Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

6/05/2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Να ‘ναι καλά το korydallos blogspot που μας θύμισε ότι σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, και μας έστειλε πεσκέσι το μοναδικό αυτό στιγμιότυπο που αναδημοσιεύουμε και θα πούμε πιο κάτω γιατί το θεωρούμε μοναδικό. Η πομπή των αυτοκινήτων που βλέπετε, έχει στρίψει από την οδό Ποταμού στο βορινό άκρο των λατομείων του Σχιστού, και βρίσκεται στην οδό Επαμεινώνδα όπου διακρίνεται και το δημαρχιακό αυτοκίνητο αλλά και το δημοτικό λεωφορείο. Ο γκρεμός που διακρίνεται ακάλυπτος στα αριστερά του δρόμου, μπορεί φτάνει σε κατακόρυφο ύψος ακόμη και τα 10 μέτρα, και χάσκει χωρίς το παραμικρό προστατευτικό τοιχίο, σαν Καιάδας έτοιμος να καταπιεί όποιον πέσει μέσα, όπου σίγουρα αποκλείεται να ανασυρθεί τραυματίας.

Σαν κάτοικος της περιοχής έχω μιλήσει για τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι διερχόμενοι, κατά σειρά και επί σειρά ετών, και στον σημερινό δήμαρχο όταν ακόμα ήταν αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, και στον κο Δημόπουλο που τον διαδέχθηκε, και στον αντιδήμαρχο κο Κοσμίδη, και στον κο Μετζελίδη και δημόσια αλλά και προσωπικά, όταν ήρθαν στην περιοχή για να παρουσιάσουν τον δήθεν συμμετοχικό προϋπολογισμό. Εκεί δήλωσα πως έχω καταθέσει έγγραφο υπόμνημα στο πρωτόκολλο του δήμου από τις 6/9/2004 για όλα τα θέματα της περιοχής αλλά και το συγκεκριμένο, κι ότι ακόμη περιμένω να με καλέσουν στον δήμο για κουβέντα γιατί το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον!

Παρατηρώντας την φωτογραφία, σε αντίθετη φορά απ’ αυτήν που στρίβουν τα οχήματα διακρίνεται η είσοδος έξοδος για τις νταλίκες που μεταφέρουν τα κοντέινερς. Σ’ ένα δρόμο που δεν χωράνε καλά καλά δυο ι.χ. που καθημερινά το λεωφορείο του δήμου μεταφέρει μαθητές στο παρακείμενο 9ο δημοτικό σχολείο, υπολογίστε τι κίνδυνος υπάρχει, και λάβετε υπ’ όψη ότι ο δρόμος αυτός είναι διπλής κατεύθυνσης, και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες είτε για την τροχαία είτε για οποιονδήποτε φορέα είναι αρμόδιος, και ανέχεται αυτή την κατάσταση.

Σκεφτείτε να είναι νύχτα, να βρέχει, να περνάει ένα μηχανάκι, ένα παιδί με ποδήλατο, να διασταυρωθεί ένα όχημα με νταλίκα τι τεράστιοι κίνδυνοι ανακύπτουν, και πόσο εύκολα μπορείς να βρεθείς στο βάθος του γκρεμού. Στην διασταύρωση με την Ποταμού λίγα μέτρα πιο κάτω, όχι μόνο τα πάσης φύσεως οχήματα, αλλά και τα φορτηγά, διασχίζουν κάθετα τον δρόμο αντικαθιστώντας την ασφάλεια με την νεοελληνική καπατσοσύνη, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε εφτά νεκρούς τα τελευταία χρόνια, κι ακόμη φανάρι δεν έχει μπει, παρ’ ότι ακριβώς απέναντι είναι κι η έξοδος της οδού Θεσπιέων όπου βρίσκεται η εφορία, και καθημερινά υπάρχει, μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος.

Αφού λοιπόν οι εκπρόσωποι τόσο της σημερινής, όσο και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αδυνατούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, και να πάρουνε μέτρα, απευθύνω κυριολεκτικά δραματική έκκληση, στο σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου και οποιονδήποτε φορέα μπορεί να παρέμβει, για να δοθεί λύση εδώ και τώρα. Απειλούνται ζωές, κι αν δεν παρθούν μέτρα θα μιλάμε κάποια μέρα δυστυχώς, για Δήμο-δήμιο.
Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις υποστηρίζει η αρχαία κινέζικη σοφία, και δεν έχει άδικο. Πίσω από την μαρκίζα που προαναγγέλλει την κατασκευή του αθλητικού κέντρου υπάρχει η πανοραμική εικόνα που βλέπετε πιο πάνω και δείχνει σε ποια ‘’φάση’’ βρίσκονται σήμερα τα εκτελούμενα έργα. Στην πρόσοψη του (δημόσιου;) χώρου που θα γίνει το αθλητικό πάρκο επικρατεί η κατάσταση που βλέπετε πάνω πάνω.

Εικόνα απόλυτης απαξίωσης, με τα κοντέινερς να έχουν πλημμυρίσει κάθε σπιθαμή γης, μπαζοχώματα, παραπήγματα, περίεργες κατασκευές, νταλίκες και φορτηγά, κι όλα αυτά σ’ ένα από τα πιο διακεκριμένα σημεία της πόλης. Φόρα παρτίδα στην πρόσοψη της Ποταμού, τον δρόμο που συνδέει την Εθνική Αθηνών Κορίνθου, την περιφερειακή του Αιγάλεω, και την Ιερά οδό με την Γρηγόρη. Λαμπράκη, το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, με την Νίκαια και το Κερατσίνι μέσω Κορυδαλλού, στιγματίζοντας την περιοχή με μια εικόνα που δεν ταιριάζει σε σύγχρονη πόλη. Κι όταν σκέφτεσαι πως αυτή η διαδρομή διασχίζει και τον Διομήδειο βοτανικό κήπο που βρίσκεται στην Ιερά Οδό με έκταση 1600 στεμμάτων, αγγίζοντας τα όρια του δήμου Κορυδαλλού, παρουσιάζοντας την εικόνα που βλέπετε πιο κάτω, και το συγκρίνεις με ότι γίνεται και δεν γίνεται στην πόλη σου, σου σε πιάνει απελπισία.

Όλα τα στραβά ψωμιά στην στραβή πινακωτή λένε στο νησί μου. Γι’ αυτό για να ‘μαι δίκαιος δεν θα τα φορτώσω όλα στο δήμο. Στον δήμο θυμίζω την λαϊκή ρήση ‘’τα παραπονά σου στον δήμαρχο’’ ενδεικτική της απαίτησης των πολιτών, η τοπική αυτοδιοίκηση να παρεμβαίνει, μεταξύ των εχόντων γνώμη επί παντός επιστητού, αλλά και απόλυτα ευθυνόφοβων φορέων του δημοσίου, και να βρίσκει λύσεις.

Δόξα το Θεό φορείς έχουμε. Και δήμο, και νομαρχία, και περιφέρεια, και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, και υπουργεία, και υπηρεσιακούς παράγοντες, και πάρε να ‘χεις. Τους πάντες σιτιζόμενους από το Πρυτανείο, συγνώμη τον κρατικό προϋπολογισμό ήθελα να πω.

Ας μας πει επιτέλους κάποιος, στα λατομεία εκτελούνται έργα; Σε ποια φάση βρίσκονται; Έχουν εκταμιευτεί χρήματα και πόσα; Υπάρχουν ρήτρες μη έγκαιρης παράδοσης; Έχει τελειώσει η απαλλοτρίωση του χώρου, κι αν ναι, τις δραστηριότητες που υπάρχουν σήμερα ποιος τις εγκρίνει; Τελειώνοντας να θυμίσω πως η σημερινή κυβέρνηση θεσμοθέτησε, και κανείς δεν έφερε αντίρρηση στο συγκεκριμένο, ( για να τελειώνει η φάμπρικα με τους εχθρούς των μεταρρυθμίσεων) τα τοπικά δημοψηφίσματα. Όποιος τοπικός άρχοντας θέλει να επηρεάσει το μέλλον του τόπου του, και να κοιμάται με ήσυχη την συνείδηση του δίνει τον λόγο στους πολίτες. Καιρός είναι, να πάμε ένα βήμα μπροστά.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ας μας πει κάποιος τι ‘’σχέδια’’ υπάρχουν για τα 37 στρέμματα του πρώην νεκροταφείου Νεάπολης που εφάπτονται στην οδό Ποταμού, τα οποία διοικητικά μεν ανήκουν στον δήμο Νικαίας, αλλά σαν χρήση κοιμητηρίου αφορούσαν κατά το μισό περίπου, αποδημήσαντες κατοίκους του Κορυδαλλού, και που όπως φαίνεται στον χάρτη η μισή ζωτική έκταση εισέρχεται ουσιαστικά στον οικιστικό ιστό του Κορυδαλλού, και αφορά σαφέστατα και τους κατοίκους της γύρω περιοχής τουλάχιστον, τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει μελλοντικά στον συγκεκριμένο χώρο.


ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Δανείζομαι άλλη μια εικόνα από το korydallos blogspot όχι για να θίξω τον κο Κοσμίδη, αλλά κάθε ξεσαμάρωτο γαϊδούρι ανεξαρτήτως φύλλου, μηδέ του κρίνοντος εξαιρουμένου, όπου με την αναισθησία που μας δέρνει, κάνουμε μαρτυρική την καθημερινότητα μας, απλά γιατί κάνουν κι άλλοι το ίδιο!

Θα μπορούσα να προτείνω σαν πράξη προσωπικού ακτιβισμού, να κολλάμε στην μέση του παρπρίζ κάθε όρθιου τετράποδου, ένα τέτοιο αυτοκόλλητο, ώστε τουλάχιστον να θυμάται τι έκανε, όσο προσπαθεί να καθαρίσει το τζάμι του. Δεν το κάνω όμως γιατί μπορεί να λειτουργήσει επί δικαίων και αδίκων στη χώρα που ζούμε, και να προξενήσει μέχρι και φθορά σε ξένη περιουσία. Άσε που θα υπάρχει και καθυστέρηση, μέχρι κάθε δράστης να καθαρίσει το ρημάδι του.

Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να το κάνει και η τροχαία, και η κάθε δημοτική αστυνομία. Πέρα από την παγίδευση του οχήματος ώστε ο δράστης να μην μπορεί να το πάρει, μέχρι να παρέμβει γερανός οπότε θα επιβαρύνεται και με τα έξοδα μεταφοράς, να του κολλάει στη μαρκίζα την κλήση με αυτοκόλλητη ταινία, με αυτή την ωραιότατη ρεπλίκα, ώστε να το θυμάται τουλάχιστον όση ώρα την καθαρίζει.

Και μέρα που ‘ναι ας κάνουμε και μια έκκληση από καρδιάς για το περιβάλλον:

Το περιβάλλον εκπέμπει SOS

Μη λες πως φταίνε οι άλλοι

Κι ότι εσύ δεν φταις

Θυμήσου πως οι δραματικές επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος δεν γνωρίζουν εθνικά και ταξικά σύνορα. Πέρυσι η λειψυδρία χτύπησε με δραματικό τρόπο την πόρτα της Κωνσταντινούπολης φέτος της Βαρκελώνης. Γρήγορα έρχεται και η δική μας σειρά. Τι κάνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων