Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

6/11/2008

EURO 2008 ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


Το πρωτο παχνιδι και η πρωτη ηττα

Θα ‘τανε παράλογο μέρα που ‘ναι να μην κάνουμε αναφορά στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που χθες ξεκίνησε τις υποχρεώσεις τις στο EURO 2008, όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο ο τρόπος που θα προσεγγίσουμε το θέμα, ξεφεύγει από τα συνήθη και τα τετριμμένα, με τα οποία ξοδευόμαστε, σαν διακεκριμένοι προπονητές της εξέδρας, που είμαστε όλοι μας.

Πρώτο δεδομένο είναι, ότι η εθνική ομάδα έχει αλλάξει επίπεδο. Κι ας αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Μουντιάλ. Το γεγονός ότι φτάσαμε να έχουμε την Εθνική ανδρών πρωταθλήτρια Ευρώπης, και την Εθνική νέων φιναλίστ την ίδια στιγμή, έχει να κάνει με την απίστευτη δυναμική που πυροδότησε η κατάκτηση του τροπαίου, πριν από τέσσερα χρόνια.

Η εντυπωσιακή σε συγκομιδή βαθμών πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2008, ενισχύει την αρχική υπόθεση. Ότι οι βασικοί παίχτες αυτής της ομάδας αγωνίστηκαν η αγωνίζονται σε σπουδαίους συλλόγους του εξωτερικού, με ετήσιες αποδοχές που ξεφεύγουν από τα ελληνικά μέτρα, και μεγάλη προσωπική αναγνώριση, φανερώνει την πρόοδο που έγινε, και στο επίπεδο της εικόνας του ποδοσφαίρου μας, αλλά και στην παγκόσμια βαθμολογία της F.I.F.A. για τις εθνικές ομάδες.

Να θυμίσουμε, ότι κάποτε ο τεράστιος Ανδρέας Μουράτης που ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία από την Προοδευτική, ήρθε σε ρήξη με τους πάντες και τα πάντα, διεκδικώντας από ομοσπονδία και πολιτεία οδοιπορικά για τα μέλη της εθνικής ομάδας! Κι όταν σήμερα παρακολουθείς την αδικαιολόγητα συνεχιζόμενη κόντρα ομοσπονδίας πολιτείας, σκέφτεσαι πως βαστάει χρόνια αυτή η κολόνια. Συγνώμη η απερισκεψία ήθελα να πω.

Αυτή η ομάδα που σε γενικές γραμμές είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορεί και να ξανακατακτήσει το

EURO, μπορεί και όχι. Μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση, μπορεί και όχι. Στις καρδιές μας όμως, θα μείνει για πάντα η δική μας πρωταθλήτρια, κι αυτό έχει να κάνει, με τα μοναδικά συναισθήματα που μας χάρισε πριν από τέσσερα χρόνια.

Τέτοιες μέρες το 1987 η χώρα παραληρούσε με την πρωτοφανή για τα μέτρα της εποχής, κατάκτηση του Ευρομπάσκετ. Πώς να ξεχάσεις τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, και τα’ άλλα παιδιά που γράψανε με χρυσά γράμματα το όνομα τους στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Πώς να λησμονήσεις το ανεπανάληπτο σερί επιτυχιών που ακολούθησε, τόσο σε επίπεδο συλλόγων, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, και φτάσαμε κάποια στιγμή να ρίχνουμε κατοστάρα στους Αμερικάνους με πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος, και να αποκαλούμε το ελληνικό πρωτάθλημα N.B.A. της Ευρώπης!

Με τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά του μπάσκετ, διαμόρφωσαν με την επιτυχία τους μια κομβική στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό, παίρνοντας το άθλημα από τον ‘’τάφο του Ινδού’’ και την παράγκα του Παπαστράτειου, κι ανεβάζοντας το στα υπερσύγχρονα Palais και τ’ αστέρια, να ‘στε σίγουροι πως το ίδιο θα γίνει σε βάθος χρόνου και με το ποδόσφαιρο, χωρίς οι αποτυχίες κάποτε ακόμα και κραυγαλέες, να λείψουν από το πρόγραμμα.

Το ζήτημα είναι άλλο. Όπως λένε και στο νησί μου, καλόμαθε η γριά στα σύκα, και θέλει κι άλλα. Για να υπάρχει συνέχεια στο σερί των επιτυχιών για τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου τουλάχιστον, πρέπει να ξαναχτίσουμε από μηδενική βάση, όλο το πλαίσιο της παραγωγικής δομής του ελληνικού ποδοσφαίρου, που ξεχειλίζει από ταλέντο, αλλά δεν μπορεί να δει χαϊρι και προκοπή εγκλωβισμένο σε τριτοκοσμικές συνθήκες εγκαταστάσεων και συνθηκών άθλησης, κι ένα οργανωτικό πλαίσιο διαχείρισης, του τύπου ‘’σε δουλειά να βρισκόμαστε’’.

Έχω ασχοληθεί για χρόνια με τα τμήματα υποδομής ποδοσφαίρου, και η ερασιτεχνική Προοδευτική μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου εμπιστευθεί την εκπροσώπηση της σε ΕΠΟ και Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά για μεγάλο διάστημα. Ξέρω πρόσωπα, πράγματα, γεγονότα και καταστάσεις, όσο λίγοι. Δεν είναι του παρόντος ν’ ανοίξουμε τέτοια κουβέντα. Κάνω όμως έκκληση στη νέα διοίκηση, να δει με μεγάλη προσοχή το θέμα του φυτωρίου μας, να δημιουργήσει σχέδιο ανάπτυξης, να εμπιστευθεί κατάλληλους ανθρώπους, και σίγουρα θα βγει πολλαπλά κερδισμένη.

Τελειώνοντας καλώ κάθε σκεπτόμενο φίλο του ποδοσφαίρου που διαβάζει αυτές τις γραμμές, να κλείσει μάτια, μύτη, και αυτιά, στον οχετό του ιδεολογικού νεοελληνικού φτωχομπινεδισμού, που άρχισε να κατακλύζει τα πάντα πρόθυμα για σαβουρογαμικές αλλαξοκολιές ελληνικά Μ.Μ.Ε. Έχουμε μπροστά μας δυο παιχνίδια ακόμη, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αμέσως μετά προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου. Μένουμε αταλάντευτα δεμένοι με την εθνική της καρδιάς μας, που μας ταξίδεψε ως στον 7ο ουρανό. Δηλαδή ρε ακαταλόγιστοι, οι Ιταλοί που φάγανε τρία, οι Ρώσοι που αρπάξανε τέσσερα, κι οι Άγγλοι που βλέπουνε το πάρτι από το σπίτι, τι θα ‘πρεπε να κάνουνε; Να κόψουνε τη μπάλα, ή ν’ αυτοκτονήσουνε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων