Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

6/08/2008

Περι ταπητα ολογος...

Ενδιαφέρουσες και χρήσιμες οι απόψεις στα προηγούμενα κείμενα από τον Δημήτρη Β. και τον Βασίλη Κ. . Δεν θα σταθώ σε κάποια πρόταση ή σε κάποιο σχολιασμό αφού πέρα από φίλοι της Προοδευτικής και πέρα από τις προτάσεις και τον σχολιασμό μας δεν νομίζω να μπορούμε να υποδείξουμε σε κανένα δημόσιο φορέα τι χλοοτάπητα θα επιλέξει και πως θα τον εγκαταστήσει. Εγώ απλά θα επισημάνω ενδεικτικά κάποια ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία, μιας και είμαι τελειόφοιτος του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου, τα όποια να είναι εύκολα κατανοητά έτσι ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αρχικά η παρούσα κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου μας είναι τραγική. Θεωρώ πράγματι χάσιμο χρόνου και ανώφελο να στηριχτούμε σε "μπαλώματα" πάνω στον υπάρχοντα χλοοτάπητα. Τώρα το θέμα της επιλογής φυσικού ή συνθετικού χλοοτάπητα είναι κάτι που πρωτίστως πρέπει να συνεκτιμηθεί από τους αρμόδιους φορείς με ώριμη σκέψη και κρίση. Προσωπική μου γνώμη για τις συνθήκες και την λειτουργικότητα του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου είναι όπως ορθά αναλύθηκε παραπάνω η χρήση συνθετικού χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς. Βασικό του πλεονέκτημα είναι η αντοχή του στην κυκλοφορία (->χρήση αγωνιστικού χώρου από τους ποδοσφαιριστές), η αντοχή στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη φυτοπαθολογικών προσβολών(->ασθένειες-μύκητες), η εξασφαλισμένη πυκνότητα και αντοχή σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και τέλος το χαμηλό κόστος συντήρησης σε σύγκριση με το φυσικό χλοοτάπητα. Όμως αυτά τα πλεονεκτήματα δε σημαίνουν πως και ο συνθετικός χλοοτάπητας δεν εμφανίζει προβλήματα ή είναι ίδιος με τον φυσικό. Σίγουρα οι λύσεις και ο τάπητας που έχει εγκατασταθεί στα γήπεδα του εξωτερικού είναι τελευταίας γενιάς και από τεχνολογικής πλευράς ότι καλύτερο κυκλοφορεί για χρήση σε αγωνιστικό χώρο. Ποιό είναι όμως το κόστος του ? Θεωρώ ότι το κόστος αυτό δε μπορεί να καλυφθεί από τους τοπικούς φορείς και εφόσον δεν υπάρχει και ιδιωτική πρωτοβουλία και οικονόμικη ενίσχυση από πλευράς της θα επιστρατευτούν οικονομικότερες λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό και ενδεικτικά αναφέρω τον χλοοτάπητα στο ΕΑΚ Κορυδαλλού ο οποίος μάλλον έιναι πλέον επικίνδυνος για την ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών(όσοι έχουν αγωνιστεί ή έστω τρέξει στο χώρο θα με καταλάβουν). Καλύτερα λοιπόν να μπεί λίγο παραπάνω το χέρι στην τσέπη και για μια δεκαετία τουλάχιστον να έχουμε χλοοτάπητα με ελάχιστο κόστος συντήρησης παρά να τοποθετηθεί κάτι φτηνό με τον ίδιο χρόνο ζωής αλλά χαμηλότερων προδιαγραφών. Σίγουρα το παραπάνω κόστος αγοράς θα αντισταθμιστεί από τα ελάχιστα λειτουργικά έξοδα για την συντήρηση που θα είχε ένας φυσικός χλοοτάπητας σ αυτή τη δεκαετία.

Νομίζω ότι αρκετά αναφέρθηκα στον συνθετικό χλοοτάπητα και είναι στιγμή να εκθέσω λίγα βασικά πράγματα για τον φυσικό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Ο φυσικός χλοοτάπητας διαχωρίζεται σε 2 μεγάλες κατηγορίες ειδών : 1. Ψυχρόφιλα είδη 2. Θερμόφιλα είδη . Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως εφόσον η ποδοσφαιρική περίοδος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο εώς και τον Μάιο για εγκαταστάσεις αγωνιστικών χώρων θα επιλέξουμε μείγμα σπόρων ή εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα που θα αποτελείται πρωτίστως από ψυχρόφιλα είδη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τα ψυχρόφιλα είδη έχουν άριστη θερμοκρασία αναπτύξεως περίπου ανάμεσα σε 15 εώς 24 βαθμούς Κελσίου σε αντί8εση με τα θερμόφιλα που απαιτούν 27 εώς 35. Καταλαβαίνουμε γι αυτό το λόγο τι πρέπει να επιλέξουμε για ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο... Ενδεικτικά είδη ψυχρόφιλου χλοοτάπητα είναι
Poa Pratensis, Lolium Perenne , Festuca arrundinacea, Festuca Rubra . Ένα μείγμα που να περίεχει πρωτίστως αυτά τα είδη κρίνεται ιδανικό για την περίπτωση του γηπέδου. Επόμενα κριτήρια είναι η βλαστικότητα , η πυκνότητα, η αντοχή σε ξηρασία και υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως η χειμερινή αντοχή και καταπόνηση στην κυκλοφορία επάνω στον χλοοτάπητα. Απαιτούνται είδη όπως αυτά που ανέφερα που είναι ανθεκτικότερα στην χειμερινή καταπόνηση και κυκλοφορία. Αυτομάτως όμως το γήπεδο θα έχει περιορισμένες ώρες χρήσης κάθε εβδομάδα ώστε ο χλοοτάπητας να παραμένει σε ικανοποιητική κατάσταση και να συντηρείται με το οικονομικό κόστος που αυτό απαιτεί. Όλα αυτά ίσως σας κούρασαν αλλά θέλω να καταλήξω στο σημαντικό της υπόθεσης το οποίο ίσως κανείς δεν σας έχει πεί.

Το κυριότερο πρόβλημα των ψυχρόφιλων ειδών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες επομένως η εποχή σπορά τους είναι από Σεπτέμβριο εώς αρχές Απριλίου το πολύ. Στην περίπτωση μας εφόσον το γήπεδο πρέπει να είναι έτοιμο για χρήση τον Σεπτέμβριο θα πρέπει η σπορά να γίνει άμεσα άρα μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λόγω θερμοκρασίας ο χλοοτάπητας δε θα φυτρώσει και δε θα αναπτυχθεί όπως θα θέλαμε, θα εμφανίσει μυκητολογικές προσβολές, θα υπάρχει ανάγκη συνεχούς φροντίδας και άρδευσης και το σημαντικότερο αδυναμία ανάπτυξης και λειτουργίας του ριζικού συστήματος με αποτέλεσμα ο χλοοτάπητας να μην προλαβαίνει να αναπτύσσει πλούσια ρίζα και σε περίοδο καύσωνα ή ξηρασίας τα νεαρά φυτά να νεκρωθούν. Εδώ μπορεί κάποιος να πεί να τοποθετηθούν θερμόφιλα είδη που αυτή την περίοδο έχουν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Ναι τον Σεπτέμβριο το γήπεδο θα είναι έτοιμο αλλά με τα πρώτα κρύα ... θα είναι μάλλον σε τραγική κατάσταση πάλι. Επομένως ας σταματήσουν οι προχειρότητες και να γίνει κάτι σωστό που να αντέξει σε βάθος χρόνου. Επιπλέον πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το υπόστρωμα δηλαδή το χώμα καθώς και η άρδευση και στράγγιση του χλοοτάπητα. Τέλος κάθε φυσικός χλοοτάπητας απαιτεί την σωστή διαχείριση και συντήρηση. Αυτό έχει κόστος και χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Κούρεμα, λίπανση, αραίωμα, καταπολέμηση ασθενειών είναι τα βασικότερα. Ίσως σας κούρασα με όλα αυτά αλλά είναι απαραίτητα για να σχήματίσετε μια άποψη για όσα μιλάμε αλλά και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας.

Μετά από όλα αυτά δεν κρίνω απαραίτητο να αναφερθώ σε παραπάνω λεπτομέρειες όσο αναφορά το θέμα του χλοοτάπητα πρός το παρών. Θα κλείσω κάνοντας κάποιες ερωτήσεις. Οι ποδοσφαιριστές σε φυσικό ή συνθετικό χλοοτάπητα προτιμούν να αγωνίζονται ? Τα τμήματα υποδομής θα μπορούν να χρησιμοποιούν το γήπεδο ως προπονητήριο εφόσον επιλεχθεί η λύση του συνθετικού χλοοτάπητα ? Για ποιά ανακατασκευή μιλάμε μέσα στο καλοκαίρι και στις περιόδους του καύσωνα ? (εφόσον η ανακατασκευή αφορά φυσικό χλοοτάπητα) Ποιός μας διασφαλίζει την επιτυχία της ανακατασκευής αυτής και ότι σε λίγους μήνες το γήπεδο δεν θα είναι πάλι σε αυτή την κατάσταση ? Με ποια κριτήρια θα επιλεγεί ο συνθετικός χλοοτάπητας αν στραφούμε σε αυτή τη λύση ? Επιλέγουμε τον φθηνότερο και τελειώνουμε γρήγορα με συνοπτικές διαδικασίες ή στρεφόμαστε σε κάτι εξειδικευμένο και κάνουμε επένδυση και για το μέλλον ?

Κάθε σκεπτόμενο άτομο ας βγάλει τα συμπεράσματά του . Ελπίζω να σας βοήθησε πληροφοριακά και ενημερωτικά το κείμενο αυτό . Τα στοιχεία για όσους θέλουν επικοινωνήσουν μαζί μου βρίσκονται στη διαχείρηση του
blog. Κάθε σχόλιο και επισήμανση είναι ευπρόσδεκτα. Σας ευχαριστώ.
Donkey2. (Γιώργος Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων