Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

11/25/2008

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Παραβιάζοντας την πάγια συνήθεια μου τρεις μέρες πριν, παρακίνησα τους αναγνώστες του blog να ψηφίσουν κρίνοντας την αναγκαιότητα ή όχι διεξαγωγής γενικής συνέλευσης με σκοπό την διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Προοδευτικής του 21ου αιώνα.
Η ψηφοφορία έκλεισε και πριν πω οτιδήποτε άλλο θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τους 73 φίλους που πήραν μέρος σ’ αυτήν.
Το ξαναείπα και την προηγούμενη φορά, πως όταν δέχεσαι 150 επισκέπτες καθημερινά, όσοι πήραν μέρος σ’ αυτή την ψηφοφορία είναι λίγοι.
Είναι γεγονός πως όχι μόνο στην Προοδευτική αλλά και γενικότερα ο κόσμος διστάζει να πάρει μέρος σε συλλογικές δραστηριότητες ‘’κοινής ωφέλειας’’. Όμως αυτό τα ανέλυσα μακροσκελώς και δεν υπάρχει λόγος να επανέλθω.
Θα ξεκινήσω ανάποδα. Όταν τα τελευταία χρόνια οι συνελεύσεις της Προοδευτικής γινόντουσαν ανάμεσα στους εμείς κι εμείς, το γεγονός ότι 73 Προδευτικάνοι παίρνουν θέση για ένα τέτοιο θέμα είναι πραγματικά ενθαρρυντικό.
49 απ’ αυτούς (δυο στους τρεις), τη θεωρούν την απολύτως απαραίτητη. Περισσότεροι από τέσσερεις στους πέντε τη θεωρούν τουλάχιστον χρήσιμη.
Συνοψίζοντας όσα σε διάφορες περιστάσεις έχω τονίσει, θέλω να σταθώ στο σημαντικότερο. Το νόημα της συνέλευσης δεν είναι ευκαιρία για γκρίνια και άγονη κριτική, αλλά για την οριοθέτηση μιας νέας προοπτικής για το σύλλογο, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, την πύκνωση των γραμμών του με ανθρώπους που έχουν διάθεση να προσφέρουν, την ανάδειξη του κοινωνικού του προσώπου, την επέκταση σε νέα πεδία δραστηριότητας, και άλλα πολλά.
Άφησα για το τέλος το βασικότερο. Να ξαναγίνουμε σύλλογος μελών. Πολλών και ενεργών μελών. Να ξανασυνδεθούμε με την κοινωνία που έκανε την Προοδευτική αυτό που είναι στην διάρκεια της 80χρονης ιστορίας της.
Αυτό που τονίζω δεν περιέχει την παραμικρή σκιά για την σημερινή διοίκηση που πραγματικά την θεωρούμε λαχείο και την στηρίζουμε απόλυτα.
Μην ξεχνάμε πως κολοσσιαίοι σύλλογοι σαν τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα με βάση αυτό το μοντέλο λειτουργούνε. Η στήριξη του κόσμου είναι αυτή που δίνει δημιουργική πνοή και προωθητική δύναμη σε ότι κάνουν και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Το τονίζω αυτό.
Μεγάλα και ιστορικά αθλητικά club που διατηρούν άρρηκτη σχέση με τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται, μπορούνε να κάνουν θαύματα επενδύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, και η Προοδευτική έχει ξεκάθαρα αυτές τις προδιαγραφές.
Έχω γράψει σε ανύποπτο χρόνο, πως η μέγιστη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη διοίκηση στο σύλλογο δεν είναι η χρηματική ευχέρεια ώστε να λειτουργούμε με την γνωστή λογική του φασόν, φύγε εσύ έλα εσύ κι όταν φύγει κι η διοίκηση μετά κατήφορος χωρίς σταματημό.
Εκείνο που πραγματικά περιμένω είναι η μεταλαμπάδευση της τεχνογνωσίας που έχουν κατακτήσει από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στην Προοδευτική, έτσι ώστε κάποια στιγμή να γίνουμε επιτέλους ΣΥΛΛΟΓΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία.
Να δημιουργήσουμε τις βάσεις ώστε να φθάσουμε κάποτε σε κατάσταση οικονομικής αυτοτέλειας. Ουτοπία θα μου πείτε. Καθόλου θα σας απαντήσω.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κίμωλο λειτουργεί από το 1946, γηροκομείο που συντηρείται με αποκλειστικά δικούς του πόρους, γιατί ο διαθέτης φρόντισε στο κληροδότημα που άφησε, εκτός από τα χρήματα για την ανέγερση του, να εξασφαλίσει εξ αρχής και πόρους για την διαρκή συνέχιση της λειτουργίας του.
Φυσικά όλα αυτά δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Αλλά κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να τα συζητάμε, να τα πιστέψουμε και να τα δρομολογήσουμε.
Επαυξάνοντας όσα ακούστηκαν στην γενική συνέλευση του Μαϊου, συμπληρώνω και κλείνω λέγοντας κάτι που έχω ξαναπεί. Καλό είναι και το champion league ποιος δεν το θέλει, αλλά για την ώρα εκείνο που προέχει είναι να γίνουμε τουλάχιστον Πανελλήνιος.
Μια ζωντανή αθλητική κυψέλη που θα γεμίσει τα γυμναστήρια και τους προπονητικούς χώρους με νέους Προδευτικάνους, και θα δουλέψει έτσι ώστε ο πικραμένος κόσμος της ομάδας να ξαναγυρίσει κοντά στον σύλλογο, γιατί η Προοδευτική είναι κυριολεκτικά ένας γίγαντας που κοιμάται, και πρέπει επιτέλους, κάποτε να ξυπνήσει. Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων