Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

10/11/2008

Ο φρισκ, τα friskies, και στα 3 κορνερ πεναλτυ


Όλα τα ‘χε η Μαριορή ο φερετζές της λείπει. Αυτή ‘ναι η πρώτη σκέψη που μου ‘ρθε στο μυαλό όταν άκουσα την πρόταση ‘’βόμβα’’ του άρχοντα Γκαγκάτση, να φέρει στην Ελλάδα και σε ρόλο αρχιδιαιτητή τον Σουηδό Άντερς Φρισκ.
Η πρόταση συνοδευόταν και από τελεσίγραφο. Μέχρι τέλος του μήνα θα περιμένω δήλωσε στην super league, ο δεδομένα πανίσχυρος πρόεδρος της ΕΠΟ. Η κόντρα για τον έλεγχο της διαιτησίας ανάμεσα στη λίγκα και την ομοσπονδία που της ‘’ανήκει’’, κρατάει χρόνια βλέπετε.
Οι ‘’εμπειρογνώμονες’’ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δώσανε πέρυσι ένα περίδρομο λεφτά για να φέρουν τους Βρετανούς ‘’αξιολογητές’’ που ως ειδικοί επί παντός επιστητού (όπως π.χ. στα τραπεζικά) είχαν λέει τη Λυδία λίθο εξολόθρευσης, κάθε φαλτσοσφυρίγματος των Ελλήνων ρέφερι.
Τι έγινε τελικά; Μια τρύπα στο νερό, οπότε ξαναγυρίσαμε, στο τι ‘χες Γιάννη τι ‘χα πάντα. Και τότε μας προέκυψε η κίνηση ματ του προέδρου της ΕΠΟ, που με μια μεγαλειώδη προσποίηση που θα ζήλευε ακόμη κι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, που στην εποχή του είχε φέρει στην Ελούντα τον Καντάφι, και μετά τον πακτωλό των μουσαντένιων πετροδολλαρίων στην Ελλάδα.
Τότε ακόμη ο χατμάνος της Λιβύης, εντρυφούσε με την α λα Ισλάμ εκδοχή του σοσιαλισμού, που την αποκαλούσε τζαμαχιρία. Τις επενδύσεις στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα στη Γιουβέντους, τις ανακάλυψε αργότερα μέσω του κανακάρη του, όταν πλέον είδε με άλλα μάτια, το δρόμο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα δικά μας. Την ώρα που η Σάμος δεν κατεβάζει ομάδα στο περιφερειακό, διαμαρτυρόμενη για την μη επιδότηση των μετακινήσεων, το που θα βρει τα λεφτά η ομοσπονδία για να καλύψει την παχυλή αμοιβή του σκανδιναβού εκλεκτού της, παραμένει ένα ζήτημα, αν και όχι το σημαντικότερο.
Ο γνωστός τηλεοπτικός αναλυτής-διαιτητής Περικλής Βασιλάκης είπε το καλύτερο. Γιατί να μην φέρουμε και ξένο πρόεδρο στην ομοσπονδία! Με προσόντα τεχνοκράτη θα ‘λεγα, για να ρίξουμε μια και καλή το καράβι στην ξέρα. Και θα συμπλήρωνα, γιατί όχι και ξένους διαιτητές.
Να δείχνει ο ρέφερι την άσπρη βούλα, και ο απελπισμένος παράγοντας να ολοφύρεται απειλώντας σε άπταιστα greeklies, no penalty, monkey penalty, I will job your mother paliopousta.
Η πρόταση πάντως δεν πήγε αδιάβαστη. Σε μια χώρα που ένα μέγα πλήθος ανθρώπων μαζί και η συμπαθής τάξη των ‘’παραγόντων’’. αντιμετωπίζει την νεωτερικότητα όπως οι ιθαγενείς τα καθρεφτάκια, γιατί να μη δοκιμάσουμε σου λέει και κάτι τέτοιο, αντί να καθόμαστε να ξύνουμε τα … μολύβια … μας;
Κατά τη γνώμη τους η έλλειψη διαιτητών, που υποχρεώνει για παράδειγμα την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων υποδομής της ΕΠΣΠ, και φαντάζομαι όχι μόνο αυτής να διεξάγονται χωρίς επόπτες, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό!
Με τον τρόπο αυτό πάντως, οι πιθανοί διάδοχοι των χρυσοπληρωμένων Ντιόγκο και Μπελούτσι που παίζουν στους μικρούς του Ολυμπιακού, θα ενηλικιωθούν χωρίς να μάθουν τι είναι offside, και θα μείνουν με το νομίζω, και το τις σφυράς ρε.
Να ‘στε όμως σίγουροι αδέρφια, πως μ’ αυτό τον διαχρονικό και δοκιμασμένο τρόπο θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε και για τους νέους, Νίνηδες, Μήτρογλου, και Παυλήδες, προκειμένου να φθάσουνε τα εθνικά μας συγκροτήματα, και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης.
Πριν από χρόνια ο αείμνηστος πρόεδρος της ΕΠΣΠ, Παναγιώτης Σαλπέας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προσέλκυσης νέων διαιτητών. Συμμετείχαν 30 παιδιά από τα ΤΕΦΑΑ. Ένα χρόνο μετά δεν είχε μείνει κανείς.
Ποιος μπορεί ν’ αντέξει του βρίζουν ότι ιερό και όσιο έχει οι κάθε λογής κάφροι, (με την ανοχή δυστυχώς όσων βρίσκονται στο γήπεδο), κι εκείνος να τους υπομένει αμίλητος.
Αστυνομική προστασία ουσιαστικά δεν υπάρχει στα γήπεδα μας, γιατί οι αστυνομικοί θεωρούν όχι άδικα, ότι χωρίς κέρδος κέρατα πληρώνουν όλα τα στραβά κι ανάποδα των ελληνικών γηπέδων, και με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού, ουσιαστικά κάνουνε λευκή απεργία.
Έτσι ό άτυχος διαιτητής όταν του την πέφτουν θεοί και δαίμονες, δεν έχει ούτε καν τη δυνατότητα να ζητήσει από το ‘’όργανο’’ την απομάκρυνση έστω αυτών που τον προπηλακίζουν, με αποτέλεσμα ένα πλήθος σοβαρών ανθρώπων που θα μπορούσαν, και θα ήθελαν να ασχοληθούν με την διαιτησία, ούτε καν να το σκέφτονται, και στο χώρο να μένουν κατά βάση, ψώνια και μόνο ψώνια.
Όμως αυτά για τους προέδρους των ενώσεων που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και κάπως πρέπει να νοιώθουν ότι κι’ αυτοί καθορίζουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτά είναι ψηλά γράμματα, και το ζητούμενο είναι πως σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, θα ‘’κατατροπώσουν’’, Ντέμηδες, Σωκράτηδες, και Βγενόπουλους.
Αυτή είναι με δυο λόγια η κατάσταση στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, που οι μισοί προσπαθούνε να δουλέψουνε τους άλλους μισούς ψιλό γαζί, βγάζοντας offside τη σοβαρότητα.
Και επειδή στην εποχή πλέον των pet shop, προσπαθούνε να μας ταϊσουνε, όχι κουτόχορτο αλλά frisk-ies, γιατί να ασχολούμαστε με αρχιδι-αιτητήματα, και αρχιδι-αιτητές, και να μην ξαναγυρίσουμε στην εποχή της αλάνας, με θεσμούς όπως το μπακότερμα, και απλούς και ξεκάθαρους κανονισμούς, όπως στα τρία κόρνερ πέναλντι.
Με θυμό και οργή γι’ αυτές τις νεοφανείς ψαλιδοκολιές, αφιερώνω στους εμπνευστές της ιδέας, την εικόνα που παρακολουθεί. Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων