Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

6/10/2008

Ο ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ.

Το εξαιρετικό φωτορεπορτάζ του Βασίλη για το PHOENIX PARK των ονείρων μας, μου δίνει πάσα να κάνω ένα μικρό σχόλιο. Όταν ξεκίνησε η κουβέντα μεταξύ καφέ και τσιγάρου για το που θα πρέπει να γίνει το γήπεδο της Προοδευτικής, η πρώτη ένσταση ήταν, μα πως γίνεται να μιλάς για μοντέρνο γήπεδο που θα λείπει η μία κεντρική εξέδρα. Η απάντηση είναι πολύ εύκολη αδέρφια. Ο θεός στα γαλλικά λέγεται dieu, στα αγγλικά god. Στα ισπανικά ο θεός δεν λέγεται dieugod αλλά Diego. Diego Armando Maradona. Κι ο οίκος του θεού Diego, από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς καθεδρικούς ναούς του κόσμου, δεν είναι άλλος από το La Bombonera της Μπόκα Τζούνιορς, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γήπεδο σύμβολο, εφάμιλλο με το Μαρακανά, το Γουέμπλεϋ, το Μπερναμπέου, και το οποίο έχει μόνο τρεις εξέδρες. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι όλα τα λεφτά.


Ένα μικρό Λα Μπομπονέρα, φανταζόμαστε το γήπεδο που περιγράφει ο Βασίλης στο περίγραμμα που ακολουθεί.


Για να μιλήσουμε σοβαρά.

Σαν blog δεσμευτήκαμε ν’ ανοίξουμε το θέμα του γηπέδου, χωρίς ναι, μεν, δεν, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ήδη ρωτήσαμε γιατί άλλαξαν τα σχέδια για το γήπεδο του Σχιστού. Ρωτήσαμε τι γίνεται με τα έργα που (εκτελούνται;) εκεί. Μιλήσαμε για την ανάγκη τα έργα που θα γίνουν στην Νίκαια να μην γίνουν ως συνήθως στο πόδι. Το γήπεδο αυτό που θεωρείται όχι άδικα από τα χειρότερα στις εθνικές κατηγορίες, μπορεί με άλλης αντίληψης διαχείριση, και χωρίς εκταμίευση μυθικών ποσών, να μετασχηματιστεί σε NO GATE ARENA. Να πάψει η σχέση της Προοδευτικής με το συγκεκριμένο γήπεδο, να μοιάζει σαν την πεντάμορφη και το τέρας. Το ασχημόπαπο μπορεί να γίνει, αν όχι κύκνος, τουλάχιστον να μοιάζει με κύκνο. Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε. Τα ψέματα τελειώσανε. Το δεν απαντώ, ή απαντώ, με ήξεις αφίξεις δεν είναι δικαίωμα. Κι επειδή εμείς πιστεύουμε στα τοπικά δημοψηφίσματα, θα δώσουμε και σ’ εσάς το λόγο. Μαζί θα διαμορφώσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο της Προοδευτικής του 21ου αιώνα. Για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που δεν υπήρχε. Δεν διεκδικούμε αυτό που εμείς φανταζόμαστε, αλλά αυτό που άλλοι μας τάξανε. Η ομάδα μας δεν είναι παιχνίδι που παίζεις μαζί του, το πετάς και το ξαναπιάνεις. Κι επειδή κάποιοι θα πουν πως η κατασκευή νέου γηπέδου κοντά σε κατοικημένη περιοχή, υποβαθμίζει το περιβάλλον απαντάμε με μια φωτογραφία, και τη λέξη εξαρτάται.

Το
Louis ΙΙ του Μονακό βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό συνδυάζεται με εμπορικό κέντρο κι έχει και βοηθητικό γήπεδο στο άκρο δεξιά. Αν υποβαθμίζει το περιβάλλον το αφήνουμε στην κρίση σας

Στην Νέα Σμύρνη, που δεν βρίσκεις να παρκάρεις ούτε μηχανάκι, η προοπτική ανακατασκευής του γηπέδου αντιμετώπισε μεγάλες αντιδράσεις. Προφανώς οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος από ένα σύγχρονο γήπεδο με θέσεις στάθμευσης που θα δημιουργήσουν ζωτικό χώρο, κυρίως στους εκτός γηπέδου γύρω δρόμους, προφανώς προτιμούν την εικόνα που βλέπετε με τους αρχαίους πυλώνες ηλεκτρισμού να ξεπηδούν με εκκεντρικό τρόπο μέσα από τα μπετά της εξέδρας. Ίσως να θυμίζουν σε κάποιους αρχιτεκτονικό δημιούργημα εφάμιλλο του Καλατράβα και του Γκαουντί. Η εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας τα λέει όλα. Τα σχόλια περιττεύουν
Δημητρης Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων