Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

2/15/2009

ΜΑΡΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ … ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΞΑΚΟΥΣΤΗ … ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΕΤΡΑΣ.

Ενώ η ψηφοφορία για την μετονομασία ή όχι του Ε.Α.Κ. Κορυδαλλού σε Μάρκος Βαμβακάρης συνεχίζεται, μάθαμε από πολύ έγκυρη πηγή πως η Ε.Π.Σ.Π. προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα μια μεγάλη εκδήλωση τιμής για τον ‘’πατριάρχη’’ της λαϊκής μας μουσικής.
Κι όταν σκέφτομαι πως αν ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός Πειραιάς τιμάει (και καλά κάνει) το Μάρκο, είναι δυνατόν να μείνουμε απ’ έξω εμείς, που στο κάτω κάτω της γραφής, δικαιούμαστε να τον νοιώθουμε και πιο δικό μας, καθώς όπως έχουμε πει ο ίδιος και πολλοί από την οικογένεια του έζησαν και ζουν ακόμα στον Κορυδαλλό.
Μέχρι ν’ αναστηθεί 83 χρόνια μετά το μορφωτικό κομμάτι της Προοδευτικής στα πόδια του, οπότε θ’ αρχίσουμε να κάνουμε και πιο πρακτικά πράγματα να πούμε πως ο Μάρκος δεν είναι η μόνη μουσική φυσιογνωμία που σχετίζεται με την γειτονιά μας.

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους

Από τις γειτονιές του Κορυδαλλού ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ο ‘’άρχοντας’’ του λαϊκού μας τραγουδιού Τόλης Βοσκόπουλος.


Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Δικός μας κι ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές του κλασσικού λαϊκού ρεπερτορίου ο πραγματικά διαχρονικός Γιάννης Ντουνιάς, (ο ανεψιός του έπαιξε μπάσκετ στην Προοδευτική)


Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΠροβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΣτα τμήματα υποδομής της Προοδευτικής έχουν παίξει μπάλα όχι μόνο ο Λευτέρης Πανταζής που τον θυμάμαι στην ηλικιακή κατάσταση της φωτογραφίας να έρχεται να παρακολουθεί παιχνίδια της ομάδας μας, αλλά και ο Διονύσης Σχοινάς.
Πολλοί φίλοι αναρωτιούνται γιατί θέλουμε ν’ αναστήσουμε το μορφωτικό τμήμα της Προοδευτικής; Είναι πολύ απλό. Το απόγευμα της Παρασκευής γυρίζοντας από την δουλειά, άκουγα στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα στο δεύτερο πρόγραμμα, τη Σοφία Βώσσου, τη Λένα Αλκαίου, και το Νίκο Δημητράτο να τραγουδάνε a capella τραγούδια του Βοσκόπουλου με μόνη ουσιαστικά συνοδεία το μαγικό μπουζούκι του Καραντίνη και ταξίδευα.

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΤέτοια κι άλλα πολλά μπορούμε να κάνουμε κι εμείς αδέρφια γιατί δεν είμαστε ακριβώς αυτό που τόσο ωραία τραγουδάει στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι ο κλασσικός πλέον Σπύρος Ζαγοραίος (που πέρασε στα πρώτα του βήματα από την ταβέρνα του Ρουσέτου που ήταν στη γωνία Σερρών και Υψηλάντου στον Κορυδαλλό)

Άιντε, από κάτω από τα ραδίκια
άιντε, κάθονται δυο πιτσιρίκια

Άιντε, και φουμάρουνε τσιγάρο
άιντε, το να πόδι πάνω στ' άλλο

Όχι αδέρφια δεν προερχόμαστε από τα ραδίκια. Αντίθετα είμαστε φορείς (άρα οφείλουμε να μείνουμε συνεχιστές) ενός ολόκληρου πολιτισμού που εκφράζεται παντού. Στη μπάλα, το τραγούδι, τους κοινωνικούς αγώνες, την προσφυγική μας κληρονομιά, την καλώς εννοούμενη μαγκιά.

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΠροβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΠροβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΑν συνεχίσω να λέω (π.χ.) για τους Παγκανίνι του μπουζουκιού Λάκη Καρνέζη και Κώστα Παπαδόπουλο που γεννήθηκαν μεγάλωσαν και μυήθηκαν στο ‘’όργανο’’ στις γειτονιές μας κι έχουν παίξει μέχρι το οργανικό μέρος από τον παγκοσμίως πασίγνωστο Ζορμπά, ή τις περιβόητες ταβέρνες (ναούς του λαϊκού τραγουδιού) του Περιβόλα και του Κεφάλα δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Το θέμα είναι να ξεκινήσουμε να ξαναχτίζουμε το μορφωτικό μας σύλλογο ‘’πέτρα πέτρα’’ όπως τόσο ωραία τραγουδάει ο γεννημένος στην οδό Αμερικανίδων κυριών Γιώργος Νταλάρας στον κλασσικό δίσκο Μικρά Ασία, έστω και σαν ‘’φτωχή γωνιά’’ στην αρχή, για να μπορούμε αδέρφια,


‘’Κάθε’’ βράδι που ‘ρχεται
τ’ όνειρο ‘’να’’ μας παίρνει

Και πιστέψτε με αδέρφια πως αυτό είναι κάτι που και τον κόπο αξίζει και ανάγκη το έχουμε, και σ’ αυτή την κατεύθυνση χρειαζόμαστε και την δική σας γνώμη. (Δ.Β.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων