Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

12/11/2008

ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ

Ότι έγινε στον χθεσινό αγώνα κυπέλλου το προσπερνάω σαν ένα κακό όνειρο. Εφιάλτης ήτανε και πάει. Μονάχα μια κακή στιγμή και τίποτα άλλο.
Δεν σας κρύβω πως η διάθεση μου για εξάψαλμο δεν έχει ακόμα εκτονωθεί. Το είχα τονίσει άλλωστε από την περασμένη βδομάδα. Προσέξτε το παιχνίδι δεν είναι εύκολο. Εκ των υστέρων το σκέφτομαι και λέω, δεν έτρωγα κάρβουνα καλύτερα.
Όμως το να γυρίζω πίσω δεν οδηγεί πουθενά εκτός από το να δυσκολέψει τα πράγματα ακόμη πιο πολύ. Τέλος λοιπόν και ας κρατήσουμε αδέρφια πως το μόνο που μας απομένει να αποδεχθούμε είναι, ότι δεν ήρθε ακόμα το τέλος του κόσμου.
Ας μείνουμε λοιπόν στην ουσία των γεγονότων. Και η ουσία δεν είναι άλλη από την ανάγκη αναγέννησης του συλλόγου. Ο πρωταθλητισμός είναι σαφώς μέρος αυτής της προσπάθειας, αλλά όχι το μόνο ζητούμενο.
Έχω ξαναγράψει και θα το λέω με φανατισμό πως για να πάμε ένα σκαλί πιο πάνω, πρέπει πιο πριν να έχουμε πατήσει στο προηγούμενο και με τα δυο πόδια.
Σαν σύλλογος έχουμε και το κρίσιμο μέγεθος και το ειδικό βάρος για να φτάσουμε πολύ ψηλά. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την δύσκολη συγκυρία βάζοντας θεμέλια για το μέλλον.
Δεν είναι μικρότερης αξίας το να βοηθήσουμε με πρακτικό τρόπο τα τμήματα μας που κάνουν μόνο αθλητισμό και βρίσκονται στην σκιά παλεύοντας με προβλήματα και δυσκολίες.
Να στηρίξουμε τα τμήματα υποδομής. Το δικαίωμα στην άθληση ειδικά για τους νέους ανθρώπους είναι αναφαίρετο και πρέπει να το προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού.
Το ‘’νους υγιής εν σώματι υγιεί’’ που λέγανε κάποιοι ‘’παλιότεροι’’ σήμερα με όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται, αποκτάει μια κρίσιμη επικαιρότητα συσχετίζοντας το με όσα συμβαίνουνε μόλις στην εξώπορτα μας.
Αν δεν προσφέρουμε στη νέα γενιά εκτός από προοπτική για το παρόν και το μέλλον και μηχανισμούς ψυχοσωματικής ισορροπίας, πολύ γρήγορα το μέτωπο της οργής θα γίνει εντελώς ανεξέλεγκτο.
Ο αθλητισμός όχι μόνο με την έννοια της άσκησης, αλλά και της επικοινωνίας, της συμμετοχικής εμπειρίας, της παρεϊστικης ατμόσφαιρας, μπορεί να λειτουργήσει με καταλυτικά θετικό τρόπο.
Όταν η Προοδευτική το 1926 διέθετε μορφωτικό τμήμα, η προοπτική να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο του συλλόγου δεν περιέχει ούτε νεωτερικότητα ούτε καινοτομία.
Αθλητισμός σημαίνει πολιτισμός. Είμαστε περήφανοι που η ομάδα μας βρισκόταν από τότε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων παλεύοντας ακόμη και για την στέγαση των δικών της ανθρώπων μέσα σε συνθήκες απίστευτης δυσκολίας.
Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο ανταγωνισμός αλλά και αλληλεγγύη. Για να μάθεις να ανταγωνίζεσαι πρέπει πρώτα να μάθεις να αγωνίζεσαι.
Έχω πει όχι και επαναλάβει πως εκείνο που ζητάμε από την διοίκηση είναι να βοηθήσει το σύλλογο με την μεγάλη επιχειρηματική εμπειρία που διαθέτουν τα μέλη της, να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να καταφέρει σταδιακά να τα βγάζει πέρα μόνος του.
Δεν ζητάμε την γενική συνέλευση για να βρούμε από πού βγαίνει ο ήλιος, αλλά για να ξαναγίνουμε σύλλογος μελών. Να βοηθήσουν την κοινή προσπάθεια πολλοί περισσότεροι.
Πάντα σε μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη διαπιστώνεις κενά. Το θέμα δεν είναι να το βάζεις κάτω αλλά να συνεχίζεις με περισσότερο πείσμα.
Στην ‘’τέχνη του πολέμου’’ ο κινέζος σοφός λέει πως όταν δεν μπορείς να κάνεις ένα βήμα μπρος κάνε δυο βήματα πίσω, προκειμένου να αποκτήσεις ευχέρεια επιλογών και ελιγμών.
Στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνουν οι αθλητές μας, οι προπονητές τους, όσοι στηρίζουν την προσπάθεια τους, την διοίκηση που λειτουργεί σαν εγγυητής.
Από το ‘’Όταν δεν ξέρεις που πας φτάνεις ακριβώς εκεί’’ προτιμώ το ‘‘Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό’’.
Οι Προδευτικάνοι είναι ράτσα φτιαγμένη από πολύτιμο αλλά και σκληρό μέταλλο. Ξέρουν να βάζουν πλάτη, να στηρίζουν, να πολεμάνε.
Επειδή ξέρω πως το μήνυμα μου θα φτάσει στον αποστολέα που πρέπει, τονίζω μόνο το πιο απλό και το πιο αναγκαίο.
Κάντε ότι ξέρετε πως πρέπει να κάνετε, κι εμείς εδώ είμαστε. Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων