Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

7/24/2008

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΔΕΡΦΙΑ, ΞΕΚΙΝΗΣΕ.

Έχω την εντύπωση αδέρφια, πως όσοι βρεθήκανε προχθές στην πρώτη εμφάνιση της νέας Προοδευτικής θα έχουν να το θυμούνται. Γιατί το προχθεσινό ξεκίνημα δεν προσδιορίζεται σαν αφετηρία της νέας αγωνιστικής περιόδου, αλλά σαν ξεκίνημα, μιας μεγάλης πορείας προς το μέλλον, που κανένα πρόβλημα όσα βουνό κι αν φαίνεται, δεν πρόκειται να την ανακόψει.
Ο Βασίλης έγραψε ότι σε μια δεδομένη στιγμή ήταν στο γήπεδο 60 άτομα. Σας βεβαιώνω ότι επειδή η εκδήλωση κράτησε τρεις ώρες, 5 με 8 συνολικά πέρασαν από το γήπεδο περισσότερα από 100 άτομα. Κι αν υπολογίσετε ότι συμμετείχαν όπως είπε κι ο νέος προπονητής της ομάδας γύρω στους 40 παίχτες (νεαροί στην πλειοψηφία τους και βάση ενός σημαντικού αγωνιστικού κεφαλαίου που άρχισε ήδη να σχηματίζεται) συν τους εκπροσώπους της διοίκησης, καταλαβαίνετε ότι στο γήπεδο και στην περισσότερη διάρκεια της πρώτης προπόνησης ήταν γύρω στα 100-120 άτομα γεγονός εντυπωσιακό από κάθε άποψη, για ομάδα …Δ εθνικής…!
Επειδή οι μεταγραφές δεν τελειώσανε ακόμη, όπως κι αν το καταλαβαίνει κανείς αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, για το αν η ομάδα μας θα είναι πλήρης από άποψη έμψυχου υλικού στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Κι όπως ακούσαμε από το στόμα του προπονητή, από τις πρώτες προπονήσεις θα γίνει η επιλογή για το πόσοι και ποιοι παίχτες θα ακολουθήσουν την αποστολή της ομάδας, στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας.
Οι ηγέτες της ομάδας βάλανε φτερά στο όραμα.


Μετά από μερικά χρόνια πιστεύω πως αυτή η φωτογραφία που ανέβηκε στο blog του συνδέσμου θα θεωρείται ιστορική. ‘Όχι γιατί απεικονίζει μέλη της διοίκησης με πρώτο από αριστερά τον πρόεδρο της ομάδας τον κο Κωστόγιαννη, αλλά γιατί δείχνει αυτό που όλοι πρέπει να δουν ξανά και ξανά, μέχρι να το καταλάβουν.
Οι ηγέτες της ομάδας ο κος Μόλαρης και ο κος Παναγιωτίδης, δεν δηλώνουνε απλώς παρόντες είναι παρόντες στη νέα ιστορική φάση του συλλόγου που ήδη ξεκίνησε. Και νομίζω πως αξίζει να ξαναθυμηθούμε ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουνε το σύλλογο στο μέλλον που έρχεται.

Ο 51χρονος εφοπλιστής Γαβριήλ Παναγιωτίδης, ιδρυτής και πρόεδρος του δ.σ. της εισηγμένης στο NYSE Excel Maritime, ανέλαβε στα μέσα Φεβρουαρίου τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενόψει της υλοποίησης της συμφωνίας εξαγοράς της Quintana Maritime, ύψους 2,45 δισ. δολαρίων.
Μια θέση που σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας θα αναλάβει ο 43χρονος κ. Σταμάτης Μόλαρης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Quintana) μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της Quintana από την Excel στο δεύτερο τρίμηνο του 2008.


Ο κ. Παναγιωτίδης θα παραμείνει πρόεδρος της νέας εταιρείας, που θα διαχειρίζεται ένα στόλο 47 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 3,7 εκατ. dwt, το μεγαλύτερο που έχει εισηγμένη εταιρεία ξηρού φορτίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο ελληνικών συμφερόντων εταιρειών Excel και Quintana προκάλεσε αίσθηση στους χρηματιστηριακούς κύκλους της Νέας Υόρκης, καθώς η αγοράστρια εταιρεία (Excel) βρέθηκε να αποκτά τον έλεγχο μιας άλλης (Quintana) διπλάσιας σε χρηματιστηριακή αξία (620 εκατ. δολάρια έναντι 1,3 δισ. δολαρίων).
Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Γαβριήλ Παναγιωτίδης αναλαμβάνει και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Excel, Oceanaut, η οποία είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.


Thank you mister billy-οn


Όταν μάθαμε μια μέρα πριν την τελευταία συνέλευση του συλλόγου ότι θα ήταν παρών και ο κος Παναγιωτίδης, ομολογώ πως αμφιβάλλαμε, αν θα τον βλέπαμε και live.
Συνήθως τέτοια πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στους κορυφαίους παράγοντες της διεθνούς επιχειρηματικής ζωής, τα συναντάς μόνο σε φωτογραφίες, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να τους δεις να κυκλοφοράνε στις δικές μας πιάτσες. Όταν τον είδαμε με σάρκα και οστά στη συνέλευση, τσιμπιόμαστε για να το πιστέψουμε.
Ότι παραβρέθηκε και στην πρώτη προπόνηση της ομάδας ομολογώ πως είναι κάτι που μας ξεπερνάει τελείως. Όταν τον ακούσαμε από απόσταση λίγων μέτρων να απευθύνεται στους ποδοσφαιριστές λέγοντας τους:
Κάντε το καθήκον σας μέσα στο γήπεδο και μη νοιάζεστε για τίποτε άλλο, τα άλλα είναι δουλειά της διοίκησης, αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι μερικά πράγματα δεν γίνονται μόνο στα παραμύθια.
Σε όσους φίλους περιμένουνε την έλευση ‘’ονομάτων’’ λέω απλά χαλαρώστε. Όλα με την ώρα τους. Προς το παρόν καβάλα στο δικό μας φοίνικα έχουμε πεταχτεί σε κάτι γαλαξίες πιο πέρα κι απ’ τον Άρη που έφτασε ο PHOENIX της NASA.
Κε Παναγιωτίδη είναι απίστευτη τιμή για την Προοδευτική και για όλους εμάς ότι είστε μπροστάρης σ’ αυτή την προσπάθεια. Όχι γιατί έχετε χρήματα η προτίθεστε να βάλετε χρήματα, αλλά γιατί το κύρος σας είναι εγγύηση και πυξίδα, ότι θα φτάσουμε όλο το σύλλογο πολύ ψηλά.
Στη φωτογραφία μπορεί να φαίνεστε με την πλάτη στον τοίχο. Όμως η Προοδευτική χάρη σ’ εσάς, τον κο Μόλαρη, τον κο Σταμούλα, τον κο επίσης Κορυδαλλιώτη κο Κωστόγιαννη, τον κο Καπερνάρο, τον πραγματικά επίτιμο Παναγιώτη Μπαταγιάννη, και όλα τα μέλη του Δ.Σ. που σιγά σιγά θα τους μάθουμε και θα μας μάθουν κι εκείνοι, δεν είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο, όπως ήτανε πριν από λίγο καιρό.
Ο κόσμος ο δικός μας έχει σηκώσει πολλούς σταυρούς στην πλάτη του. Σ’ αυτή την πορεία που οδηγεί στην αναγέννηση του συλλόγου, ο σταυρός θα φαίνεται πούπουλο, γιατί θα τον σηκώνουμε πολλοί, πάρα πολλοί, έτσι όπως ταιριάζει στην Προοδευτική, και ο δρόμος αντί για Γολγοθάς θα μας φαίνεται περίπατος.
Πιστεύω τω φίλω, πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις. Έτσι έλεγε η πρώτη φράση που μάθαμε στα αρχαία ελληνικά. Οι άνθρωποι όχι μόνο με τη γνώση και τη λογική αλλά και το ένστικτο, ξέρουνε ποιοι βάζουνε πλάτη στα δύσκολα.
Ότι κάνετε εσείς και η διοίκηση για την Προοδευτική σε οριακή για την ομάδα συγκυρία, οι φίλαθλοι μας θα σας το ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο, και πολύ σύντομα μάλιστα. Η ζωή θα δείξει αν υπερβάλλω.
Η μόνη ‘’απαίτηση’’ που έχουμε από ‘σας, έχει να κάνει με αυτό που είπατε στη συνέλευση. Το κοινωνικό πρόσωπο του συλλόγου. Το …champions league μπορεί να περιμένει λίγο. Το άλλο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Θα είμαστε όλοι στο πλάι σας για να δημιουργήσουμε το νέο πρόσωπο της Προοδευτικής Νεολαίας, και αλλοίμονο του σ’ όποιον σκεφτεί να το μαγαρίσει. Ο σύλλογος πρέπει να λάμπει και θα λάμπει παντού. Με τις πρώτες ομάδες του, τις υποδομές του. το κοινωνικό του πρόσωπο.
Στο όνομα όχι μόνο του blog, αλλά και της κοινωνίας που εκπροσωπεί η Προοδευτική, όλων όσων γράψανε την ιστορία της είτε ζούνε είτε όχι, κι όσων την αγαπάνε πραγματικά και τη θέλουνε δυνατή και πρωτοπόρα στο παρόν και το μέλλον, σας μεταφέρω όχι τις ευχαριστίες μας αλλά την ευγνωμοσύνη μας. Να σας έχει ο Θεός καλά.
Ε για μόλα ε για λέσα, έχει ο σάκος ψάρια μέσα.

Όλοι καλάρουνε μα δε βγάζουν ψάρια, καλάρει ο Ζέπος και βγάζει καλαμάρια. Καλαμάρια και γαρίδες είναι για τους μερακλήδες. Ε για μόλα ε για λέσα, έχει ο σάκος ψάρια μέσα. Έτσι ύμνησε ο αξέχαστος Παπαϊωάννου, την απαράμιλλη ναυτοσύνη των παλικαριών που οργώνανε με τα τρεχαντήρια τους στο Αιγαίο.
Ε για μόλα ε για λέσα είναι ψαράδικη έκφραση που έδινε ρυθμό στο άπλωμα και μάζεμα των διχτυών που γινότανε με τα χέρια. Από κει προκύπτει και το ρήμα μολάρω. Πιθανόν και το όνομα Μόλαρης να έχει θαλασσινή ρίζα. Πάντως η σχέση του βέρου Κορυδαλλιώτη με την θάλασσα είναι αυταπόδεικτη.
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που τον υποδεχτήκαν οι Προδευτικάνοι. Σαν ένα φίλο που ήρθε από τα παλιά, ένα αδερφό, ένα σαν κι εμάς, ένα δικό μας. Ο αυθόρμητος ενθουσιασμός, τα θερμά λόγια, η ανυπόκριτη οικειότητα., είναι αποδεικτικά του κλίματος σεβασμού αλλά κι εμπιστοσύνης που έχει ήδη δημιουργηθεί.
Όταν ο ηγέτης μιας ομάδας μπορεί να παρακολουθεί τους αγώνες της, από μια κοινή θέση στην εξέδρα, παρέα με τους απλούς φιλάθλους, νοιώθοντας κι αυτός κι εκείνοι το ίδιο καλά, τότε η δυναμική της ομάδας απογειώνεται.
Αυτό συμβαίνει με τον Σταμάτη Μόλαρη, και γρήγορα θα γίνει και με τα υπόλοιπα μέλη του πραγματικά νέου συμβουλίου. Η Προοδευτική αυτή τη εποχή, έχει καταχτήσει αυτή τη ιδιαίτερη χημεία, που θα την θα την κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού, και τώρα, και στο μέλλον που έρχεται γοργά.

Κατάγομαι από ράτσα τόσο θαλασσινή που μπορεί να ισχυριστεί πως έχει στο αίμα της αλάτι. Γνωρίζω τους κώδικες των ανθρώπων της θάλασσας, κι είμαι σίγουρος για την ρότα του συλλόγου από εδώ και πέρα.
Αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες που φτάσανε να γίνουνε κορυφαίοι, πλοηγώντας με σιγουριά όχι μόνο στις φουρτούνες των ωκεανών, αλλά και των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων, ξέρουνε πως για να χτίσεις τρεχαντήρια χρειάζεσαι στραβόξυλα, κι άμα χαλάσουνε τα δορυφορικά συστήματα γεωγραφικού προσδιορισμού του tanker, μπορείς να πάρεις στίγμα με τον εξάντα, ακόμη και στη μέση του πουθενά. Το μπούσουλα πάντως δεν πρόκειται να τον χάσουνε με τίποτα.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό απ’ αυτό που συμβαίνει στην Προοδευτική. Οικονομικοί παράγοντες παγκόσμιας ακτινοβολίας που φτάσανε στην ψηλότερη κορυφή, να ξαναγυρίζουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν, στον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά, και να παίρνουνε την ομάδα σύμβολο της γειτονιάς τους σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της, για την πάνε εκεί που ξέρουνε ότι μπορούνε να την φτάσουν, στην κορυφή.
Η πορεία αυτή θέλει μπράτσα. Και θα ‘μαστε κι εμείς εκεί να αγαντάρουμε, τραγουδώντας όλοι μαζί, ε για μόλα, ε για λέσα, έχει ο σάκος ψάρια μέσα.

Απ’ το στόμα σου, και στου θεού τ’ αυτί.

Δεν θα μπορούσα να μην πω δυο λόγια για τον παπά Νικόλα, τον παπά Πρόο όπως τον αποκάλεσε πολύ έξυπνα Μιχάλης στο blog του συνδέσμου.
Έχουμε ξαναπεί πως το βυσσινί της προσφυγικής Προοδευτικής, είναι το χρώμα του χιτώνα της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και υπέρτατου συμβόλου του Βυζαντίου, και γι’ αυτό την θεωρούμε προστάτιδα της ομάδας μας.
Έκανε τον καθιερωμένο αγιασμό, κι ύστερα μιλώντας σαν γνήσιος εκπρόσωπος του δικού μας Θεού, διατύπωσε με μορφή ευχής τον μεγάλο πόθο και στόχο όλων μας, δηλώνοντας με παρρησία πως δεν μπορούν να παίζουνε στην κορυφαία κατηγορία άλλοι κι άλλοι, κι όχι η Προοδευτική μας.
Απ’ το στόμα σου και στου θεού τ’ αυτί παπά μου.
Και η Παναγιά μας, Οδηγήτρια, Υπέρμαχος Στρατηγός, Φοβερά Προστασία, αλλά και Γιάτρισσα, να μας παραστέκει στο δρόμο μας.
Το ταξίδι αδέρφια ξεκίνησε. Και στον πηγαιμό για την Ιθάκη, θα ‘ναι μακρύς ο δρόμος. Κι όπως λέει κι ο ποιητής, αυτό είναι που αξίζει. Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων