Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

6/07/2008

ΓΗΠΕΔΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Αφορμή για το σημερινό κείμενο, πήραμε από μια ειδησούλα που ανέβασε στο blog του, το βυσσινί προoλεταριάτο. Σύμφωνα μ’ αυτό, στις 27/5/08 το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας αποφάσισε μετά από πρόταση του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, την ανακατασκευή του χλοοτάπητα του γηπέδου Νικαίας, με χρήση κονδυλίων από την νομαρχία Πειραιά.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο προσανατολισμός στρέφεται στην εγκατάσταση συνθετικού τάπητα. Επί της αρχής κάτι τέτοιο θεωρείται πλεονέκτημα, καθώς μια τέτοια λύση, εξασφαλίζει όχι μόνο καλύτερη ποιότητα αγωνιστικού χώρου, αλλά λύνει και το πρόβλημα των προπονήσεων λόγω της αντοχής των συγκεκριμένων ταπήτων, και δίνει τη δυνατότητα χρήσης για αγώνες και από τα τμήματα υποδομής, γεγονός περισσότερο κι από σπουδαίο, για ένα σωματείο που έχει καταγραφεί σαν εργοστάσιο παραγωγής σπουδαίων ποδοσφαιριστών.

Το ζητούμενο είναι το τι είδους τάπητας θα τοποθετηθεί. Παρακολουθώ την εξέλιξη της τεχνολογίας των συνθετικών ταπήτων από την δεκαετία του 90, λόγω της παρουσίας της Προοδευτικής στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου σάλας που οργανώνει η ΕΠΟ. H συμμετοχή στον τελικό του πρωταθλήματος, στην κατηγορία ανδρών το 2000, είναι από τις πιο συναρπαστικές αθλητικές εμπειρίες στην ζωή μου.

Το 2004 η UEFA υλοποίησε σε συνεργασία με κάποιες εθνικές ομοσπονδίες, ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα εγκατάστασης ταπήτων τελευταίας τεχνολογίας σε γήπεδα πρώτης κατηγορίας προκειμένου να αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα για την μαζικότερη χρήση τέτοιων γηπέδων στο μέλλον. Τέτοια υποστρώματα χρησιμοποιήθηκαν από τις πρωταθλήτριες Αυστρίας και Σουηδίας, ( το είδαμε στους αγώνες του κυπέλλου UEFA της ΑΕΚ ) αλλά και σε Σκωτία, Ρωσία, Τουρκία. Διαβάζοντας στο διαδίκτυο τις σχετικές ιστοσελίδες, μάθαμε πως κι ο δικός μας Θόδωρος Θεοδωρίδης καταπιάστηκε κάποια στιγμή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η φωτογραφική απεικόνιση των εργασιών εγκατάστασης στο γήπεδο της επιλεγμένης Σκωτσέζικης Ντανφέρμλιν, που κράτησαν ενάμιση μήνα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Εγκατάσταση Artificial Turf - Αύγουστος / Σεπτέμβριος 2003

Πορεια του εργου απο 10 Αυγ 2003-26 Σεπ 2003


Η ιδιαιτερότητα των ταπήτων που εγκρίθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν περιέχουν κόκκους καουτσούκ και χαλαζιακή άμμο, και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ένα πλήθος ταπήτων που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας και βασίζονται σ’ αυτή την τεχνολογία, όπως για παράδειγμα το ΕΑΚ Κορυδαλλού, που χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΕΠΟ, και μετά από κάποιο διάστημα παρουσιάζει την εικόνα που βλέπετε.


Η υλοποίηση βασίζεται σε μια ευρεσιτεχνία της πολυεθνικής εταιρείας χημικών BASF που λέγεται XL turf, και αντικαθιστά το νάϋλον με ίνες πολυεθυλενίου, που κατασκευάζει η γνωστή από τα τεντόπανα ολλανδική εταιρία TEN CATE, με τέσσερεις φορές μεγαλύτερη πυκνότητα, και ίνες που λειτουργούν σαν ελατήρια δίνοντας μεγαλύτερη αντοχή. Το υπόστρωμα αντί για άμμο και καουτσούκ περιέχει αφρό, που ελαχιστοποιεί το στρες που ασκείται στους μυς και τις αρθρώσεις των παικτών, μειώνοντας τους τραυματισμούς και εξασφαλίζει αγωνιστική συμπεριφορά παρόμοια με το φυσικό χόρτο. Οι τάπητες αυτής της τεχνολογίας, καταργούν το στημόνιασμα, τις τρύπες και τα γκελ, δίνοντας την δυνατότητα να παιχτεί υψηλής ποιότητας ποδόσφαιρο, είναι παντός καιρού, αντέχουν στη σκληρή χρήση, και έχουν 15 χρόνια κύκλο ζωής.

Δεν μιλάμε πλέον για γήπεδα άμμου με χόρτο, αλλά για υβριδικούς χλοοτάπητες, που σε μεγάλες θερμοκρασίες αποτρέπουν τα εγκαύματα από την τριβή του σώματος με το ελαστικό, και ανταποκρίνονται σε όλα τα πεδία δοκιμών UEFA και FIFA, γεγονός που επέτρεψε ακόμη και την τέλεση διεθνών αγώνων. Το σύστημα αυτό θεωρείται ιδανικό και για ερασιτεχνικά γήπεδα, λόγω αντοχής, ποιότητας, και εύκολης και χαμηλού κόστους συντήρησης. Βεβαίως πάντα χρειάζεται κι ένα σύστημα για την διαβροχή του γηπέδου με νερό πριν από αγώνες, για ακόμα καλύτερη ποιότητα παιχνιδιού. Αν κλικάρετε XL turf BASF, μπαίνετε στην μεταφρασμένη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες.

Σαφώς και δεν είναι μόνο η BASF που κατασκευάζει τέτοια γήπεδα. Η Καναδέζικη MONDO, που έχει εκτελέσει τεράστια προγράμματα στην Αμερική κι όχι μόνο, κι ένα σωρό άλλες εταιρίες, παρουσιάζουν μια τεράστια γκάμα προϊόντων και τιμών. Εκφράζοντας και την θέση του blog, δηλώνω πως ούτε μεσίτες είμαστε, ούτε υπερειδικοί. Απλά οπαδοί της ομάδας μας, και φίλοι του ποδοσφαίρου που παρακολουθούν τι γίνεται γύρω τους.

Είναι εξωφρενικό τον καιρό της λειψυδρίας, της έλλειψης γηπέδων στα αστικά κέντρα, του τεράστιου κόστους που συνεπάγεται η απόκτηση οικοπέδων για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, να ξοδεύονται απίστευτα ποσά για ‘’μη μου άπτου’’ χλοοτάπητες με ποιότητα σαν του γηπέδου της Τούμπας, που έκανε τους ανθρώπους της εθνικής Ισπανίας να ζητούν ματαίωση του προγραμματισμένου φιλικού αγώνα πέρυσι, χώρια το ρεζιλίκι, και την τροχοπέδη που μπαίνει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, στην χώρα πλέον των πρωταθλητών Ευρώπης.

Και βέβαια μπορεί να μην είναι για πέταμα οι τάπητες παλιότερης τεχνολογίας, απλά επειδή το κόστος εγκατάστασης δεν είναι καθόλου αμελητέο, όποιο κι αν είναι το χρηματοδοτικό σχήμα που πληρώνει, δημόσιο, ιδιωτικό, η μικτό, να πάρει η ευχή δεν δίνεις μια περιουσία για να πάρεις αυτοκίνητο με καρμπυρατέρ, όταν στην αγορά άρχισαν να κυκλοφορούν υβριδικά, και ξέρεις από χέρι ότι σε λίγο θα ‘ναι για απόσυρση. Πιστεύουμε πως έχουν γνώση οι φύλακες, και θα πράξουν το καλύτερο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η διαχείριση του blog, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο, που σε μια μαύρη για μας στιγμή, σεβάστηκε την ιστορία της Προοδευτικής παραχωρώντας μας αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του γηπέδου, την χρονιά που πέρασε. Είναι σαφώς προτιμότερο να σου δίνουνε το φιλί της ζωής όταν είσαι κλινικά νεκρός, από το να ‘ρχονται να πίνουνε βερεσέ τον καφέ της παρηγοριάς στη μνήμη σου, όταν εσύ είσαι στον τάφο.

Έχουμε ξαναπεί πως η Προοδευτική, ούτε κόρη του Ολυμπιακού είναι, ούτε εξώγαμο κάθε ανιστόρητου κατασκευαστή παραμυθιών. Η ομάδα μας έχει γονείς. Μητέρα της είναι η προσφυγομάνα Κοκκινιά, από την μήτρα της οποίας γεννήθηκε, και πατέρας της ο Κορυδαλλός που δέθηκε μαζί της από το 1937, όταν κατασκευάστηκε το γήπεδο Νικαίας, που αγγίζει τον Κορυδαλλό, και η κορυφαία για τα μέτρα της εποχής Προοδευτική, άρχισε να το χρησιμοποιεί από τότε.

Είναι θέμα αρχής για μας, να τιμούμε και να το λέμε, όποιον σέβεται και τιμά την ομάδα μας, απ’ όποιο μετερίζι και να το κάνει. Κι έχουμε όχι την προσδοκία αλλά την βεβαιότητα, πως η δημοτική αρχή θα βρει με την νέα διοίκηση εκείνο το σχήμα συνεργασίας που θα εξασφαλίζει και την εύρυθμη λειτουργία του γηπέδου, και τα συμφέροντα της ομάδας μας, γιατί όπως και να το κάνουμε, κλουβί ξεκλουβί είναι η έδρα μας, το σπίτι μας, τα τελευταία 35 χρόνια, και σ’ αυτό το γήπεδο έχουμε γράψει ιστορία, κι έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές.

Δημητρης Βεντουρης

Διαβαστε στα σχολια αρθο περι γηπεδικου του Βασιλη Καλαμβοκα και ας ξεκινησουμε μια σηζητηση για το θεμα που ταλανιζει το Ελληνικο ποδοσφαιρο και την ομαδα μας εδω και χρονια.

1 σχόλιο:

 1. το γηπεδικο θεμα ειναι ενα θεμα που ολο και πιο πολυ συζητιεται στους κολπους των ομαδων και των οπαδων. στην ομαδα μας ειναι ενα προβλημα χρονων. παιζουμε σε ενα γηπεδο αθλιο για τον κοσμο και κυριως για τους αθλητες. εχουμε επισημανει το προβλημα πολλες φορες αλλα η εγκαταλειψη απο τους φορεις που εμπλεκονται αλλα και απο τους εκαστοτε διοικουντες του παρελθοντος εφεραν το γηπεδο μας σε ασχημη κατασταση. κερκιδες με προβλημα να πεσουν, χορταρι που ουτε για μοτο κρος δεν κανει, αποδυτηρια αθλια και δημοσιογραφικα θεωρια της πλακας. Δεν εχουμε τουαλετες, κυλικειο και για στεγαστρα ουτε λογος. Πραγματα αυτονοητα εν ετη 2008 σε αλλα γηπεδα και χωρες δηλαδη.
  Για μας πρεπει να γινει μια προσπαθεια να φτιαχτει το κλουβι οπως πρεπει και να μεινουμε εκει. Στο γηπεδο που συνδεσαμε την ιστορια μας, στην εδρα που δεν περναει κανεις!!
  Η διοικηση εχει βαλει μεγαλους στοχους και προσανατολιζει την ομαδα για Α εθνικη. Ξερουμε οτι το κλουβι δεν μορει να δηλωθει εκει. Αρα παμε για αλλα...
  Η μονη λυση, το καλυτερο που μπορει να γινει ειναι το ΕΑΚ.
  Παει και τελειωσε. Οταν φτιαχτει το καινουργιο αθλητικο κεντρο στο σχιστο πρεπει να πανε εκει ολα τα σωματεια που τωρα εχουν το ΕΑΚ και συσσωμη η Προο να παιζει στο ΕΑΚ των φυλακων.
  Αν βγαλουμε το στιβο και φτιαξουμε νεες κερκιδες στα τερματα απο πισω και μακρυνουμε και ψηλωσουμε την ηδη υπαρχουσα, θα εχουμε ενα απιστευτο γηπεδο αξιο της ομαδας που ολοι θελουμε. Ο γυρω χωρος μπορει να γινει με βοηθητικα και προπονητηρειο αφου τωρα ειναι στην αχρηστια. Ετσι ενωνεις ολα τα τμηματα σου και τα γηπεδα σου- αφου διπλα ακριβως ειναι το κλειστο μπασκετ βολλει- και κανεις παπαδες!! Ακομα ετσι ασκεις μια επιπλεον πιεση για να φυγουν οι φυλακες επιτελους!!
  Οραματιστιτε το phoenix park!! Εκει που τωρα ειναι ολα παρατημενα η Προο μας σαν δυναμη της τοπικης κοινωνιας μπορει να γινει δυναμη εξελιξης και προσφορας...Ελατε να χτισουμε το γηπεδο των δικων μας ονειρων....

  Θα βγαλω φοτογραφιες των χωρο και με την βοητηεια τις τεχνολογιας θα σας δειξω τρελη μακετα....!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων