Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

9/09/2008

Ο ΓΙΟΥΡΚΑΣ, ΟΙ ΝΕΦΕΛΕΣ, ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ.

Την περασμένη Κυριακή το βράδυ, στο δημοτικό θέατρο Κορυδαλλού Θανάσης Βέγγος, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης έπαιξε την γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες. Υπάρχουν δυο λόγοι να ασχοληθούμε με την παραπάνω παράσταση.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το διαχρονικά επίκαιρο περιεχόμενο της, καθώς όπως διαβάζουμε και στο εισαγωγικό σημείωμα:
Ο Αριστοφάνης, βίωσε βαθιά οδύνη, από την παρακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον πόλεμο, την φτώχεια και την αθλιότητα. Αυτά αποτυπώνονται και καταγράφονται σε όλο το έργο του.
Στις ΝΕΦΕΛΕΣ ενοχοποιεί την πνευματική ηγεσία του καιρού του ως συνεργό για την ηθική και πνευματική έκπτωση. (Οποιαδήποτε συσχέτιση με ότι συμβαίνει στις μέρες μας, είναι άσχετη και αυθαίρετη)
Σατιρίζει αμείλικτα τις νέες μεταμοντέρνες ιδέες και τα νέα εκπαιδευτικά συστήματα (άρθρο 16) που έχουν εισάγει ο Σωκράτης και οι σοφιστές.
Οι ΝΕΦΕΛΕΣ παρουσιάζονται προσωποποιημένες σαν οντότητες ή θεότητες, γοητευτικές και αποκρουστικές ταυτόχρονα, που αμφισβητούν την αποδεδειγμένη γνώση, εγκυμονούν κινδύνους για το μέλλον και εκφράζουν τη σύγχυση, το χάος και την αβεβαιότητα.
Ο Στρεψιάδης που αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του και να κλειστεί στα τείχη της Αθήνας λόγω του πολέμου με τους Σπαρτιάτες, αποφασίζει να στείλει τον γιο του Φειδιπίδη στο φροντιστήριο του Σωκράτη για να μάθει τον άδικο (κυρίως) λόγο και τον δίκαιο λόγο, για να μπορεί να δικαιώνεται στις δίκες, και να γλιτώνει από τα διάφορα δανεικά κι αγύριστα.
Βέβαια, όλα αυτά γυρίζουν εναντίον του, γιατί ο γιος μαθαίνοντας τα δικαιώματα του και κυρίως τον άδικο λόγο, στρέφεται ακόμη κι εναντίον του πατέρα του και της μάνας του.
Ανίσχυρος πια ο Στρεψιάδης και μετανιωμένος, για να πάρει τουλάχιστον εκδίκηση, βάζει φωτιά στο φροντιστήριο του Σωκράτη και σε όλους που υποστηρίζουν μία τέτοια ανήθικη σοφία. (Διαβαστερέ μου Κε Πολύδωρα, πριν κατακεραυνώσετε ξανά ‘‘ακραίες’’ αντιδράσεις διαβάστε και λίγο Αριστοφάνη).
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη παράσταση πρωταγωνιστεί κι ένας νέος ηθοποιός, που έχει σχέση αίματος με την οικογένεια της Προοδευτικής.
Ο κάτω αριστερά διακρινόμενος ηθοποιός Γιώργος Σεϊταρίδης φίλοι μου, γνωστός από την τηλεόραση, αλλά και το σινεμά, ‘’Σειρήνες του Αιγαίου’’, είναι εγγονός του θρυλικού Γιούρκα, και πρώτος ξάδερφος του διεθνούς Γιούρκα Σεϊταρίδη.
Ο Γιούρκας είναι γιος του Δημήτρη (έπαιξαν κι οι δυο στον ΠΑΟ), και ο Γιώργος γιος του Μίλτου που έπαιξε και στην Προοδευτική. Η οικογένεια Σεϊταρίδη είναι από πιο παλιά ακόμη κι από τον Κορυδαλλό.
Αρκεί να πούμε πως όταν η περιοχή λεγόταν ακόμα Κουτσουκάρι, ο προπάππους του Μιλτιάδης όπως έμαθα από παλιούς Κορυδαλλιώτες είχε βουστάσιο και πούλαγε γάλα, στην οδό Κουντουριώτου ( κάθετη στην Ταξιαρχών) περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το πνευματικό κέντρο του δήμου.
Δέστε λοιπόν αδέρφια μικρός που είναι ο κόσμος και πόσο ριζωμένη στην τοπική κοινωνία είναι η Προοδευτική. Δεν συμφωνείτε; Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων