Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

11/23/2008

ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ

Παρ’ ότι παρακολουθώ ανελλιπώς τις εκδηλώσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας, κατά βάση αποφεύγω να κάνω αγωνιστικά σχόλια, κι αυτό είναι κάτι που το ξέρουνε καλά όσοι διαβάζουνε συχνά τα κείμενα μου.
Φθάνει όμως κάποια στιγμή όμως που πρέπει κάποια πράγματα να ειπωθούν με τ’ όνομα τους, όχι για να γίνει ανέξοδη κριτική αλλά για να επισημανθούν λάθη που πρέπει οπωσδήποτε ν’ αποτραπεί η επανάληψη τους στο άμεσο μέλλον.
Γιατί τίποτα δεν έχει χαθεί, και υπάρχει πάντα καιρός για να φθάσουμε στον αδιαπραγμάτευτο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την πρωτιά και την άνοδο.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
ΑΜΥΝΑ
Να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει ανασταλτική λειτουργία στη μεσαία γραμμή, κι ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο περιττεύει να το αναλύσουμε περαιτέρω.
Σήμερα φάγαμε ένα γκολ εξ’ αιτίας μιας υποδειγματικά λανθασμένης τοποθέτησης του τείχους, και δεν δεχθήκαμε ένα ακόμη χάρη στα άριστα ανακλαστικά του τερματοφύλακα Μηλιώνη που σε δυο περιπτώσεις είπε όχι στους αντίπαλους επιθετικούς, και γιατί όχι και της τύχης.
Αφού εκ των πραγμάτων προκύπτει πως δεν έχουμε τους κατάλληλους αμυντικούς μέσους, αναρωτιέμαι γιατί δεν δοκιμάσθηκε έστω για μια φορά, η λύση των τριών στόπερ.
Στο φιλικό με την Τήνο διαπίστωσα πως υπάρχει ένας ακόμη κεντρικός αμυντικός που λέγεται Κατσάνος, έχει το σουλούπι και το μπόϊ του Μόρα, συνοδεύεται από καλές συστάσεις, και έχει παίξει και σε ψηλότερο επίπεδο.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να απελευθερώσει τον ‘’κάπταιν’’ Γαντζούδη που δεν διανύει και την πρώτη ηλικιακή νεότητα, δίνοντας του την δυνατότητα σαν λίμπερο να βουλώνει τρύπες όπου παρουσιάζονται, θα έδινε βάθος στην άμυνα, και θα μπορούσαμε να βγάζουμε περισσότερη πίεση στις στημένες φάσεις χωρίς να μένει τελευταίος αμυντικός ο μικρόσωμος Ζαφειράτος!
Αν από κει και πέρα αν η διάταξη θα είναι με τέσσερεις η πέντε μέσους, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο προπονητής σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε αγώνα.
ΠΤΕΡΥΓΕΣ
Η κατάσταση ειδικά στην αριστερή πλευρά είναι κοίτα ψηλά κι αγνάντευε. Δεν θα ρίξω τον λίθο του αναθέματος στον Βασίλη Δρούζα που είναι ένας εξαιρετικά φιλότιμος και εξελίξιμος ποδοσφαιριστής, και δεν φταίει ο ίδιος αν στα 17 του δεν είναι τόσο ώριμος όσο τον χρειάζεται η ομάδα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν ανάμεσα στους 37 ποδοσφαιριστές που αποτελούν το ρόστερ της ομάδας υπάρχει άλλος αριστερός οπισθοφύλακας που να μπορεί να καλύψει επαρκώς τη θέση.
Το ίδιο ισχύει και για την θέση του αριστερού ακραίου. Με πάνω από τρεις εντεκάδες έμψυχο υλικό εύλογα αναρωτιέται κανείς, έξω αριστερά δεν πήραμε;
Κι όχι μόνο αυτό, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα πως εκτός από τον Τάτση δεν θα έπαιζε σήμερα (ούτε ο ικανός να αγωνίζεται και στα δυο άκρα της επίθεσης Τσίωλης) γιατί δεν πήρε λέει άδεια από την μονάδα του.
Μοιάζει πραγματικά με ανέκδοτο, σε μια χώρα που οι μισοί Έλληνες με τον ένα ή τον άλλο κάνανε τη λούφα επιστήμη, κι όταν η θητεία έχει περιοριστεί σε 12 μήνες, ότι δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε άδεια στον ποδοσφαιριστή μας, και τον αφήσαμε να μας φυλάει από τους Τούρκους!
Πολύς κόσμος στο γήπεδο αναρωτιέται γιατί δεν παίρνει χρόνο συμμετοχής ο (με άριστο δείγμα γραφής) νεαρός Θέος δεδομένου ότι σε κάθε παιχνίδι πρέπει να παίζουνε και τέσσερεις μικροί, και ομολογώ ότι δεν έχω στοιχεία για να τεκμηριώσω μια πιο συγκεκριμένη άποψη.
Γεγονός είναι πως η μέτρια λειτουργία των άκρων περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εξαιρετικών μέσων που διαθέτουμε, και είναι πραγματικά κρίμα ο καλύτερος μέχρι σήμερα παίχτης μας Μαλισιόβας να ξοδεύεται, αγωνιζόμενος κάθε φορά μέχρι και σε τρεις διαφορετικές θέσεις.
Αποτέλεσμα να μην δημιουργούμε όσες ευκαιρίες θα μπορούσαμε σε κάθε παιχνίδι, (με βάση την ποιότητα των παιχτών που έχουμε στη διάθεση μας) φθάνοντας πιο εύκολα στην νίκη.
ΕΠΙΘΕΣΗ
Ο Αλέκος Τάτσης που αποκτήθηκε στο τέλος της τελευταίας μεταγραφικής περιόδου, προέκυψε σαν ανάγκη που φάνηκε και στα παιχνίδια προετοιμασίας.
Όταν λείπει δημιουργείται η αίσθηση ότι η γραμμή κρούσης ψαρεύει στα ρηχά, κι αυτή είναι τόσο φανερή όσο η φράση … χωριό που φαίνεται … και δεν νομίζω πως εδώ χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.
Παρ’ όλα αυτά είναι δεδομένο πως υπάρχουνε κι καλοί παίχτες. Μαλισιόβας Κουβάτσος έχουνε ήδη 9 γκολ ενεργητικό. Ο Ταμπουράκης δείχνει πως αξίζει περισσότερες ευκαιρίες, και έχω την αίσθηση πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, αν υπάρξει βελτίωση στα άκρα, είτε παίζει ο Τάτσης είτε όχι.
ΜΙΚΡΟΙ, ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟ ΥΛΙΚΟ, ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Με δεδομένο ότι σε κάθε παιχνίδι πρέπει να παίζουνε και τέσσερεις παίχτες κάτω των 20, ήδη έχουμε ένα ζήτημα που χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.
Μέχρι τώρα οι τέσσερεις δεδομένοι ‘’μικροί’’ (Ζαφειράτος, Δρούζας, Βογιατζής, Κουβάτσος, άντε και Θέος) παραμένουν αναντικατάστατοι, κι αυτό φανερώνει πρόβλημα.
Και εκτόνωσης των ίδιων των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται συνέχεια, και ισάξιων αντικαταστατών που πρέπει να παίρνουν χρόνο για να μπαίνουν στο κλίμα, αλλά και γενικότερων λύσεων που να επιτρέπουν στον προπονητή να αλλάζει την τράπουλα στην διάρκεια του παιχνιδιού, διατηρώντας άθικτο τον αναγκαστικό περιορισμό των τεσσάρων μικρών.
Έχουμε ξαναγράψει σε ανύποπτο χρόνο πως η διοίκηση δεν θα διστάσει να κάνει διορθωτικές κινήσεις αν χρειαστεί, και εξακολουθώ να πιστεύω πως έτσι θα γίνει στην μεταγραφική περίοδο που πλησιάζει.
Η στόχευση αυτή τη φορά θα αφορά απόλυτα συγκεκριμένες λύσεις, και ο Βαγγέλης Μάλλιος που γνωρίζει άριστα την κατηγορία πιστεύω ότι γνωρίζει, τι ακριβώς χρειάζεται η ομάδα.
Ότι χρειάζεται δραστικός περιορισμός του υπάρχοντος έμψυχου υλικού θεωρώ πως είναι κάτι που δεν συζητείται. Όταν βγάζεις δεκαοχτάδα και αφήνεις άλλους τόσους απ’ έξω έχεις εξ ορισμού ένα στρατό δυσαρεστημένων, και δεν μπορείς με τίποτα να χτίσεις κλίμα στα αποδυτήρια.
Η ομάδα σ’ αυτή τη φάση δεν χρειάζεται πολλούς παίχτες, αλλά κάποιους καλύτερους απ’ αυτούς που ήδη διαθέτει.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΣΧΕΣΗ
Στηρίζουμε την σημερινή διοίκηση όχι μόνο σαν blog αλλά και σαν Προδευτικάνοι και σ’ αυτό δεν γεννάται θέμα. Χίλιες φορές να έχουμε κοντά μας σοβαρούς ανθρώπους, ίσως χωρίς ακόμη άριστη γνώση της ‘’πιάτσας’’ από το να έχουμε, Αλέξηδες, Θωμάδες, ή σαν κι αυτούς.
Κι επειδή στην ομάδα έχουν επενδυθεί πολλά λεφτά αλλά και μεγάλες προσδοκίες, καλό είναι μερικά πράγματα να λέγονται όπως ακριβώς είναι, από το να κρύβονται κάτω από το χαλάκι και να ξεσπάνε κάποια στιγμή με μορφή χιονοστιβάδας.
Ότι στον αρχικό σχεδιασμό αυτής της ομάδας έχουν γίνει βασικά λάθη δεν μπορεί να γίνει λόγος περί του αντιθέτου.
Πέρυσι η ομάδα τερμάτισε με 38 βαθμούς μέσα από ένα Γολγοθά δυσκολιών. Αντί να κρατηθεί η δεκαοκτάδα που τράβηξε το κουπί, να ενισχυθεί με 7-8 παίχτες που να κάνουν τη διαφορά, και στην διάρκεια της προετοιμασίας να γίνουν 2-3 συμπληρωματικές κινήσεις για να συμπληρωθούν κενά (με αντίστοιχες αποχωρήσεις), η ομάδα αυτή διαλύθηκε, και τα πάντα στήθηκαν από το μηδέν.
Και ω του θαύματος η μισή φετινή εντεκάδα απαρτίζεται από μέλη της περσινής ομάδας που απέμεινε ( Μητρογιάννης, Γαντζούδης, Διαμαντάκης, Βογιατζής, Κουβάτσος), εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένα αγωνιστικά κενά, και αναρωτιέται κανείς ένας ολόκληρος στρατός παιχτών (κι όχι από τον ποδοσφαιρικό μας περίγυρο που να γνωρίζει τι σημαίνει Προοδευτική, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα) με ποιο κριτήριο αποχτήθηκε.
Η ομάδα αυτή τη στιγμή πληρώνει (μέσα από την αστάθεια στην απόδοση της), την έλλειψη του κρίσιμου χρόνου που απαιτείται για να αποκτήσει ομοιογένεια, αυτοματισμούς, και νοοτροπία νικητή.
Δεν τα λέω από εύκολη κριτική διάθεση, αλλά γιατί πιστεύω ακράδαντα, πως νικάω σημαίνει πρωτίστως μαθαίνω από τα λάθη μου, και προκειμένου να μην ξαναγίνουν τα ίδια παιδαριώδη λάθη στο άμεσο μέλλον, γιατί η άνοδος παραμένει αδιαπραγμάτευτος στόχος για όλους μας.
Μεγάλωσα χωρίς πατέρα γιατί με περισσότερα από 30 χρόνια καθαρής θαλάσσιας υπηρεσίας δυστυχώς έλλειπε όταν τον ήθελα δίπλα μου, και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο πράγμα είναι το κουμαντάρισμα της γαλάζιας θεάς.
Άλλο τόσο δύσκολη δουλειά είναι και το ποδόσφαιρο, που κυριολεκτικά είναι παιχνίδι για δυνατούς λύτες.
Η διοίκηση όχι απλά δικαιούται αλλά και οφείλει να αφουγκράζεται την αίσθηση ενός κόσμου που δεν τη στηρίζει απλώς, αλλά δίνει τα ρέστα του για να εξασφαλίσει την αναγέννηση της ομάδας.
Στελέχη που έχουν λόγο στα ζητήματα του ποδοσφαιρικού τμήματος, χρειάζεται να νοιώθουνε εκτός από τον δικό τους παλμό, και τον παλμό του κόσμου της ομάδας.
Στην γενική συνέλευση του Μαϊου ακούστηκε η φράση ‘’η Προοδευτική δεν θα αδικείται πλέον’’. Μόλις την περασμένη βδομάδα βρέθηκαν Προδευτικάνοι που από τις στήλες του blog ζήτησαν προστασία της ομάδας από φαινόμενα σαν κι αυτά που έγιναν στα Σπάτα.
Όμως επειδή πρέπει κάπου να τελειώσω, περιορίζομαι να τονίσω για την ώρα τα εντελώς αυτονόητα. Στηρίζουμε διοίκηση, τεχνική ηγεσία και παίχτες, παραμένουμε αμετακίνητοι στον στόχο της ανόδου, και προχωράμε χωρίς να υποστέλλουμε τη βυσσινί σημαία μας. Δ.Β.

2 σχόλια:

 1. Αγαπητέ Βασίλη!
  Ολα αυτά που γράφεις,είναι τελικά αυτά τα οποία προβληματίζουν όλους μας.
  Μετά απο οκτώ αγωνιστικές,δυστυχώς η ομάδα δεν έχει δείξει σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης,με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει νωρίς-νωρίς εκτός στόχων!
  Στο σημερινό παιγνίδι,είδαμε μία απο τα ίδια.Εύλογα λοιπόν όλοι -όπως κι'εσύ- μεταξύ μας έχουμε πλέον πολλές επιφυλάξεις,για την ποιότητα της ομάδας,αλλά και συνολικά για τίς επιλογές των ποδοσφ/στών που έγιναν το καλοκαίρι.
  Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα περισσότερα παιδιά που αγωνίζονται,δεν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στίς ανάγκες του πρωταθλήματος της Δ'ΕΘΝΙΚΗΣ! Αποψη που ενστερνίζεται πλέον όλος ο κόσμος μας.
  Αυτό όμως που με στενοχωρεί πιο πολύ,είναι η ενδεχόμενη απογοήτευση των ανθρώπων που ανέλαβαν το καλοκαίρι την ομάδα μας.Μήπως δηλαδή σκεφτούν να τα παρατήσουν.
  Εύχομαι να μή συμβεί κάτι τέτοιο,και στη περίοδο των μεταγραφών να ενισχυθεί η ομάδα-αν μέχρι τότε δεν είναι πια αργά-γιατί αυτή τη μιζέρια της συγκεκριμένης κατηγορίας,και την απαξίωση κι'άλλο διάστημα δεν νομίζω ότι θα την αντέξω!
  Είμαι πολύ στενοχωρημένος,και έγραψα αυτά που νιώθω μήπως και ξεσκάσω λίγο!!
  Καλή σας νύχτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σιγουρα οσα γραφουν οι προηγουμενοι φιλοι μας ειναι σωστα.Η δικια μου αποψη εν περιληψει. Απο την ομαδα λειπει η καλως εννοουμενη ποδοσφαιρικη μαγκια που την εκανε γνωστη σε ολη την Ελλαδα.Οταν βλεπεις παιχτες που τσιμπανε στο παραμυθι των αντιπαλων που πεφτουν κατω για να κερδισουν χρονο χωρις να τους ακουμπησει κανενας και αντι να πανε να τους σηκωσουν πανω με τις κλωτσιες πετανε την μπαλλα στο αραουτ η δεν βγαζουν παθος στον αγωνιστικο χωρο δεν μπορει ρε φιλε να φορας αυτη την φανελλα και σιγουρα δεν θελει τετοια εικονα ο κοσμος της ομαδας που τους στηριζει σε απιστευτο βαθμο αλλα εχει και απαιτηση να τα δινουν ολα.Δεν ειναι μονο θεμα ποιοτητας παιχτων πανω απο ολα ειναι θεμα νοοτροπιας.Πρεπει καποιος να τους εμφυσησει την ψυχοσυνθεση που απαιτει να εχει καποιος που φοραει αυτη την φανελλα ολα τα αλλα θα ελθουν μονα τους.Τωρα για την Κυριακη υπαρχει μονο ενα αποτελεσμα η το παιρνουμε και προχωραμε η δεν το παιρνουμε και εχουμε προβλημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων