Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

9/25/2008

RESEARCH END DEVELOPMENT

Ακόμα κι αυτοί που μένανε μεταξεταστέοι στην ιστορία, ξέρουνε καλά ότι ένας στρατός εκτός από φαντάρους και στρατηγούς, χρειάζεται και κατασκόπους. Αυτούς που θα μπούνε απαρατήρητοι στις γραμμές του εχθρού για να μαζέψουν πληροφορίες, με σκοπό οι αποφάσεις που θα προκύψουν από την ανάλυση και επεξεργασία των πληροφοριών, να βγάλουν νικητή στον πόλεμο.
Είναι εντυπωσιακό ότι στη χώρα μας χιλιάδες χρηματοδότες ομάδων, είναι έτοιμοι να σπρώξουν μια μικρή ή και τεράστια περιουσία στα πόδια του κάθε αμφίβολης αποτελεσματικότητας υπεράσσου, αλλά δεν προτίθενται να δώσουν ούτε πενηνταράκι, γι’ αυτό που στον κόσμο των επιχειρήσεων ονομάζεται support, και σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να το πούμε, διοικητική μέριμνα.
Θα μου πείτε τώρα, και τους προπονητές τι τους έχουμε; Μα για να τους απολύουμε όταν τα αποτελέσματα δεν έρχονται. Κι αυτοί από την μεριά τους τι κάνουνε; Είναι ικανοί να παίξουνε το απόλυτο αντιποδόσφαιρο προκειμένου να τσιμπήσουνε ‘’πολύτιμους’’ βαθμούς σώνοντας την καρέκλα τους, και δεν δίνουνε πεντάρα τσακιστή για την επόμενη μέρα. Ούτε οργάνωση ούτε προοπτική. Μετά το σήμερα, ας πάει και το παλιάμπελο.
Αυτή η συζήτηση όμως είναι πολύ μεγάλη, και για να μη χαθούμε ας πάμε στα πρακτικά. Το θεώρημα τρεις άνοδοι σε τρία χρόνια, είναι μια υπόθεση που χρειάζεται κι άλλα πράγματα, πέρα από το καθαρά αγωνιστικό μέρος.
Όλοι οι αγώνες για παράδειγμα πρέπει να βιντεοσκοπούνται, όχι μόνο για λόγους αρχείου, ή για να τους βλέπει μετά ο προπονητής και οι παίχτες (κάτι που είναι πραγματικά απαραίτητο) αλλά και να τους επεξεργάζεται και μια ομάδα ανθρώπων όπως ο διάσημος στατιστικολόγος Γαλάνης που βλέπουμε συχνά πυκνά στην τηλεόραση.
Η Προοδευτική χρειάζεται τη δική της ομάδα ‘’Ex Files’’ που θα μάθει σταδιακά να διαχειρίζεται και να αξιοποιεί πληροφορίες, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά για το κάθε τι που αφορά το σύλλογο.
Ακόμα κι αυτή η ρημάδα η χώρα έχει ένα φορέα που λέγεται κρατική υπηρεσία πληροφοριών, και που επί Ντάνου Κρυστάλλη αν θυμάστε, έγινε αστυνομικό μυθιστόρημα τύπου Γιάννη Μαρή.
Και που θα βρούμε τέτοιους ανθρώπους θα μου πείτε; Υπάρχουνε χιλιάδες νέα παιδιά της γενιάς των gadgetάκηδων, που αν τους δείξει κάποιος τα βασικά, μπορούνε γρήγορα να είναι σε θέση να κάνουνε παπάδες, δημιουργώντας όχι μόνο τεχνογνωσία αλλά και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο σύλλογο.
Ξέρετε αδέρφια από το στοίχημα, ότι υπάρχουνε ιστοσελίδες που περνάνε την κάθε ομάδα αξονική τομογραφία. Γιατί να μην υπάρχει και σε επίπεδο συλλόγου ένα τέτοιο τμήμα, ανάλυσης των αντιπάλων;
Δουλεύοντας εδώ και 20 χρόνια σ’ ένα από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας, ξέρω πως όλες οι σημαντικές βιομηχανίες που θέλουν να διατηρήσουν και ν’ αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά, έχουνε στην διάθεση τους τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, research end development όπως λέγονται, για να δημιουργούν ανταγωνιστικότητα και καινοτομία.
Σ’ αυτό εντάσσεται και το scouting, όπως λέγεται ποδοσφαιρικά η κατασκοπεία. Όταν έχουμε ολόκληρο σύλλογο παλαιμάχων στη διάθεση μας, δεν επιτρέπεται να μην ‘’σκανάρουμε’’ στην κυριολεξία τον κάθε προσεχή αντίπαλο, κι όχι μόνο.
Όταν διαβάζεις πως δυο ομάδες του Κορυδαλλού τέλειωσαν το πρωτάθλημα της Α Πειραιώς, μόνο με τρεις ήττες παθητικό, εσείς τι λέτε, δεν χρειάζεται κάποιος να δει, αν υπάρχει κάποιος παίχτης που να μας ενδιαφέρει;
Δεν θα έλεγα όλα αυτά τα πράγματα, αν δεν είχαμε τη συγκεκριμένη διοίκηση, που σε επίπεδο management βρίσκεται σε άλλους γαλαξίες, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην μίζερη καθ’ ημάς πραγματικότητα.
Μια ανάλυση που έγινε για λογαριασμό του εμπορικότερου πρωταθλήματος του κόσμου, του αγγλικού, λέει πως το ποσοστό του budget που αφορά αμοιβές αθλητών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 60%, γιατί χρειάζεται να δίνονται λεφτά, και γι’ άλλα θεμελιώδη πράγματα.
Από το δικό μας blog, δεν πρόκειται ν’ ακούσετε ποτέ, φέρτε μας τον Ρονάλντο και τον Ροναλντίνιο. Στο επίπεδο όμως της οργάνωσης του συλλόγου, και την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της Προοδευτικής, θα είμαστε απαιτητικοί, και αν χρειαστεί και επικριτικοί.
Ο κος Μόλαρης ξέρει την οικογένεια Χατζηιωάννου σαν την παλάμη του. Και ασφαλώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, πως μια μικρή επιχείρηση που ξεκίνησε κάνοντας ticketing μέσω ίντερνετ, έφτασε να γίνει Easy Jet. Θέλουμε κι ο Φοίνικας να πετάξει ψηλά, και ξέρουμε κύριοι πως μπορείτε να μας βοηθήσετε πραγματικά πάνω σ’ αυτό.
Δεν αντιμετωπίζουμε την διοίκηση σαν ανεξάντλητο πηγάδι με λεφτά, αλλά σαν επιχειρηματίες και δικούς μας ανθρώπους που μπορούνε τη ‘’μικρή’’ σήμερα Προοδευτική, και να την πάνε στην κορυφή, και να την κάνουνε από κάθε άποψη αυτάρκη, ώστε να μπορεί ν’ αναπτύσσεται βασισμένη στις δικές της δυνάμεις και μόνο .
Ο δρόμος για την μεγάλη Προοδευτική του 21ου αιώνα άνοιξε. Τη σοφή παροιμία που λέει πως το μονοπάτι δείχνει το δρόμο, οι έξυπνοι την κάνανε research and development, μαθαίνοντας μόνοι τους και βήμα βήμα, να κάνουνε τη δουλειά καλύτερα από τους άλλους.
Έχω ξαναγράψει ότι το ποδόσφαιρο δεν το μάθαμε στα κατηχητικά της Ιεράς Μητροπόλεως. Σεβόμαστε τους πάντες αλλά δεν νοιώθουμε δέος για κανένα. Μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο, πιο καλά από τον καθένα, με τους δικούς μας ανθρώπους, εξελίσσοντας συνεχώς τις ικανότητες μας.
Όσο για τα κάθε λογής λαμόγια που θα σας την πέσουνε, προσφέροντας τα ‘’κονέ’’ τους και τις ‘’μοναδικές’’ υπηρεσίες τους, στείλτε τα στον αγύριστο. Δεν τους έχουμε ανάγκη, πιστέψτε με. Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων