Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

9/14/2008

ΟΙ ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ, Ο ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ, ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΛΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι λέγανε πως ο σωστός συνδυασμός πρέπει να συνδυάζει το τερπνό μετά του ωφελίμου. Κι επειδή το καθημερινό φαγάκι μπορεί και πρέπει να συνδυάζει και τα δύο, το δουλέψανε το πράμα και το πήγανε ένα βήμα παρακάτω.
Βλέπετε γουστάρανε κι αρχαίοι τα μεζεκλίκια, αλλά επειδή η ποικιλία ήτανε ακόμη φτωχή σε γεύσεις και τροφές (από εκεί προέρχεται η φράση, το λιτοδίαιτο των Ελλήνων) σκεφτήκανε κάτι άλλο για ν’ αναβαθμίσουνε τα δείπνα τους, που ήτανε το κύριο γεύμα της κάθε μέρας.
Κι αφού φίλοι μου τη γουστάρανε και οι αρχαίοι την πατέντα, δεν άργησε να γίνει μόδα της εποχής το φιλοσοφικό ρεύμα των Δειπνοσοφιστών. Χάρη σ’ αυτό ο άρτος ο επιούσιος, το κρασάκι, τα φρούτα, κι ότι επιπλέον βρισκότανε, παντρευότανε με συζητήσεις επί παντός επιστητού, και ‘’υψιπετείς’’ θεωρητικές αναζητήσεις.
Και μετά χορτάτοι από κάθε άποψη πηγαίνανε για νανάκια. Άσε που χάρη σ’ αυτές τις εκδηλώσεις βρίσκανε πρόσχημα για ξεπόρτισμα, τσιλιμπούρδισμα, και λοιπές αταξίες.
Από την ταβέρνα του Κουμπούρα ξεκινάμε αύριο βράδυ να κάνουμε ότι κάνανε, κι οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Φαντάσου να γυρνάς ψόφιος από τη δουλειά, και να βρίσκεις για φαί σκέτες τηγανητές πατάτες που πρέπει να τις φας μόνος σου. Σαν αίσθηση δεν σου κάνει τίποτα.
Αν όμως είσαι στο υπαίθριο ταβερνάκι παρέα με τα φιλαράκια σου καλοκαιράκι είναι ακόμα, μια μερίδα τηγανητές πατάτες, σκέτες, με ρίγανη, με σάλτσα, η τυρί τριμμένο, είσαι έτοιμος να ψηφίσεις πως είναι το απόλυτο συνοδευτικό για τις παγωμένες μπύρες που θα κατεβάσεις λέγοντας εβίβα με τους κολλητούς σου.
Το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό μέσο μετάδοσης των πληροφοριών, αλλά άϋλο και αναίσθητο. Εμείς όμως χρειαζόμαστε και τ’ αλλιώτικο για να νοιώσουμε πλήρεις. Και μεζεδάκι και παρεϊτσα. Ελάτε λοιπόν να γνωριστούμε και να τα πούμε από κοντά τρώγοντας, πίνοντας, και πληρώνοντας, ότι φάμε κι ότι πιούμε όπως κάνουμε κάθε φορά όταν βγαίνουμε με την παρέα μας.
Ο φίλος μου ο Βασιλάκης λέει ότι πρέπει να αντισταθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Η αντίσταση αδέρφια δεν γίνεται μόνο με κουμπούρια και μολότωφ, αλλά και με το να σπας την μοναξιά την αποξένωση την εξατομίκευση, την συναισθηματική μιζέρια και την κατάθλιψη.
Θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινάμε, σε μπαράκια, σε μεζεδοπωλεία, σε μικρές μουσικές σκηνές, σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, και ότι άλλο μας προκύψει σαν ιδέα στο δρόμο, πάντα σε παρεϊστικη ατμόσφαιρα, χωρίς αρχηγιλίκια, βεντετιλίκια, και ψευτομαγγιές. Γιατί οπαδός δεν σημαίνει υποχρεωτικά, άνθρωπος ακατοίκητος, βάρβαρος, και παραβάτης του νόμου.
Και επειδή ζωή δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, υπάρχουνε κι άλλοι τρόποι να ζούμε συχνά πυκνά το όνειρο μας, δείχνοντας και στην τοπική κοινωνία πως εκτός από την Προοδευτική υπάρχουν και οι Προδευτικάνοι.
Δεν πειράζει που δεν κλείσατε θέση, είμαστε χώρα της τελευταίας στιγμής και το ξέρουμε. Όλα στην τούρλα του Σαββάτου τα κάνουμε όπως έλεγε και η μακαρίτισσα η μάνα μου. Κι αν σκέφτεστε ότι μπορεί να είσαστε ηλικιακά αναντίστοιχοι σας βεβαιώνουμε πως θα είμαστε μόνο νέοι. Σκέτα 18, αλλά και με πολλαπλασιαστή. Επί δύο, επί τρία, επί τέσσερα. Γι’ αυτό σας περιμένουμε όλους. Για το blog, Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων