Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

9/17/2008

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ, PROO DIGITAL


Πριν ένα χρόνο, μέσα στον ωκεανό του διαδικτύου γεννήθηκε μια νέα Προδευτικάνικη συλλογικότητα, η ψηφιακή Προοδευτική. Υπαίτιος ο Βασίλης που σε μια τραγική για το σωματείο περίοδο σκέφτηκε να φωνάξει μέσα από το εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης που λέγεται internet, πως είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα.Μέσα στο χρόνο που κύλησε γίνανε πολλά και ιστορικά, που το vissini blog των φίλων της Προοδευτικής όχι απλά παρακολούθησε και μετέδωσε, αλλά τα έζησε από πρώτο χέρι, επηρεάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις την ίδια τη ροή των γεγονότων.
Όμως δεν είναι ώρα να ξανανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο. Εκείνο που λέγαμε εδώ και μήνες με το Βασίλη είναι πως θα ‘πρεπε κάποια στιγμή να έρθουμε σε ζωντανή επαφή με τον κόσμο που μας διαβάζει και μας παρακολουθεί.
Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ περίεργο μέσο. Μπορεί να τα λέει μια χαρά, αλλά ο καθένας που σε διαβάζει δεν ξέρει ούτε ποιος είσαι, ούτε τι είσαι, ούτε και τι ζόρι τραβάς.
Όταν εκθέτεις τον εαυτό σου έτσι όπως είσαι με όλα τα πλεονεκτήματα και τα κουσούρια που κουβαλάς, προσγειώνεσαι στα πραγματικά σου μέτρα. Κι αυτό είναι κάτι που το θέλαμε πραγματικά και εγώ και ο Βασίλης, προκειμένου ο καθένας που μας διαβάζει να σχηματίσει τη δική του εικόνα.
Γιατί μπορεί κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει σε σχέση με όσα γράφουμε, εκείνο όμως που δεν αμφισβητείται είναι η πλήρης αυτονομία μας. Εξαρτημένοι είμαστε μονάχα από την τρέλα και το μεράκι μας.
Στην ταβέρνα του Κουμπούρα κάναμε τα επίσημα βαφτίσια αυτής της νέας συλλογικότητας. Οι εφοπλιστές βαφτίζουνε τα καράβια τους με σαμπάνιες. Εμείς το δικό μας καραβάκι που ταξιδεύει στη θάλασσα του διαδικτύου, το βαφτίσαμε με παγωμένες μπύρες.
Δεν πειράζει που δεν είμαστε πολλοί. Δέκα άνθρωποι είμαστε όλοι κι όλοι, αρκετοί όμως για να επικυρώσουμε το χαρακτήρα της τελετής. Περισσότεροι πάντως από τους ‘’εφτά νομά σ’ ένα δωμά’’ που λέει το μεγαλειώδες τραγούδι του Άκη Πάνου, περισσότεροι κι απ’ όσους παραβρεθήκανε στα γεννητούρια του Χριστού μέσα σ’ ένα ταπεινό στάβλο.
Όλα τα μεγάλα πράγματα ξεκινάνε πάντα με πολύ λίγους ανθρώπους και σε πολύ μικρούς χώρους. Δεν είχε σημασία που είμαστε λίγοι. Από τη μεριά μας πάντως, τους καλέσαμε όλους και διαδικτυακά και τηλεφωνικά. Και είμαστε σίγουροι πως αυτή η εναλλακτική Προοδευτική η PROO DIGITAL, θα πάει πολύ μακριά, κι αυτό είναι κάτι που ήδη φαίνεται.
Ο αυθορμητισμός (ότι έγινε φίλοι μου, έγινε εντελώς αυθόρμητα) είναι σύμμαχος των μεγάλων και διαφορετικών πραγμάτων που ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά. Στην Άγια Λαύρα όταν κυρήχθηκε η επανάσταση του 21, οι φουστανελοφόροι παρευρισκόμενοι δεν είχαν ούτε καν λάβαρο. Ο παπα Γερμανός ο επονομαζόμενος και Παλαιών Πατρών, βούτηξε την πάνινη πόρτα της Ωραίας Πύλης, (βυσσινί φόντου παρακαλώ) και έτσι απλά την έκανε έμβλημα των επαναστατημένων.
Ότι έγινε προχθές το βράδυ θα συνεχιστεί. Κι αυτό δεν περιέχει κανένα στοιχείο καινοτομίας. Το κάνανε κι αυτοί που ίδρυσαν την Προοδευτική, δημιουργώντας πριν το αθλητικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό τμήμα.
Στην εποχή μας που ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει εστιαστεί στη μεγιστοποίηση της εμπορευματοποίησης, πουλώντας και την ψυχή του, και τη μαγεία του, η επιστροφή στις θεμελιώδεις αξίες μοιάζει δυστυχώς όχι σαν αυτονόητο γεγονός, αλλά σαν ριζοσπαστική καινοτομία.
Εκείνο πάντως που είναι πραγματικά καινούργιο, είναι η υπαρκτή πλέον διαδικτυακή κοινότητα των όπου γης φίλων της Προοδευτικής. Κάτι εντελώς ξεχωριστό, από κάθε μορφής οργάνωση ξέραμε μέχρι σήμερα, ολοζώντανο και φρέσκο που σε τελική ανάλυση διαμορφώνεται απ’ όλους μαζί καθημερινά, και που από προχθές μπορούμε χωρίς ίχνος υπερβολής να αποκαλούμε, PROO DIGITAL αδέρφια.
Και για να μη λέμε πολλά και θεωρητικά, επανερχόμαστε από αύριο για να δούμε με αριθμούς πλέον τι έχει καταφέρει αυτή η διαφορετική Προοδευτική, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Για όλα αυτά όμως, μια στάλα υπομονή. Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων