Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

2/03/2009

ΠΕΣΑΝΕ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΕΞΩ

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΗ λεζάντα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ‘’Πρώτο Θέμα’’ για το πώς έπεσε έξω ο πλουσιότερος Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου είναι χαρακτηριστική.
Ο Γιώργος Οικονόμου από τους μεγαλύτερους και πιο σοβαρούς έλληνες εφοπλιστές φιγουράρει κι αυτός στην λίστα του περιοδικού FORBES μεταξύ των λιγοστών ελλήνων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.
Έχοντας στην κατοχή του ένα πολύ μεγάλο στόλο πλοίων που περιλαμβάνει μέχρι και σκάφη ειδικά για την εξόρυξη πετρελαίου και τεράστια προσωπική περιουσία, είδε την μετοχή του (εισηγμένη κι αυτή στον NASDAQ) να κατρακυλάει από τα 129,46$ το 2007 στα 3,04 σήμερα, ενεργοποιώντας μια απασφαλισμένη βόμβα στην καρδιά της χρηματοοικονομικής διαχείρισης του ομίλου που διευθύνει.
Στην προσπάθεια του σύμφωνα με το ρεπορτάζ να διασώσει την αναγκαία για τον όμιλο ρευστότητα, έχει προχωρήσει σ’ ένα σαφάρι περικοπών και ακύρωσης νέων ναυπηγήσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων (ακόμα και χάνοντας τις εγγυητικές ρήτρες), προκειμένου χάνοντας τα λίγα να σώσει τα πολλά (1,5 δις $).
Τι μας αφορούν όλα αυτά θα μου πείτε. Απλούστατα περιγράφουν την κατάσταση των ανάλογου μεγέθους επιχειρηματιών Μόλαρη και Παναγιωτίδη που μέχρι αυτή την στιγμή συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Προοδευτικής.
Εκείνο που πραγματικά περίμενα μεγαλώνοντας μ’ ένα πατέρα που πέρασε τη μισή του ζωή μπαρκάροντας στα καράβια μεγάλων ελλήνων εφοπλιστών και πέρασε κι ο ίδιος αλλά κι εμείς σαν οικογένεια από σοβαρές ναυτιλιακές κρίσεις, ήτανε καθαρές λύσεις.


Μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες λέει η παροιμία, κι οι εγγλέζοι συμπληρώνουν, ‘’πως όταν οι καταστάσεις γίνονται πολύ δύσκολες τότε προχωράνε οι δυνατοί’’, όπως ξεκινάει το άρθρο της η εφημερίδα.
Τίποτα δεν εμπόδιζε βλέποντας τον χρηματοοικονομικό τυφώνα να πλησιάζει, να προχωρήσουν σε μια αναγκαία αναδιάρθρωση του Δ.Σ. εξασφαλίζοντας την πρακτική καθημερινή λειτουργία του συλλόγου.
Όταν αναθεωρείται ο προϋπολογισμός του κράτους λόγω ‘’ειδικών συνθηκών’’ θα ήταν αφέλεια να περιμένει κανείς πως θα παρέμενε αλώβητος ο μάλλον ακριβότερος προϋπολογισμός στην κατηγορία τέτοιες μέρες που περνάμε.
Κανείς δεν θα ζήταγε τα ρέστα γιατί ο κόσμος, και ειδικά ο δικός μας πονεμένος κόσμος εκτός από την γνώση έχει και ένστικτο για να αντιλαμβάνεται τα αυτονόητα, και κουράγιο να βάζει πλάτη στα δύσκολα, κάνοντας υπομονή μέχρι να περάσει η θύελλα,
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους

Εκείνο που δεν έπρεπε με τίποτε να συμβεί είναι να αφεθεί ο σύλλογος στην τύχη του σαν άλλος Ροβινσώνας Κρούσος που βρέθηκε στην θάλασσα στα καλά καθούμενα χωρίς σωστική λέμβο, κι αφού κατάφερε να φθάσει στην ακτή του ακατοίκητου νησιού όφειλε αμέσως μετά να κόψει το λαιμό του να ψάξει τρόπο επιβίωσης περιμένοντας να περάσει το … επόμενο … πλοίο.
Προσωπικά πιστεύω πως σαν άνθρωποι αλλά και σαν επιχειρηματίες αξίζουν πολύ περισσότερο από την κάκιστη εικόνα που επέτρεψαν να δημιουργηθεί σε βάρος τους το τελευταίο δίμηνο, και σε τελική ανάλυση εμείς τον Προδευτικάνο δεν τον μετράμε στην τσέπη αλλά στην καρδιά, και ο αντικειμενικός μας στόχος δεν είναι άλλος,

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΠροβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Από την μετατροπή του ερειπωμένου παραδοσιακού σπιτιού σε σύγχρονο ανακαινισμένο νέοκλασσικό στολίδι μέσα από μια συλλογική διαδικασία που ο καθένας βάζει ότι μπορεί, από χρήματα μέχρι προσωπική εργασία,
Κι αν κάποια στιγμή ζοριστεί και δεν μπορεί, δεν τον πετάμε στον Καιάδα, γιατί εκτός από την οικονομική χρεοκοπία υπάρχει και η χρεοκοπία της ψυχής, που ωραιότατα την περιγράφει μουσικά ο ένας και μοναδικός Γιώργος Ζαμπέτας σε στίχους Διονύση Τζεφρώνη, τραγουδισμένη εξαιρετικά από την πραγματικά ιδιαίτερη φωνή της Ελένης Ροδά. (Δ.Β.)

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους

Το ανθρωπάκι

Το ένα φέρνει τ’ άλλο
κι αφού σ’ αγάπησα
απ’ το δικό μου δρόμο
για σε ξεστράτισα
Με πήρες να με κάνεις
κυρά κι αρχόντισσα
προδότης όμως βγήκες
δεν το λησμόνησα
…..
Όλο ήθελες να παίρνεις
και ποτέ δεν έδινες
Ανθρωπάκι ήσουν πάντα
κι ανθρωπάκι έμεινες
…..
Ο κόσμος είναι ρόδα
γυρίζει μάτια μου
θα ’ρθεις μετανιωμένος
στα σκαλοπάτια μου
Στην πόρτα την κλεισμένη
θα κλαις λεβέντη μου
μα δεν θα σου ανοίγω
παλιέ αφέντη μου
…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων