Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

5/05/2008

ΒΡΑΔΥΠΟΡΙΑΚΟΣ- ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΚΟΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΛΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ...Δημητρης Βεντουρης

Από τότε που θυμάμαι τον αγώνα θεσμό ανάμεσα στους παλαίμαχους της Προοδευτικής και του Ολυμπιακού με χάλαγε η σκέψη ότι αυτός διεξάγεται Μεγάλη Παρασκευή την ώρα της αποκαθήλωσης, λες και χαθήκανε οι άλλες μέρες και ώρες του χρόνου. Τελικά απ’ ότι φαίνεται τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα χαρμολύπης. Μέρα θανάτου, ταφής και πίκρας για όσους και όσα ζήσαμε κι αγαπήσαμε και μας λείπουν, μα και χαρμόσυνης προσδοκίας για την ανάσταση που έρχεται διαλαλώντας πως μονάχα ότι πεθαίνει μπορεί ν’ αναστηθεί, αθάνατο να μείνει να ξαναγεννηθεί. Σαν τον φοίνικα το σύμβολο της ομάδας μας.

Οι μεγάλες στιγμές του χθες σίγουρα δεν γυρίζουν πίσω. Μα και το να ξαναβλέπεις τα παλιά ινδάλματα χωρίς τις φορτίσεις και την ένταση του πραγματικού αγώνα, σου θυμίζει πως τελικά, τίποτα να δεν χάνεται φυλαγμένο καλά στο σεντούκι των αισθημάτων του μυαλού και της καρδιάς. Κι επειδή στη ζωή υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα από το ποδόσφαιρο, αν το καταλαβαίνεις τότε μπορείς να απολαύσεις πραγματικά το παιχνίδι σε όλη του τη διάσταση.

Με τον νου πλουταίνει η κόρη

Στην Ελλάδα ισχύει το είσαι ότι δηλώσεις. Κι επειδή σ’ αυτό δεν καταβάλλεται φόρος, αφ ενός η πατρίδα μας δεν μπορεί να επιλύσει το οικονομικό της πρόβλημα κι αφ ετέρου ένας τεράστιος αριθμός συμπατριωτών μας αποκτά τίτλους προσδιορισμούς και προσωνύμια βαρύτερα ακόμη κι απ’ το επίθετο τους. Χώρια που οι μεγάλες συμφορές της χώρας προκύψανε σαν αποτέλεσμα ανιστόρητων μαζικών παραληρημάτων και ψυχώσεων, με τον φανατισμό να συντρίβει την νηφαλιότητα και την ψύχραιμη αντιμετώπιση.

Η ΕΠΟ δημιουργήθηκε το 1926. Το 31ο πρώτο μέλος που γράφτηκε στα μητρώα της ήταν η Προοδευτική με δηλωμένο έτος ίδρυσης 1927, έστω κι αν υπήρχε σαν ομάδα και πιο πριν, γεγονός που πιστοποιείται από την άμεση εγγραφή της στην νεοσύστατη τότε ομοσπονδία. Σκεφτείτε πως ο Ολυμπιακός έχει αρ. μητρώου 25 και ο Αρης Θεσσαλονίκης 38. Η αδιάψευστη αλήθεια των αριθμών διατυμπανίζει πως η ομάδα μας υπάρχει από τότε που υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι 14η σε συμμετοχές στην Α Εθνική, είναι 20 χρόνια προγενέστερη από τον δήμο Κορυδαλλού (1947) και αποτελεί τον πρώτο κοινωνικό και αθλητικό θεσμό για την κοινωνία της περιοχής.

Τώρα πως γίνεται σύλλογοι με μεταγενέστερα μητρώα να ισχυρίζονται ότι παίζανε μπάλα με τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη, και σε μερικές περιπτώσεις με τον Αχιλλέα και τον Λεωνίδα ρωτήστε αυτούς που τα επινόησαν και τα κατασκεύασαν.

Προοδευτική κόρη του Ολυμπιακού ή αδελφή του:

Ας μείνουμε όμως στη σχέση με τον Ολυμπιακό. Μέχρι τα πρόσφατα χρόνια ο ανιστόρητος προσδιορισμός Προοδευτική κόρη του Ολυμπιακού ήταν δυστυχώς σε ημερήσια διάταξη. Η αφετηρία του ξεπηδούσε από κάθε λογής εξωθεσμικούς παρατρχάμενους και λειτουργούσε σαν σπέκουλα υποτέλειας, με την έννοια του αρσενικού που ήταν καβάλα στο θηλυκό, και την υπόνοια πως η Προοδευτική δεν χάλαγε χατίρια στους ερυθρόλευκους.

Όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Παίρνοντας αφορμή από τον ετήσιο αγώνα-θεσμό νομίζω πως είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια και καλή. Οι δυο ομάδες βγαλμένες από την ίδια κοινωνική μήτρα και όντας συνομήλικες, δεν έχουν σχέση προγονικού αταβισμού, αλλά αδελφική. Και μεταξύ τους συμβαίνει ότι με τ’ αδέλφια όλων των εποχών και όλων των κοινωνιών. Αγάπη και σεβασμός, αλλά και ξεχωριστοί δρόμοι, άλλες οικογένειες και άλλα σπίτια.

Η Προοδευτική και έδωσε και πήρε παίχτες από τον Ολυμπιακό. Μόνο που αυτό δεν έγινε μόνο με τον Ολυμπιακό αλλά με όλες τις μεγάλες Ελληνικές ομάδες. Ο Φραντζής π.χ. πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την βυσσινί ομάδα στην Α Εθνική με 54 γκολ φόρεσε την φανέλα με το τριφύλλι. Πρόπερσι ακόμη καμάρωναμε που 19 παίχτες που φόρεσαν την βυσσινί φανέλα έπαιζαν ταυτόχρονα σε ομάδες της Α εθνικής. Τις αιτιάσεις περί υποτέλειας τις καταγράφω σαν σύντομο ανέκδοτο. Για πάρα πολλούς η ομάδα μας θυμίζει την παροιμία, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Αλλωστε όπως είχα υποστηρίξει σε άλλη περίπτωση, οι κάθε λογής ΠΑΕ μπορεί να μεταβιβάζονται ή να πτωχεύουν, η ιστορία όμως ποτέ. Αυτή θ’ ανήκει σ’ αυτούς που την δημιούργησαν και σ’ όσους την κουβαλάνε σαν σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων