Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

2/26/2009

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ


 
Μισό αιώνα πριν συγκεκριμένα το 1960 βγαίνει στις αίθουσες μια κωμωδία σταθμός στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες ο τίτλος της, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ενός και μοναδικού Αλέκου Σακελλάριου.
Πρωταγωνιστές στη σχηματική υπόθεση του έργου δυο ανθρωπάκια της εποχής τους (στην ταινία τους υποδύονται μοναδικά Ντίνος Ηλιόπουλος και Κώστας Χατζηχρήστος) που πιέζονται αφόρητα από το συγγενικό τους περιβάλλον να συνεχίσουν σαν δράστες μια παλιά οικογενειακή βεντέτα γιατί σε διαφορετική περίπτωση απλά θα γίνουν τα θύματα της.
Πίσω από την φαρσοκωμωδία  που τόσο μαεστρικά ξεδιπλώνει ο Σακελλάριος με τους δυο πρωταγωνιστές να συναντιόνται για τις ανάγκες της πλοκής (άγνωστοι μεταξύ τους και κατατρομαγμένοι) προσπαθώντας να φυλαχθούν από τον αόρατο εχθρό, τεμαχίζει με το γάντι νοοτροπίες και συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας, ίδιες κι απαράλλαχτες από τότε μέχρι σήμερα.

Ναι στον άγραφο νόμο της βεντέτας και της αυτοδικίας αρκεί να επωμίζονται άλλοι τις συνέπειες. (Χώμα η φυλακή)

Ναι στην παλικαριά και το αντριλίκι, ναι και στις συνέπειες του νόμου για τους άλλους που θα  διαπράξουν το ‘’καλά του κανε’’.
Ναι στον Παλαιοκώστα όταν σε ρόλο Ρομπέν των Δασών μοιράζει τα κλοπιμαία στους ‘’φτωχούς’’, όχι όμως και στις αποδράσεις του από τις φυλακές. (Μην το ξεφτιλίσουμε τελείως).
Όχι στο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος, ναι στο ‘’γρηγορόσημο’’ για να γίνεται η δουλεία μας στο πι και φι κι όπως την θέλουμε.
Ναι στους νεοέλληνες αΜαΡΤωλούς και κλέφτες, ναι και στο σλόγκαν ισχυρό κράτος ισχυρή Ελλάδα.
Όλο τον ιδεολογικό φτωχομπινεδισμό που χαρακτηρίζει τη ράτσα μας η μαστοριά του Σακελλάριου τον μετασχηματίζει σε τραγελαφικό σουρεαλισμό.
Όλος ο καταπιεσμένος μικροαστικός συντηρητισμός (που αργότερα βρήκε τα πλαστικά σημαιάκια για να εκφραστεί) εδώ ζητάει κάποιον ιδανικό αυτόχειρα για να πάρει το αίμα του πίσω, επιδεικνύοντας μέσω τρίτων το λεβέντικο ‘’στήθος μάρμαρο καρδιά πατάτα’’.
Καθίστε αδέρφια χαλαρά στον καναπέ σας να παρακολουθήσετε τα ‘’αποκλειστικά’’ ρεπορτάζ των ιδιωτικών καναλιών και κάποια στιγμή αργότερα ξαναδείτε μέσω διαδικτύου και την ταινία. Αξίζει τον κόπο γιατί είναι και διασκεδαστική και διδακτική. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων