπη πληροφόρηση το μεγάλο πρόβλημα δεν ήταν άλλο από τη (συστηματική) παραπληροφόρηση που στόχευε στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης σύμφωνα με την γνώμη όσων ελέγχανε τα μέσα ενημέρωσης, σήμερα το πρόβλημα λέγεται αποπληροφόρηση και σχετίζεται με την αδυναμία του καθενός από μας μέσα στον καθημερινό κατακλυσμό πληροφοριών που δεχόμαστε ν’ αξιολογήσει τι είναι σημαντικό και τι όχι.
Ως εκ τούτου δεν μου κάνει την παραμικρή εντύπωση πως μ’ εξαίρεση το (αγαπημένο μου και πάντα εξαιρετικό) antinews δύσκολα μπορεί να βρει κανείς την παραμικρή αναφορά για την επέτειο μιας ανακάλυψης που άλλαξε την πορεία του κόσμου που ζούμε.
Μιλάμε για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανάρτηση του πρώτου διαδικτυακού ιστοχώρου που τιμής ένεκεν από τότε μέχρι σήμερα προλογίζει κάθε διαδικτυακή καταχώρηση με τα γνωστά και χαρακτηριστικά πλέον w.w.w.
Πριν σας αφήσω ν’ απολαύσετε το σχετικό κείμενο να πω μόνο δυο πράγματα. Μην ξεχνάτε ποτέ πως το διαδίκτυο δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο, και πως τόσο η εντατική όσο και η κακή χρήση του, είναι γενεσιουργός αιτία πολλών προβλημάτων.
Η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει μέχρι κι εξάρτηση, και μη λησμονάτε πως σε τελική ανάλυση η πραγματική ζωή δεν είναι εικονική πραγματικότητα. (Δ.Β.)

Η Πέμπτη Εξουσία θα είναι οι δικτυωμένοι πολίτες
By Factorx | March 14, 2009


______________________________________________________________________________________________

Συμπληρώθηκαν χθες  20 χρόνια από την ημέρα (13 Μαρτίου του 1989) που ο Τιμ Μπέρνερς-Λι ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας του World Wide Web. Ο πρώτος ηλεκτρονικός ιστότοπος (web site) στην ιστορία του Web ήταν το Info.cern.ch και ήταν εγκατεστημένη σε ένα υπολογιστή τύπου NeXT στο CERN και η πρώτη ηλεκτρονική σελίδα, είχε τη διεύθυνση http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html και περιλάμβανε πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Το 1991 εγκαταστάθηκε ο πρώτος web server στις ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο του Stanford. Την ίδια χρονιά κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα μη-πανεπιστημιακά web site (π.χ. το http://www.worldbank.org/) ενώ η Τζέιν Αρμουρ Πόλι επινοεί τον όρο «σερφάρω στο internet» («Surfing the Internet»).
Διαβάστε τα υπόλοιπα στοιχεία εδώ: http://new.enet.gr/?i=news.el.home&id=25336
Εμείς θα επισημάνουμε ότι τα περισσότερα από 80 εκατομμύρια ενεργά web site και τα εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλες τις χώρες του κόσμου θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη ανατροπή των υφιστάμενων σχέσεων εξουσίας.  
Το Ιντερνετ δεν προσφέρει μόνον χρήσιμες πληροφορίες σε χρόνο «0». Ούτε αποτελεί απλώς ένα μέσο επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ τους και ανταλλαγής απόψεων σε ελεύθερη βάση. Το Ιντερνετ δεν αποτελεί απλώς και μόνο την ηλεκτρονική εξέλιξη της ειδησεογραφίας, για να έρθουμε στα δικά μας.
Το Ιντερνετ είναι οι δικτυωμένοι Πολίτες. Με αυτήν την έννοια εξελίσσεται ήδη σε Πέμπτη Εξουσία, που ούτε καν θα υπολογίζει την Τέταρτη στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων