Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

5/18/2008

ΓΗΠΕΔΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το σημερινό παιχνίδι με το Μοσχάτο τελευταίο της περιόδου 2007-2008, κλείνει μια από τις πιο φορτισμένες χρονιές στην ογδοντάχρονη ιστορία του συλλόγου. Μια χρονιά που θα μπορούσε να θεωρηθεί αποφράδα σε σχέση με το πώς ξεκίνησε, κι αναφέρομαι στην οικονομική κατάρρευση της ΠΑΕ που γκρέμισε την ομάδα μας στην Δ Εθνική, την ατμόσφαιρα διάλυσης που ακολούθησε καθιστώντας σε κάποια στιγμή αμφίβολη ακόμη και την παραμονή μας σ’ αυτήν, το πώς η διοίκηση Μπαταγιάννη κατάφερε να δώσει ζωή σε μια ομάδα κλινικά νεκρή παίρνοντας όχι απλά την ευθύνη, αλλά το ρίσκο, να οδηγήσει το σωματείο στην αναγέννηση από τις στάχτες του, αντλώντας κουράγιο από τις ζωντανές δυνάμεις του συλλόγου και μόνο, και το πώς η χρονιά μετεξελίχθηκε σε ιστορική, με την ποδοσφαιρική ομάδα μετά από μια εντυπωσιακή πορεία στον δεύτερο γύρο, να κερδίζει την παραμονή της πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμενε κι ο πλέον αισιόδοξος, την ομάδα μπάσκετ να πανηγυρίζει την άνοδο της στην Γ Εθνική μέσα από ένα φινάλε που θα ζήλευε και ο Χίτσκοκ, και τέλος την εκλογή του ‘’εξωπραγματικού’’ νέου διοικητικού συμβουλίου, που μας βάζει στον πειρασμό να επιλέγουμε αν θα πιούμε τον καφέ μας στην πλατεία Μέμου, η στην Wall Street!

Το Blog ανοίγει τον φάκελο γήπεδο.

Μπορεί ο Φοίνικας να μην ξέχασε τα γενέθλια της Προοδευτικής, ξαναφτερουγίζοντας με εμβληματικό τρόπο στον ουρανό της πόλης, φαίνεται όμως πως κάποιοι άλλοι ξεχνούν, και ξεχνούν πολύ γρήγορα. Η δήλωση του δημάρχου στην γενική συνέλευση, πως το γήπεδο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Σχιστό δεν θα ξεπερνάει σε χωρητικότητα τις 3000 θέσεις, άρα εξ ορισμού ακατάλληλο για την φιλόδοξη επάνοδο της ιστορικής Προοδευτικής στις μεγάλες κατηγορίες προκάλεσε αμηχανία. Μπορεί η δήλωση να ξεπεράστηκε γρήγορα, μέσα στο κλίμα του απίστευτου ενθουσιασμού που επικρατούσε, ωστόσο η ουσία παρέμεινε, βασανίζοντας τους βυσσινί φιλάθλους που περιμένουν πότε η ομάδα θα αποκτήσει το σπίτι της μέσα στα διοικητικά όρια του Κορυδαλλού, την πόλη με την οποία συνδέθηκε άρρηκτα στην διάρκεια της ογδοντάχρονης διαδρομής της.

Τι γήπεδο, που γήπεδο, πότε γήπεδο, σαν ζητήματα παρέμειναν μέχρι σήμερα στο επίπεδο της θεωρητικής φιλολογίας. Φίλοι του blog σας βεβαιώνουμε πως τα πράγματα θα πάψουνε να είναι έτσι. Η χρονιά που διανύουμε τελείωσε, η καινούργια ήδη ξεκίνησε. Είτε μιλάμε για την επείγουσα ανάγκη ανακαίνισης του ιστορικού γηπέδου Νικαίας που φιλοξενεί την ομάδα μας εδώ και 35 χρόνια, είτε μιλάμε για την κατασκευή νέου γηπέδου στον Κορυδαλλό, σας βεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές, παίζοντας το παιχνίδι, όσων παίζουνε τάβλι στην πλάτη μας.

Πέρα από την δική μας άποψη περιμένουμε ν’ ακουστεί και η δική σας φωνή, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο για την Προοδευτική του 21ου αιώνα. Εχω ξαναπεί πως στην ζωή υπάρχουνε πιο σοβαρά πράγματα από το ποδόσφαιρο. Δεν είμαστε ‘’επαγγελματίες φίλαθλοι’’ που φιλοδοξούμε να παίξουμε ρόλο παραδιοίκησης, ούτε προσπαθούμε να καναλιζάρουμε την άποψη μας σαν την μόνη αποδεκτή αλήθεια. Είμαστε όμως ενεργοί πολίτες που ζούσαμε, ζούμε, κι αγαπάμε την πόλη μας και τους θεσμούς της, και φυσικά και την ομάδα της πόλης, την Προοδευτική μας, που συγκαταλέγεται στις πιο ιστορικές της χώρας.

Το πιο διάσημο extreme game στον κόσμο.

Στην διάρκεια της δημιουργίας του κόσμου ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο τα πόδια για να κινείται και τα χέρια για να εξασκεί τις όποιες δεξιότητες του. Η υπέρβαση του αρχέτυπου σχήματος όπως το κάνουν οι μεγάλοι βιρτουόζοι της μπάλας, κάνοντας μαγικά με τα πόδια τους, αποτελεί υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων, γι’ αυτό και το ποδόσφαιρο συμπεριλαμβάνεται ανεπιφύλαχτα, στην ιδιαίτερη φυλή των extreme games.

Ετυμολογικά ο πόλεμος σχετίζεται με την έννοια της πύλης. Φυλάω πύλες σημαίνει πόλεμος. Πύλη στο ποδόσφαιρο είναι η εστία, ομάδα ο στρατός που την υπερασπίζεται, και φίλαθλοι η ‘’κοινωνία’’ που στηρίζει τον ‘’εικονικό’’ στρατό. Σε κανένα άλλο παιχνίδι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη και καταλυτική συμμετοχή των θεατών, στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος όσο στο ποδόσφαιρο.

Το κερασάκι στην τούρτα αυτής της ανυπέρβλητης αθλητικής μαγείας, είναι η δήλωση του μοναδικού Μισέλ Πλατινί σε συνέντευξη του στην μεγάλη Γαλλίδα συγγραφέα Μαργκερίτ Ντυράς. Είπε πως στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο πιο δυνατός. Αυτή η δυνατότητα να ξαναζεί ο μύθος του Δαυίδ με τον Γολιάθ που κάποια στιγμή όλοι γευτήκαμε, κάνει το ποδόσφαιρο πραγματικά μοναδικό.

Συστρατευόμαστε με την θέση της νέας διοίκησης ν’ αναπτύξουμε σε επίπεδο συλλόγου όσα περισσότερα αθλήματα γίνεται. Δεν ξεχνάνε όμως πως τα γράμματα που συναρμολογούν το όνομα Προοδευτική είναι έντεκα, όσα και οι παίχτες μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Το ποδόσφαιρο είναι η ιστορία μας, η data base που υπάρχει στο DNA μας. Τώρα που ο Φοίνικας ξαναγεννήθηκε από την στάχτη του, τώρα που η νέα διοίκηση απλώνει τα όνειρα μας σε νέους ανεξερεύνητους ουρανούς, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα παράγοντα ή ‘’παραγοντίζοντα’’ τοπικής εμβέλειας, να εγκλωβίσει τα όνειρα μας στα όρια της μικροσκοπικής του μιζέριας. Δεν υπονοούμε κανένα, δεν δείχνουμε κανένα με το δάχτυλο. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι, ‘’αρχή άνδρα δείκνυσι’’. Η ζωή θα δείξει ποιος είναι με ποιον, και με ποιον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων