Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

8/07/2008

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕΤέτοιες μέρες πριν 11 χρόνια, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας φιλοξενούσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Πρώτες μέρες του Αυγούστου και η αδρεναλίνη των διοργανωτών ήτανε πιο κόκκινη κι απ’ την καλοκαιρινή λαύρα. Εκείνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα βλέπετε ήτανε η πρόβα τζενεράλε πριν την ψηφοφορία που θα γινόταν ένα μήνα μετά, και θα έκρινε ποια πόλη θα έπαιρνε την ανάθεση των ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Διευθυντής και στρατηγός της διοργάνωσης ένας κατά κυριολεξία στρατηγός, και ταυτόχρονα δικός μας άνθρωπος. Ο παλιός πρόεδρος της ενιαίας ακόμη Προοδευτικής Βαγγέλης Σαβράμης.
Αντί να πούμε εμείς τι είδους άνθρωπος ήτανε ο στρατηγός ας αφήσουμε το ‘’ΒΗΜΑ’’ να το κάνει, σαν πιο ουδέτερος και αντικειμενικός παρατηρητής. Διαβάστε αδέρφια κι απολαύστε, και οι νεότεροι να μαθαίνετε, τι διαμετρήματος στελέχη έχει βγάλει αυτός ο σύλλογος.
Ο στρατηγός έχει γράψει τη δική του ιστορία στον αθλητισμό. Όχι μόνο ως παράγοντας, αλλά και σαν αθλητής. Πρωταθλητής της σκοποβολής και του αλεξίπτωτου, δεν δίστασε να διακόψει τη στρατιωτική του καριέρα το 1967, όταν η χούντα των συνταγματαρχών ανέτρεψε τη συνταγματική τάξη, και να εργαστεί σαν υπάλληλος φαρμακείου και εργοστασίου παιχνιδιών για να επιζήσει. Όλα αυτά τον δίδαξαν ότι χρειάζεται σκληρός αγώνας για την καταξίωση.
Σαν αθλητικός παράγων βρήκε και πάλι μετά τη δικτατορία το «νόημα της ζωής του». Μερικά χρόνια αργότερα γνώρισε τον κ. Νεμπιόλο: «Τον γνώρισα το 1981, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητισμού. Τότε ο Νεμπιόλο δεν ήταν το σημαίνον πρόσωπο που είναι σήμερα. Στη συνέχεια ανέβηκε τις σκάλες του αθλητισμού. Το 1986 στη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εφήβων - Νεανίδων, ως πρόεδρος της IAAF αυτός και εγώ ως γενικός διευθυντής των αγώνων αποκτήσαμε μια στενή φιλία και συνεργασία».
Εκείνη την περίοδο η σχέση του με τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας κλασσικού αθλητισμού (IAAF) Πρίμο Νεμπιόλο δοκιμάστηκε σκληρά. Η Ρώμη βλέπετε διεκδικούσε επίσης την διοργάνωση της Ολυμπιάδας, και η ‘’σουπιά’’ ο Ιταλός έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, για να βρει ‘’γωνία στο δεκάρικο’’. Θυμάμαι πως οι υπεύθυνοι σκεφτόντουσαν μέχρι και το στρατό να επιστρατεύσουν για να γεμίσουνε το γήπεδο, αφού ο Ιταλός και η κουστωδία του απαιτούσανε μέγιστη πληρότητα!
Τελικά όλα πήγανε κατ’ ευχήν, και στις 5 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΔΟΕ Καταλανός Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, αναφώνισε μετά την τρίτη ψηφοφορία, The candidate city is Athens. Έγραψε μάλιστα στα απομνημονεύματα του, πως η διοργάνωση εκείνου του πρωταθλήματος ήταν απόλυτα επιτυχημένη, και η τελετή λήξης στο Καλλιμάρμαρο ανεπανάληπτη.
Είναι ολοφάνερο αδέρφια και πέρα από κάθε αμφιβολία, πως στην προσπάθεια ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004, ο στρατηγός έβαλε το χέρι του, και ο Φοίνικας τη σπίθα του.
Έχουμε μιλήσει από τούτο εδώ το blog, για τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού στις οποίες συμμετείχαν δικοί μας άνθρωποι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον, δείχνοντας πόσο μεγάλος σύλλογος είναι η Προοδευτική, και τι συνεισφορά έχει στον ελληνικό αθλητισμό συνολικά, σε όλη την διάρκεια της ογδοντάχρονης διαδρομής της.
Και τέτοιες μέρες που ξεκινάει η ολυμπιάδα του Πεκίνου, θυμίζουμε στους ανιστόρητους, τους άσχετους, και τα κολλητήρια τους, που προσπαθούνε να ακυρώσουν και να διαγράψουν την ιστορία της ομάδας, ξεσπιτώνοντας την και βάζοντας φραγμό στην αναγέννηση της, πως από τη στάχτη μας θα ξαναβγεί φωτιά, ο κόσμος να χαλάσει, κι αν δεν δείξουνε διάθεση συνεννόησης και σεβασμού, μόλις περάσει ο δεκαπενταύγουστος, θα μας βρούνε στις επάλξεις για πόλεμο χωρίς ημερομηνία λήξεως και υπολογισμό κόστους. Το λέμε με πλήρη ηρεμία και χωρίς να αστειευόμαστε. Δ.Β

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων