Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

8/21/2008

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Δεν είχα στο μυαλό μου την πρόθεση να κάνω κριτική στους ολυμπιακούς αγώνες πριν αυτοί τελειώσουν. Όπως λέει κι η παροιμία στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Όμως μια είδηση που άντλησα από την ηλεκτρονική έκδοση του βήματος με συγκλόνισε τόσο πολύ που άρχισα να το ψάχνω, και σας βεβαιώνω πως έμεινα στήλη άλατος απ’ αυτά που διάβαζα και δυσκολευόμουνα να πιστέψω.
Παρ’ ότι αποφεύγω να καταπιάνομαι με θέματα εκτός Προοδευτικής κάνω μια εξαίρεση και ανοίγω το φάκελο της φαρμακοδιέγερσης, όχι από δημοσιογραφική εμμονή, αλλά από ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα, γιατί η ντόπα είναι πλέον για τον ελληνικό αθλητισμό, ότι η μάστιγα των ναρκωτικών για το σύνολο της κοινωνίας.
Δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει και τι πλήγμα θα σου προκαλέσει, χωρίς να κάνει την παραμικρή διάκριση, σε τύπους αθλημάτων, επίπεδο αθλητών, ή σε οποιοδήποτε άλλο κριτήριο. Η λέξη κύκλωμα είναι μάλλον ανεπαρκής για να περιγράψει ότι συμβαίνει σε κάθε πτυχή του αθλητισμού, όπου όπως φαίνεται εκτός από θύτες και θύματα, υπάρχουν κι έμποροι, βαποράκια και προστάτες.
Πέρα από την μακρόχρονη σχέση μου με τον αθλητισμό και την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει μέσα απ’ αυτή, επειδή δεν έχω κανενός είδους εξειδικευμένη γνώση για όλα αυτά τα θέματα, θα μεταφέρω απλά ότι διάβασα μνημονεύοντας τις πηγές των πληροφοριών μου, κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για την έκταση των κειμένων, αλλά πιστέψτε με πως αξίζει να τα διαβάσετε γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, και τις αφώτιστες πλευρές του.
Διαβάζω λοιπόν στο ΒΗΜΑ της 19ης Αυγούστου, πως στη συνέντευξη που έδωσε η πρόεδρος των Ελλήνων ολυμπιονικών Φανή Χαλκιά στο Πεκίνο για να εξηγήσει πως βρέθηκε ντοπαρισμένη με θανατηφόρο ουσία, ήταν εκεί εκτός από τον προπονητή της Παναγιωτόπουλο που δήλωσε ότι δεν θα δώσουν τα ονόματα των σκευασμάτων που παίρνει η αθλήτρια ‘’για να μην θιγεί άδικα κάποιο σκεύασμα ή εταιρία’’ κι ο τιμωρημένος με πενταετή στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας πρώην πρωταθλητής του ύψους Λάμπρος Παπακώστας, με την ιδιότητα του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων της χορηγού εταιρείας της.
Ψάχνοντας γιατί έχασε την φίλαθλη ιδιότητα, ο και οπαδός του Ινδού γκουρού Σάι Μπάμπα πρώην άλτης του ύψους άντλησα από την ιστοσελίδα των ‘’4 ΤΡΟΧΩΝ’’ τα παρακάτω:


ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

Το στραβοπάτημα της Στοκχόλμης

Ο σουηδικός Τύπος φωτίζει τα γεγονότα της 13ης Αυγούστου 2006, που οδήγησαν σε τιμωρία το Λάμπρο Παπακώστα και το Βασίλη Σεβαστή. Η ιστορία έγινε γνωστή στην Ελλάδα από σπόντα, όταν επιβλήθηκαν ποινές. Αυτό που δε μάθαμε ήταν τα ακριβή γεγονότα για τα οποία τιμωρήθηκαν ο πρωταθλητής Λάμπρος Παπακώστας και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, εδώ δεν πήραμε χαμπάρι. Έξω -και όχι μόνο στη Σουηδία- τα ΜΜΕ βοούσαν για το «πάρτι της κοκαΐνης». Μια γιορτή που οργάνωσαν Σουηδοί πρωταθλητές, πρώην και νυν, την τελευταία μέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Γκέτεμποργκ. Ο Λάμπρος Παπακώστας βρισκόταν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, με την ιδιότητα του συντονιστή προπονητή του ΣΕΓΑΣ. Το βράδυ της Κυριακής 13 Αυγούστου, παλαιοί συναθλητές και φίλοι του οργάνωσαν ένα πάρτι. Την πρωτοβουλία είχαν ο παγκόσμιος πρωταθλητής και ολυμπιονίκης στο ύψος Πάτρικ Σιόμπεργκ, ο ολυμπιονίκης στα 400 μετ’ εμποδίων Σβεν Νιλάντερ και ο Σβεν Λέφγκρεν, πρωταθλητής στα 100 μ. Μεγάλες δόξες του παγκόσμιου στίβου και χαϊδεμένα παιδιά των σουηδικών ΜΜΕ. Δοξάστηκαν στους στίβους και μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό δράση εργάζονταν σε θέσεις που είχαν σχέση με τον αθλητισμό, όπως, άλλωστε, και ο Παπακώστας. Ο Νιλάντερ ήταν, μάλιστα, συντονιστής του προγράμματος «Καθαρός Αθλητισμός», το οποίο αποσκοπούσε σε έναν αθλητισμό χωρίς ουσίες. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς έγινε χρήση κοκαΐνης. Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι και συνέλαβε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και τον Παπακώστα.
Την επομένη το θέμα ήταν πρωτοσέλιδο στις σουηδικές εφημερίδες. Oι Σουηδοί πρωταθλητές παραδέχτηκαν, αργά ή γρήγορα, τη χρήση ουσιών. Ο Σβεν Νιλάντερ καθαιρέθηκε αμέσως από όλες τις θέσεις που είχε στη σουηδική ομοσπονδία στίβου, ενώ στον Πάτρικ Σιόμπεργκ επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (η Βραζιλιάνα γυναίκα του ήταν εγκατεστημένη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου κι ο ίδιος περνούσε πολλούς μήνες το χρόνο). Οι επιπτώσεις για τους τρεις Σουηδούς δε σταμάτησαν εδώ. Ειδικά για τον Νιλάντερ, επρόκειτο για καταστροφή. Δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις στα διοικητικά συμβούλια των οποίων ήταν μέλος προχώρησαν στην καθαίρεσή του, ενώ μια εφημερίδα στην οποία έγραφε αθλητικά σχόλια διέκοψε τη συνεργασία. Δύο μήνες μετά το συμβάν, η εφημερίδα της Στοκχόλμης Expressen έγραφε πως οι ζωές τόσο του Νιλάντερ όσο και του Σιόμπεργκ καταστράφηκαν. «Δεν έχω πια ζωή στη Σουηδία» δήλωνε στην εφημερίδα ο Σβεν Νιλάντερ, ο οποίος σκόπευε να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα, την οποία δεν αποκάλυπτε.
Ο Σιόμπεργκ, ο οποίος αρχικά δεν παραδέχτηκε τη χρήση κοκαΐνης, παραπέμφθηκε σε δίκη και, μπροστά στην απειλή να τιμωρηθεί με πολυετή φυλάκιση, αποδέχθηκε την κατηγορία και γλίτωσε με αναστολή. Η ανάκριση ήταν και η τελευταία εμφάνισή τους στη Σουηδία. Από τότε δεν έγινε λόγος γι’ αυτούς. Για τους Σουηδούς είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ.
Αυτά στη Σουηδία. Εδώ τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Κανένα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με την ανάμιξη του Λάμπρου Παπακώστα. Σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, στην κατάθεση που έδωσε μετά τη σύλληψή του παραδέχθηκε τη χρήση ναρκωτικών. Υπέγραψε την κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος. Επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε να εργάζεται στο ΣΕΓΑΣ, αφού υποτίθεται ότι κανείς δε γνώριζε τίποτα, αν και οι σουηδικές αρχές -αστυνομικές και αθλητικές- είχαν αποδεδειγμένα ενημερώσει πλήρως τις ελληνικές.
Το θέμα έγινε γνωστό όταν η ΕΦΙΠ (Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος) επέβαλε στον Παπακώστα ποινή στέρησης της φιλάθλου ιδιότητας για πέντε χρόνια. Η ΕΦΙΠ τού κοινοποίησε την απόφασή της, δεν την έδωσε, όμως, στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να μη γίνει γνωστό το σκεπτικό της, αλλά ούτε και η υπόθεση. Το ελληνικό κοινό τα έμαθε εμμέσως. Από την επιστολή που ο ίδιος ο Παπακώστας έστειλε στην ΕΦΙΠ, όπου υποστήριζε ότι δεν είχε καμία ανάμιξη και πως υπέγραψε την κατάθεση χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό της.
Ούτε και όταν η ΕΦΙΠ τιμώρησε τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή, με ποινή στέρησης της φιλάθλου ιδιότητας για δυόμισι χρόνια, θεωρώντας ότι γνώριζε για το θέμα και το συγκάλυψε, μάθαμε κάτι παραπάνω. Το θέμα παρουσιάστηκε στον Τύπο ως ενδοαθλητική διαμάχη, ως πόλεμος του Μίνωα Κυριακού κατά του Σεβαστή ή ακόμα και ως πολιτική δίωξη, επειδή ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ δεν ανήκει στην κυβερνητική παράταξη. Παπακώστας και Σεβαστής έχουν προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ και δεν αποκλείεται να αναιρεθεί η ποινή. Οπότε... δεν έγινε τίποτα!_ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΦΙΠ
Κι ενώ ο πέλεκυς των βίκινγκς έπεσε βαρύς στα κεφάλια των ενόχων, για τον δικό μας δεν άνοιξε μύτη.
Τελικά το ΒΗΜΑ βγάζει το θέμα, ο Παπακώστας απομακρύνεται από τη θέση του και η κυβέρνηση για να το διαχειριστεί, ανασύρει από το χρονοντούλαπο την επιτροπή φιλάθλου πνεύματος ΕΦΙΠ που είχε να συνεδριάσει από το 1983 με επικεφαλής ένα δικό της άνθρωπο τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Παγοδρομίας Κο Χατζηαθανασίου που πρώτα τιμωρεί τον Παπακώστα με 5 χρόνια στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας, και στη συνέχεια τον Σεβαστή με 2,5.
Ας αφήσουμε όμως τον δημοσιογράφο του Βήματος Ι. ΤΖΟΥΣΤΑ να μας τα πει καλύτερα κι αν νοιώσετε να σας σηκώνεται η τρίχα απ’ ότι διαβάσετε, δεν είναι τίποτα θα σας περάσει.

Ι. ΤΖΟΥΣΤΑΣ
Ξεχασμένη επί πολλά έτη στο περιθώριο του αθλητικού και ολυμπιακού κινήματος, η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ) βρέθηκε εν μια νυκτί στο επίκεντρό του με την απόφαση για «καρατόμηση» των πρόεδρων της ομοσπονδίας στίβου κ. Βασίλη Σεβαστή και της γυμναστικής κ. Δημήτρη Δημητρόπουλου. Ο πρώτος τιμωρήθηκε με στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας για 2,5 χρόνια, κατηγορούμενος για συγκάλυψη στην υπόθεση του πρώην συντονιστή υψηλού αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ κ. Λάμπρου Παπακώστα (χρήση κοκαΐνης στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου, τον Αύγουστο του 2006 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας). Ο πρόεδρος της γυμναστικής τιμωρήθηκε με στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας για τρία χρόνια, κατηγορούμενος για χορήγηση «ανακριβούς και παραπλανητικής βεβαίωσης» στην αθλήτρια της ρυθμικής Αρετή Σιναπίδου, η οποία είχε αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Οι «καρατομήσεις» των κκ. Σεβαστή και Δημητρόπουλου θα είναι το βασικό θέμα της Ολομέλειας της ΕΟΕ που έχει οριστεί να συνέλθει την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου. Η άμεση σύγκληση της Ολομέλειας έχει ζητηθεί από τα μέλη της που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ - και όχι μόνο -, τα οποία έχουν διαμηνύσει προς τον πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Μίνωα Κυριακού τις ευθύνες του για «την ενότητα και όχι τον διχασμό του ολυμπιακού κινήματος». Στο στόχαστρό τους αναμένεται να βρεθεί πρωτίστως ο πρόεδρος της ΕΦΙΠ κ. Χρήστος Χατζηαθανασίου, του οποίου η αποπομπή αποτελεί για τους «πράσινους» ομοσπονδιάρχες βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ηρεμία στην ΕΟΕ. Από πού έρχεται όμως, πώς λειτουργεί και από ποιους συγκροτείται αυτή η περιβόητη «μηχανή» της ΕΦΙΠ που αξιοποιείται ως πολιορκητικός κριός στη «γαλάζια» επιχείρηση άλωσης των «πράσινων» ομοσπονδιών;
Η τελευταία φορά που η ΕΦΙΠ - τότε ΕΦΙ (Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητος) - απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης και τον φίλαθλο κόσμο ήταν το 1983 για μια υπόθεση... κουκουρούκου, όταν είχε παραπεμφθεί η τότε παγκόσμια ρεκορντγούμαν του ακοντισμού Σοφία Σακοράφα για διαφήμιση δημοφιλούς, εκείνη την εποχή, σοκολάτας! Από τότε η εν λόγω επιτροπή ξαναμπήκε στην κατάψυξη ασχολούμενη κυρίως με υποθέσεις βίας στους αγωνιστικούς χώρους και επιβάλλοντας συνήθως (ανεφάρμοστες) ποινές στέρησης εισόδου στα γήπεδα σε «παραβάτες του φιλάθλου πνεύματος».
Το πλαίσιο λειτουργίας της στηρίζεται κυρίως σε νόμο του 1955. Η ΕΦΙΠ αποτελεί επιτροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που εκλέγει τα πέντε τακτικά μέλη της, τα δύο εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΟΕ ενώ τα άλλα τρία εκ φιλάθλων και πέντε αναπληρωματικά. Το 1975 ο αθλητικός νόμος 75 ορίζει ότι οι προσφυγές κατά των αποφάσεών της εκδικάζονται αποκλειστικά από την Ολομέλεια της Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία άλλωστε καθόριζε τη σύνθεση του «δικαστηρίου» τής - τότε - ΕΦΙ. Το 1999 όμως ο αθλητικός νόμος 2725, γνωστός και ως «νόμος Φούρα», δίνει υπερεξουσίες στην ΕΦΙΠ αφού από τη μία πλευρά καταργεί την προσφυγή στην Ολομέλεια της Ολυμπιακής Επιτροπής καθιερώνοντας την προσφυγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ), ενώ από την άλλη καθιστά τις αποφάσεις της άμεσα εκτελεστές.
Την ίδια στιγμή το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της παραμένει εξαιρετικά ασαφές αφού δεν υπάρχει συγκεκριμενοποίηση των παραπτωμάτων με τα οποία ασχολείται, παρά μόνο μια γενική αναφορά ότι οι ασχολούμενοι με τον αθλητισμό «οφείλουν να τηρούν τις αρχές του φιλάθλου πνεύματος και των παραδόσεων του αθλητισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους». Ταυτόχρονα απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για συγκεκριμένες ποινές αναλόγως με τα αδικήματα, γεγονός που αφήνει ελεύθερους τους «δικαστές» της ΕΦΙΠ να καθορίζουν το ύψος των τιμωριών κατά το δοκούν. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα σκεφτικά των αποφάσεων της ΕΦΙΠ για τις ποινές στους κκ. Σεβαστή και Δημητρόπουλο δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα με τη γνωστή αιτιολογία-μόδα της εποχής. Ποια είναι αυτή; Μα τα περιλάλητα πλέον «προσωπικά δεδομένα»! Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της ΕΦΙΠ κ. Χατζηαθανασίου απάντησε ότι συμβουλεύτηκε προς τούτο τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής...
Η τωρινή ΕΦΙΠ εξελέγη από μέρος της Ολομέλειας της ΕΟΕ, καθώς τα μέλη που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενα και καταγγέλλοντας την περίφημη υπόθεση των ομοσπονδιών «μαϊμούδων του πάγου» που είχαν σχηματισθεί εν μια νυκτί σε μια (αποτυχημένη) προσπάθεια του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ορφανού να ελέγξει την ΕΟΕ. Σαν άνθρωπος-κλειδί είχε καταγγελθεί από το ΠαΣοΚ ο πρόεδρος της ΕΦΙΠ κ. Χατζηαθανασίου, τον οποίο ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Λιάνης χαρακτηρίζει «γνωστή "μαμή" που "ξεγέννησε" σε μια νύχτα τις τέσσερις "μαϊμούδες" ομοσπονδίες από τη μητέρα Ομοσπονδία της παγοδρομίας, που ήταν πρόεδρός της». Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ σε δήλωσή του θύμισε ακόμη ότι «ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού κ. Φλωρίδης είχε καταγγείλει με στοιχεία ότι ο κ. Χατζηαθανασίου, που διέθετε ιδιωτικό παγοδρόμιο, το νοίκιαζε στην Ομοσπονδία που ήταν πρόεδρος, για να εισπράττει παρανόμως χρήματα! Ω του θαύματος, ο κ. Χατζηαθανασίου... αθωώθηκε κατά σύμπτωση από την κυρία Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, γνωστή υπόδικο ηγερία του παραδικαστικού κυκλώματος».
Οι «πράσινοι» ομοσπονδιάρχες θυμίζουν ακόμη ότι ο κ. Χατζηαθανασίου είχε καταδικασθεί από την ΕΦΙΠ με δεκαετή στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας για διαχειριστικές και διοικητικές παρατυπίες στην ομοσπονδία του αλλά τελικά αθωώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους (δεν είχε αναρτηθεί η πρόσκληση των μελών της ΕΦΙΠ σε συνεδρίαση στον πίνακα ανακοινώσεων).
Αναπληρωτής πρόεδρος στην ΕΦΙΠ είναι ο «γαλάζιος» γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας κ. Γιάννης Βασιλειάδης, ενώ την πεντάδα των τακτικών μελών συμπληρώνουν οι κκ. Κωνσταντίνος Ξυδιάς, Ιωάννης Νικολόπουλος και η κυρία Μαρία Μπαρλά, που είναι νομικοί σύμβουλοι του κ. Μίνωα Κυριακού. Οι τρεις τελευταίοι είχαν αυτοεξαιρεθεί από την εκδίκαση της υπόθεσης του κ. Σεβαστή και είχαν αντικατασταθεί από τους κκ. Ανδρέα Μαλάτο (δικηγόρο που συνεργάζεται με τη ΓΓΑ), Γιώργο Παναγόπουλο (δικηγόρο) και Δημήτρη Χατζημιχάλη (πρόεδρο της ομοσπονδίας χόκεϊ επί χόρτου, ο οποίος επί των ημερών του κ. Ορφανού πήρε τη θέση του «πράσινου» κ. Γιώργου Τσόγκα).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ
Ένα μήνα μετά ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ καταφεύγει στο ΑΣΕΑΔ ανώτατο συμβούλιο επίλυσης αθλητικών διαφορών, και αθωώνεται. Ας αφήσουμε και πάλι το ΒΗΜΑ να μας πει τι έγινε.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Αθώος ο Σεβαστής για την υπόθεση
«Παπακώστα- κοκαΐνης» στο Γκέτεμποργκ


Το ΑΣΕΑΔ ακύρωσε την ποινή στέρησης της φιλάθλου ιδιότητος στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ που κατηγορήθηκε για συγκάλυψη της «παραβατικής συμπεριφοράς» του πρώην συντονιστή Υψηλού Αθλητισμού
Αθωωτική απόφαση εξέδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) για τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλη Σεβαστή απαλλάσσοντας τον από τις κατηγορίες για συγκάλυψη στην υπόθεση «Παπακώστα- κοκαΐνης» τον περασμένο Αύγουστο στο Γκέτεμποργκ. Ο κ. Σεβαστής είχε προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ μετά την ποινή στέρησης για 2,5 χρόνια της φιλάθλου ιδιότητος την οποία του είχε επιβάλει η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Το ΑΣΕΑΔ εξέδωσε την (ομόφωνη) αθωωτική απόφαση για τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ έναν μήνα μετά τη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας στις 8 Φεβρουαρίου
Μετά την αθώωσή του ο κ. Σεβαστής κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα την ΕΦΙΠ ,τροποποιώντας τις σχετικές διατάξεις, ως άχρηστο και επικίνδυνο κατάλοιπο άλλων εποχών», ενώ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΕΦΙΠ κ. Χρήστου Χατζηαθανασίου και των μελών της «γιατί μόνο ζημιά έχουν προκαλέσει στον ελληνικό αθλητισμό » Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το δικαστήριο «ουδόλως προέκυψε ότι ο προσφεύγων ,υπό την ιδιότητά του προέδρου του ΣΕΓΑΣ γνώριζε μετά βεβαιότητος την ως άνω παραβατική συμπεριφορά του συντονιστή υψηλού αθλητισμού και υπευθύνου δημοσίων σχέσεων του ΣΕΓΑΣ Λάμπρου Παπακώστα.
ΠΩΣ ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ
Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη αγαπάει και τον νοικοκύρη. Έτσι λέει η παροιμία. Ένα χρόνο μετά κι εκεί που φαίνεται πως έχουν όλα ξεχαστεί έρχεται η κακιά η ώρα. Η Χαλκιά πιάνεται ντοπαρισμένη, ο προπονητής της Παναγιωτόπουλος εμφανίζεται σαν διακινητής αναβολικών μια και βρέθηκαν κι άλλοι αθλητές του ντοπαρισμένοι, η ΔΟΕ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί νομικά εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα υπάρχει κύκλωμα διακίνησης αναβολικών, κι ο δεν ξέρω δεν είδα δεν άκουσα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ εμφανίζεται έκθετος για την απόφαση του να κόψει από την Ολυμπιάδα την αθλήτρια Χριστίνα Χατζή, που είχε καλύτερη επίδοση από την Χαλκιά, με το επιχείρημα μα αυτή είναι ολυμπιονίκης!!!
Και ενώ ο Σουηδός εμποδιστής Νιλάντερ χάνει ακόμη και τη δουλεία του εκτός από τα προνόμια, ο τιμωρημένος χρήστης ναρκωτικών ουσιών και πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΣΕΓΑΣ Παπακώστας εμφανίζεται στο Πεκίνο και μάλιστα δίπλα της, σαν εκπρόσωπος της χορηγού εταιρείας της Χαλκιά, υποτίθεται για να της συμπαρασταθεί!
Αν δεν είναι αυτό θέατρο του παραλόγου φίλοι αναγνώστες, πέστε μου τι είναι. Δεν είμαι ούτε νομικός ούτε ντετέκτιβ, δικαιούμαι όμως να ρωτήσω. Ποιος γονιός που θα γνώριζε όλα αυτά θα εμπιστευόταν το παιδί του στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων για να του το κάνουν πρωταθλητή, με άμεσο κίνδυνο να του καταστρέψουν τη ζωή;
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Διαβάζεις κι αναρωτιέσαι αν όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα της Αφρικής η της Κεντρικής Ασίας. Από πού ν’ αρχίσεις και που να τελειώσεις.
Από τον πρόεδρο της δήθεν ομοσπονδίας παγοδρομίας που νοίκιαζε την επιχείρηση του στο κράτος σαν αθλητικό χώρο αφού στη χώρα μας δεν υπάρχουν γήπεδα παγοδρόμια; Το γεγονός ότι λειτούργησε σαν πρόεδρος δικαστηρίου ενός φορέα που είχε καταδικάσει πρωτόδικα και τον ίδιο; Ότι η πασίγνωστη για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα και ήδη φυλακισμένη κα Μπουρμπούλια καθάρισε για πάρτη του;
Τη νεκρανάσταση ενός πεθαμένου φορέα που μετονομάστηκε σε επιτροπή φίλαθλου πνεύματος! Τα αθλητικά όργανα με τους δικαστές μαϊμούδες και τις πελατειακές σχέσεις κράτους ομοσπονδιών αθλημάτων; Την κατάρρευση της ποινής της ΕΦΙΠ, ένα μήνα μετά από το ΑΣΕΑΔ; Την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Παπακώστα; Η τα όσα ακολούθησαν και μας εκθέτουν σαν χώρα.
Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στην δημοσιογραφική ομάδα του οποίου ανήκε κάποτε η Φανή Χαλκιά είναι ο μόνος κατάλληλος για να ερευνήσει το θέμα τη νέα τηλεοπτική περίοδο. Μιλάμε για τον γνωστό Μάκη που συναντιότανε σε ταράτσες με τον ανεξάρτητο ακόμη βουλευτή και πρώην πρωταθλητή Κουκοδήμο, και που τσακώθηκε με τον πρώην συνεργάτη του Θέμο Αναστασιάδη που πήγε λέει 5 μιλιόνια μετρητά στην τράπεζα, μέσα σε σακούλες, χωρίς παραστατικά.
Θα μπορούσα να κλείσω με το ερώτημα αν έχει μείνει τίποτα όρθιο σ’ αυτό τον τόπο κι αν μας έχει απομείνει ελπίδα. Όμως για φινάλε έχω κάτι καλύτερο.
Στην επιτροπή της ΕΦΙΠ όπως διαβάζουμε ορίστηκαν ‘’δικαστές’’ τρεις νομικοί σύμβουλοι του μεγαλοεπιχειρηματία και προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, (Μηνά) Μίνωα Κυριακού, προφανώς οι ίδιοι που σχεδίασαν την γραμμή υπεράσπισης για τις πολεοδομικές παραβάσεις που διέπραξε στο κτήμα του στην Ερμιόνη, και του στοίχησαν τέσσερα χρόνια φυλακή.
Τι γράφει ο τύπος για αυτή την υπόθεση σε συνάρτηση με τις αθλητικές του δραστηριότητες, θα το δούμε στο επόμενο επεισόδιο. Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων