Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

2/12/2009

ΠΕΡΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ


Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ έκανε αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση την ανωνυμία των blog. Η είδηση έτρεξε πολύ γρήγορα στην απεραντοσύνη του διαδικτύου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Πέρα από το εντελώς πρακτικό γεγονός πως σε τέτοια ζητήματα δεν μπορεί να δοθεί λύση σε εθνικό επίπεδο, γιατί κάλλιστα μπορείς να στήσεις ένα blog στη Γουαδελούπη ας πούμε που τέτοιοι περιορισμοί δεν ισχύουν (και να γράφεις ότι θες αναμεταδίδοντας το στο ‘’νόμιμο’’ blog που τηρείς στην Ελλάδα μνημονεύοντας μάλιστα και την πηγή ώστε να μπορείς να ‘’πουλάς’’ και αξιοπιστία) υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά επιχειρήματα (που τέθηκαν ήδη) και υπέρ και κατά της συγκεκριμένης πολιτικής πρωτοβουλίας.
Το πιο απλό που ακούστηκε λέει πως δεν είναι και για θάνατο το να υπάρχει ένα εθνικό αρχείο εκούσιας καταγραφής εκείνης της ομάδας χρηστών (που δεν είναι αμελητέα) και αισθάνεται πως δεν έχει λόγο να περιφρουρεί την ανωνυμία της, ούτε πρόβλημα να μην λέει ενυπόγραφα όσα πιστεύει, διαχωρίζοντας τη θέση της από νεροκουβαλητές και παπαγαλάκια και προστάτες.
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και αξίζει να επανέλθουμε, θεωρώντας δεδομένο πως η ανθρώπινη εφευρετικότητα πάντα εύρισκε τρόπο να παρακάμπτει τα όποια ‘’γραφειοκρατικά’’ εμπόδια εύρισκε μπροστά της προκειμένου να μεταδίδει ‘’απαγορευμένες’’ πληροφορίες, χρησιμοποιώντας από σύννεφα καπνού και ταχυδρομικά περιστέρια, μέχρι τα γνωστά σε όλους μας σκονάκια.Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΠολύ περισσότερο σήμερα, που στον ασύμμετρο διαδικτυακό κόσμο ο καθένας έχει στη διάθεση του έχει από κινητά τηλέφωνα και S.M.S. μέχρι post και mail.
Είναι απόλυτα επιβεβλημένο τόσο τα κόμματα, όσο και η ‘’όποια’’ πνευματική πρωτοπορία του τόπου να πάρουν άμεσα θέση απαντώντας με επιχειρήματα και όχι με τσιτάτα.
Εκείνο που θέλω να κρατήσετε αδέρφια είναι πως εμείς στο blog είμαστε ένα βήμα μπροστά απ’ όλη αυτή την κουβέντα, γιατί με την δική μας βούληση και επώνυμα γράφουμε, και σχόλια δεχόμαστε στα post, και η διεύθυνση του προσωπικού ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου είναι στη διάθεση του κάθε φίλου επισκέπτη, και το ήθος και ύφος που εκπέμπουν τα κείμενα μας είναι τουλάχιστον ενδεικτικά για το τι νταλγκά βαράμε και το αν είμαστε παπαγαλάκια και νεροκουβαλητές του οποιουδήποτε.
Δεν κρυβόμαστε πίσω από τα πληκτρολόγια κι ούτε περιορίζουμε την προσωπική μας κατάθεση σε διαδικτυακό και μόνο επίπεδο.
Επειδή στον ωκεανό του διαδικτύου διαβάζει κανείς απίστευτα πράγματα είναι τουλάχιστον σημαντικό όποιος σε διαβάζει να γνωρίζει ποιος τα λέει, πότε τα λέει και γιατί τα λέει, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με ότι λέγεται. Ο νοών νοείτο.
Κάποτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενημέρωση ήταν η παραπληροφόρηση που αποσκοπούσε μέσω της σκόπιμης διαστρέβλωσης των γεγονότων να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.
Σήμερα το κύριο πρόβλημα στην ενημέρωση ονομάζεται αποπληροφόρηση, και έχει να κάνει με την δυνατότητα επιλογής του καθενός, μέσα από ένα ωκεανό πληροφοριών να κρίνει τι είναι σημαντικό και τι όχι.
Γι’ αυτό αδέρφια προσοχή στο τι διαβάζετε και τι υιοθετείτε. Η εγκυρότητα δεν ταυτίζεται ντε και καλά με το τι μας κάθεται καλά στ’ αυτιά ικανοποιώντας μας την ανάγκη ν’ ακούμε μόνο ότι μας αρέσει. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων