Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

5/03/2008

Φιεστα ανοδου την Δευτερα 7 η ωρα στο κλειστο του ΕΑΚ

Το τμημα μπασκετ σας καλει ολους μεθαυριο Δευτερα 7 η ωρα στο κλειστο του ΕΑΚ να γιορτασετε μαζι μας την ανοδο της ομαδας μας στην Γ Εθνικη.
Η Προο μας δινει αγωνα κυπελλου με την Ελευσινα και με αλλη μια νικη θα σφραγισει μια απολυτα επιτυχημενη χρονια!! Να ειστε ολοι εκει!

Ενας χρονος χωρις τον Λακη Γλεζο

Το Blog μαζι με τον κ. Δημητρη Βεντουρη (συνεργατης και φιλος μου) σκεφτηκαμε να κανουμε ενα αφειερωμα στον κ. Λακη Γλεζο. Παλαιο ποδοσφαιριστη της ομαδας μας.
Οποιος εχει υλικο που μπορει και θελει να μοιραστει μαζι μας να το στειλει ή να επικοινωνήσει στο τηλ. μου.
Και φυσικα οτι υλικο εχετε που αφορα την ομαδα μας ειναι καλο να το στελνετε.

Σύνδεσμος φιλάθλων εδώ και τώρα στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων

Η δημιουργία συνδέσμου στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων δεν είναι μόνο επιβεβλημένη αλλά κι απόλυτα εφικτή, κι αυτό είναι κάτι που έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Δημιουργώντας πυρήνα φιλάθλων εκεί που τέμνεται η Παλιά Κοκκινιά η γειτονιά των προσφύγων που φτιάξανε την Προοδευτική, με τα Μανιάτικα τη γειτονιά των περήφανων ανθρώπων που αγαπούν και σέβονται την ομάδα μας ξαναδένουμε το χθες με το αύριο. Μια σπίθα αρκεί, για να βάλει τη φωτιά που θα ξανακάνει την Προοδευτική μας μεγάλη δύναμη σε δυο λαϊκές και ιστορικές συνοικίες του Πειραιά. Ας κάνουμε επιτέλους την αρχή.

Δημητρης Βεντουρης.

Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ . ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
Ο Φοίνιξ ήταν το πρώτο και ασημένιο νόμισμα που κυκλοφόρησε στο κράτος της σύγχρονης Ελλάδας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1828 υποδιαιρούμενο σε 100 λεπτά, όπου και αποτέλεσε τη βασική νομισματική μονάδα.
Καθορίσθηκε από την Δ' Εθνοσυνέλευση (στο Άργος). Ήταν βάρους κατά τα σταθμά της εποχής ενός δραμίου και 3/8 αυτού. Το όνομα του προέρχεται από το μυθικό πουλί Φοίνιξ και συμβολίζει την αναγέννηση της Ελλάδας.

Ο Φοίνιξ αντικατέστησε το Τουκικό kuruş με την ισότιμία 6 φοίνικες = 1 kuruş.

Μόνο ένας μικρός αριθμός νομισμάτων κατασκευάστηκε ενώ οι περισσότερες συναλλαγές στην Ελλάδα εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται με ξένα νομίσματα.

Λόγω της έλλειψης ακριβών μετάλλων για την κοπή νομισμάτων, η κυβέρνηση δημιούργησε το 1831 ένα τραπεζογραμμάτιο αξίας 300.000 φοινίκων χωρίς να έχει τα αντίστοιχα κεφάλαια. Το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθεί καθολικά από το κοινό.

Το 1832, το νομισματικό σύστημα αναμορφώθηκε και δημιουργήθηκε η δραχμή η οποία και αντικατέστησε το Φοίνικα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Φοίνιξ (από το «φοινός» = πορφυρός, βαθυκόκκινος) είναι ένα μυθολογικό πουλί που ξαναγεννιέται απ' τις στάχτες του.

Γενικά

Ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό και στη μοναδική του ικανότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες του, οι οποίες προέρχονται από την ίδια του τη φωτιά. Όταν ο Φοίνιξ έχει φτάσει σε μία ηλικία και θέλει να ανανεωθεί παραδίδεται στις φλόγες χρησιμοποιώντας ιερά και εξαγνιστικά βότανα όπως το μύρο. Ο Φοίνιξ πεθαίνει και αναγεννιέται μόνος του. Είναι πάντα ένας κάθε φορά και κατέχει εξαιρετικές δυνάμεις εκτός από τη μοναδική του ικανότητα να είναι αθάνατος.

Σύμφωνα με πολλές παραδόσεις έχει εξαιρετική φωνή και όταν τραγουδάει ακόμα και ο Ήλιος σταματάει το άρμα του για να τον απολαύσει. Πολλές παραδόσεις συνδέουν αυτή την ωδή με το τραγούδι που ακούγεται λίγο πριν τυλιχθεί στις ίδιες του τις ιερές φλόγες.

Ο Φοίνικας στη μυθολογία

Το πουλί του Φοίνικα τιμούνταν στην αρχαία Ελλάδα και συνδεόταν με την λατρεία του Ήλιου και του Απόλλωνα.

Πέρα από την αρχαία Ελλάδα, ο Φοίνικας ήταν ένα πολύ ιερό σύμβολο και για άλλους πολιτισμούς:

 • Σύμφωνα με τους Αιγυπτίους ονομάζεται Μπένου (Bennu) και βρίσκονταν στη κορυφή της πυραμίδας που ξεπρόβαλε στη Δημιουργία από τα αρχέγονα ύδατα. O Φοίνιξ συνδέεται με το γιο του Όσιρη και της Ίσιδος, τον Ώρο, που είναι το ιερό βρέφος που παίρνει εκδίκηση για το θάνατο του Πατέρα του.
 • Στον Εβραϊκό πολιτισμό είναι το μόνο ζώο που δεν τρώει από το καρπό του δέντρου της γνώσης του καλού και του κακού. Σύμφωνα με αυτή τη παράδοση λοιπόν η Εύα δίνει σε όλα τα ζώα να φάνε και μόνο αυτός αντιστέκεται. Ο Θεός λοιπόν τον τιμάει τον Φοίνικα (εβραϊστί Milcham) και τον κάνει αθάνατο. Έτσι είναι μόνο ένα αρσενικό και δεν αναπαράγεται.
 • Στον πρωτοχριστιανισμό, ο Φοίνιξ αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, που επίσης πεθαίνει και ανασταίνεται σε τρεις μέρες όπως και ο φοίνιξ αναγεννιέται πλήρως σε τρεις μέρες. Ο συμβολισμός μπορεί να γίνει εμφανής σε πολλούς ναούς της Ελλάδας.
 • Ο Φοίνιξ αποτελεί ιερό ζώο του Βισνού, στην Ινδουιστική θρησκεία. Για την ακρίβεια συνδέεται με το Avatar του Βισνού (ένας από τους τρεις μεγάλους θεούς της συγκεκριμένης θρησκείας και κατά αυτούς ο συντηρητής των πάντων), τον δοξασμένο Ράμα (Ραμ) που είναι ο θεός του Ήλιου. Εκεί ονομάζεται Garunda.
 • Για τους κινέζους, βασιλεύει στο Νότο (το στοιχείο του Πυρός). Αιώνιος αγαπημένος του θεωρείται ο Ιερός Δράκος. Στη κινέζικη πρακτική Feng Shui θεωρείται πανίσχυρη γητεία για καλή ερωτική ζωή να έχουν αυτά τα δύο ιερά ζώα ρομαντική στιγμή.
 • Ο Φοίνιξ σε διάφορες μορφές εμφανίζεται και στους Πέρσες, στους Νοτιοαφρικανούς, ακόμα και τους αρχαίους πολιτισμούς της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

Ο Φοίνιξ είναι ένα πανίσχυρο σύμβολο που αφομοιώνει τη δύναμη του ανθρώπου να αναγεννιέται από τις δυσκολίες του και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Ο Ιερός Φοίνιξ δε πρέπει να μπερδεύεται με ένα δαίμονα με παρόμοιο όνομα που βρίσκεται στο κλειδί του Σολόμωντα. Αυτός αντιστοιχεί στη Σελήνη, ενώ ο Ιερός Φοίνιξ είναι αναμφισβήτητα ένα πλάσμα της Φωτιάς και του Ήλιου.

Στην αλχημεία και τον αποκρυφισμό είναι ένα ισχυρό σύμβολο του στοιχείου του Πυρός και χρησιμοποιείται εκτενώς.

Φοίνιξ (Λατινικά: Phoenix, συντομογραφία: Phe) είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1603, από τους Keyser και Houtman στην Ουρανομετρία τους, και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι νότιος αστερισμός, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είναι ορατό από την Ελλάδα, αργά τις νύκτες του φθινοπώρου και τα βράδια του χειμώνα. Συνορεύει με 5 αστερισμούς, τους Γλύπτη, Γερανό, Τουκάνα, Ηριδανό και Κάμινο.

Οι αστέρες α, κ, μ, β, ν και γ Φοίνικος σχηματίζουν μία καμπύλη με το κοίλο μέρος της προς τα «άνω» (βόρεια), σαν μία πρωτόγονη βάρκα. Και πραγματικά, οι Άραβες γνώριζαν αυτό το τμήμα του αστερισμού ως Al Zaurak, δηλαδή «η Βάρκα». Ο Αλ Σούφι αναφέρει κι ένα άλλο όνομα, Al Rial, δηλαδή οι νεαρές στρουθοκάμηλοι, το οποίο ο Βρετανός ανατολιστής Thomas Hyde (1636-1703) λανθασμένα γράφει Al Zibal. Οι Άραβες αστρονόμοι γενικώς ενσωμάτωναν τον σημερινό Φοίνικα στο Al Nahr τους, το ποτάμι, μαζί με τον σύγχρονο ποτάμιο αστερισμό Ηριδανό, και βέβαια είναι φυσιολογικό για μια Βάρκα να πλέει σε ποταμό.

Η μορφή αυτή μετατράπηκε αργότερα σε μυθολογικό γρύπα ή αετό, έτσι ώστε η εισαγωγή της σημερινής επίσημης ονομασίας υπήρξε μάλλον «υιοθεσία» παρά καθαρή επινόηση: Ο Φοίνιξ είναι το μυθολογικό πουλί που ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Εξάλλου, το πτηνό αυτό συμβόλιζε τις μακροχρόνιες περιοδικότητες ή κύκλους στην Αστρονομία, όπως η Σοθική Περίοδος των αρχαίων Αιγυπτίων που άρχιζε όταν ο Σείριος και ο Ήλιος ανέτελλαν ταυτοχρόνως στις 20 Ιουλίου. Ο ορνιθολόγος του 19ου αιώνα D' Arcy Wentworth Thompson γράφει σχετικώς:

«Μία νέα Περίοδος του Φοίνικος λέγεται ότι έχει αρχίσει το 139 μ.Χ., επί της βασιλείας του Αντωνίνου Πίου. Και μία επανάληψη του αστρονομικού συμβολισμού που συνδέεται με αυτή εμφανίζεται στα νομίσματα του Αυτοκράτορα αυτού.»

Συμπτωματικά (;) ο Κλαύδιος Πτολεμαίος είχε υιοθετήσει ως εποχή του καταλόγου του των αστέρων το 138 μ.Χ., το πρώτο έτος του Αντωνίνου. Στους Αιγυπτίους, ο Bennu, ο μυθολογικός Φοίνικας που εμφανίζεται και σε νομίσματά τους, ήταν σύμβολο της αθανασίας, όπως και γενικότερα, τόσο σε παγανστικές όσο και σε Χριστιανικές κοινωνίες. Και οι Κινέζοι, όταν ήρθαν σε επαφή με τους δυτικούς (Ιησουίτες ιεραποστόλους αρχικώς), δεν δίστασαν να υιοθετήσουν το όνομα Ho Neaou, δηλαδή το «Πουλί της Φωτιάς» για τον αστερισμό.

Αλλά ο Ιούλιος Σίλερ μετέβαλε εντελώς τον χαρακτήρα του αστερισμού ενώνοντάς τον με τον Γερανό και σχηματίζοντας από το σύνολο τον βιβλικό Ααρών.

Οι φωτεινότεροι αστέρες

Κανένας αστέρας του αστερισμού δεν έχει ιδιαίτερο όνομα, με την εξαίρεση του α. Παρόλα αυτά ο Γκουλντ απέδιδε στον Φοίνικα 139 αστέρες μέχρι έβδομου μεγέθους. Οι δέκα φωτεινότεροι είναι οι εξής:

 • Ο α Φοίνικος είναι και ο φωτεινότερος στον αστερισμό, με φαινόμενο μέγεθος 2,39. Είναι γνωστός ως Ανκάα (Ankaa) ή Nair al Zaurak (= ο Λαμπρός της Βάρκας).
 • Ο β Φοίνικος έχει φαινόμενο μέγεθος 3,31 και φασματικό τύπο G8 III.
 • Ο γ έχει φαιν.μέγεθος 3,41 και φασματικό τύπο M0 IIIa.
 • Ο δ έχει φαιν.μέγεθος 3,95 και φασμ.τύπο K0 III.
 • Ο ε έχει φαιν.μέγεθος 3,88 και φασμ.τύπο K0 III.
 • Ο ζ έχει φαιν.μέγεθος 3,92 και φασμ.τύπο B6V + B9V.
 • Ο η έχει φαιν.μέγεθος 4,36 και φασμ.τύπο A0 IV.
 • Ο κ έχει φαιν.μέγεθος 3,94 και φασμ.τύπο A7 V.
 • Ο μ έχει φαιν.μέγεθος 4,59 και φασμ.τύπο G8 III.
 • Ο ψ έχει φαιν.μέγεθος 4,41 και φασματ.τύπο M4 III.

5/02/2008

ΤΟ ΤΑΙΝΑΡΟ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Δημητρης Βεντουρης
Το Ταίναρο και η ιστορία του
Η πολεμική όψη των 70 πέτρινων πύργων στον οικισμό της Βάθειας κόβει την ανάσα. Καστροπολιτείες υπάρχουνε πολλές, μα σαν αυτή δεν θα βρεις όμοια της πουθενά στον κόσμο. Κι όταν στη συνέχεια πάρεις τον κατηφορικό δρόμο για το Ταίναρο το βλέμμα δεν προφταίνει να ρουφήξει το μνημειώδες φυσικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο που θα βρεις εκεί το ιερό του Ποσειδώνα. Από τη βίγλα του κάβο Ματαπά ‘’Μεταπέα Ακρα’’, ο θαλασσοκράτορας του αρχαίου κόσμου αφέντευε τρία πέλαγα Αιγαίο, Κρητικό και Μυρτώο.
Κάπου εκεί βρίσκεται κι η σπηλιά των Ερινύων. Αρχαίες θεότητες που τις ταυτίζανε με τις τύψεις. Τύψεις που βασάνισαν αλύπητα και τον μητροκτόνο Ορέστη, αλλά και τον ακούσιο αιμομίκτη Οιδίποδα. Κι αν οι αρχαίοι για να τις δαμάσουν χτίζανε ιερά αποκαλώντας τις Ευμενίδες (εκεί λυτρώθηκε ο Ορέστης) οι νεότεροι με πέτρες από το ναό του Ποσειδώνα φτιάξανε γι’ συγχώριο το ναό του Αγίου Ασωμάτου, δίνοντας στον τόπο το προσωνύμιο, κάβος του Αγιου Αγγέλου όπως τιτλοφορείται στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη.
Η ενέργεια που αναβλύζει ο τόπος είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο που κανείς καταχτητής δεν κατάφερε να τον τιθασεύσει, γι’ αυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα εδώ γυρέψανε καταφύγιο άνθρωποι ατίθασοι και ανυπόταχτοι, επαναστάτες και τυχοδιώχτες, καλλιτέχνες αλλά και φευγάτοι. Εδώ λέει ο θρύλος πως είναι τα τάρταρα ο δίαυλος ανάμεσα στον πάνω και τον κάτω κόσμο. Γι’ αυτό κι οι ντόπιοι λένε πως το Ταίναρο δεν είναι ακρωτήρι μα ‘’κρητήρι’’ ανθρώπων και ψυχών.
Στη Μέσα Μάνη είναι Προοδευτικάνοι!
Το Πόρτο Κάγιο είναι το σημείο που η Προσηλιακή Μάνη συναντάει την Αποσκιερή. Αφήνοντας το δημόσιο δρόμο με κατεύθυνση την ‘’Ευλίμενη Ομηρική Ψαμαθούντα’’ ο δρόμος γίνεται χωμάτινος. Και πριν την τελευταία στροφή για το Porto Guaglio το ‘’λιμάνι με τα χαλίκια’’ κατάπληχτα τα μάτια και το μυαλό αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που ‘ναι γραμμένο στην τσιμεντένια μετώπη του δρόμου. Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ !!! Λίγα μέτρα μακριά από τ’ αρχαία λατομεία που γινόταν η εξόρυξη του περίφημου βυσσινί Ταινάριου μαρμάρου. Επί τόπου στάση, κι η φωτογραφική μηχανή πιάνει δουλειά, το στιγμιότυπο γίνεται ιστορία.

Μεσημέρι Μεγάλου Σάββάτου, λίγο μετά την πρώτη ανάσταση και λίγο πριν τη δεύτερη τη μεγάλη το βράδυ, σκέφτομαι πως τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και για το σύλλογο η πρώτη ανάσταση ήρθε. Τη φέρανε τα παιδιά του μπάσκετ λίγες μέρες πριν. Η Μεγάλη αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει με αφετηρία την γενική συνέλευση του Μαϊου.
Ο θρύλος του Φοίνικα που γεννιέται από τη στάχτη του θεωρείται μήνυμα ανάστασης όπου και να το συναντήσεις. Από τους πάπυρους της αρχαίας Αιγύπτου ως και σύμβολο της φιλικής εταιρείας. Κι από τις αναφορές του Ηροδότου, μέχρι τη μνημόνευση του στα απόκρυφα ευαγγέλια. Αναρωτιέμαι που θα έβρισκε το μυθικό πουλί καλύτερο τόπο να κουρνιάσει από το Ταίναρο. Εδω που ο πραγματικός κόσμος σμίγει με τον υπερβατικό.
Πριν ο Χριστός με την ‘’εις Αδου κατάβαση’’ συντρίψει τις αλυσίδες του θανάτου, ο μύθος λέει πως ο ημίθεος Ηρακλής αφού πρώτα μυήθηκε στα Ελευσίνια μυστήρια, από εδώ κατέβηκε στον Αδη και κατάφερε να φέρει αλυσοδεμένο στον πάνω κόσμο τον τερατόμορφο κέρβερο τον φύλακα του Αδη. Κι αφού ο φοίνικας σύμβολο όλων των μεγάλων μυστών δηλώνει τέτοια μέρα παρών στο κατάλληλο μέρος … αδέρφια η ανάσταση της Προοδευτικής είναι δεδομένη. ΠΡΟΟ ΑΝΕΣΤΗ

5/01/2008

Απιστευτο κομπλεξ και απαραδεκτες συμπεριφορες..

Απο το Μ. Σαββατο μεχρι και σημερα διαβαζουμε και ακουμε λογια στις εφημεριδες Πρωταθλητης και Φως για το παιχνιδι των παλαιμαχων μας εναντιον του ΟΣΦΠ.
Απο μεριας ολυμπιακου ακουμε οτι η Προοδευτικη εβαλε παιχτες που δεν επρεπε λογω ηλικιας να παιξουν και οτι συνεχως βριζαμε και προκαλουσαμε.. Πραγματα ανηκουστα και απαραδεκτα. Ψεμματα και υβρεις που δεν πρεπει να ακουγονται για ενα παιχνιδι σαν αυτο που ειναι γιορτη και θεσμος που ομοιο του δεν υπαρχει.
Τοσο κακο εκανε η Προο που νικησε? Δεν πρεπει να χανεται ποτε δηλαδη?
Τοσο μισος και κομπλεξ δεν ταιριαζουν σε παιχνιδι παλαιμαχων.
Σταματησε να βριζεται την ομαδας μας γιατι αν θυμαμε καλα πριν πολλες δεκαετιες μας πηρατε 11 παιχτες για να κανετε ομαδα και μας ειχατε 20 χρονια στην Β' Εθνικη. Παντα κανετε κακο στις ομαδες του Πειραια για δικο σας οφελος.
Δεν θα ασχοληθουμε αλλο με αυτο γιατι ειναι ντροπη.

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων