Είσαι Προδευτικάνος και έχεις κάθε δικαίωμα να σε σέβονται και να σε λογαριάζουν, και να αναφέρονται σε σένα έχοντας πάντα στο μυαλό, πως η Προοδευτική αγωνίζεται για την τιμή και την ιστορία της, τον κόσμο της και τη βυσσινί φανέλα, τον Κορυδαλλό και την Κοκκινιά.

5/02/2008

ΤΟ ΤΑΙΝΑΡΟ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Δημητρης Βεντουρης
Το Ταίναρο και η ιστορία του
Η πολεμική όψη των 70 πέτρινων πύργων στον οικισμό της Βάθειας κόβει την ανάσα. Καστροπολιτείες υπάρχουνε πολλές, μα σαν αυτή δεν θα βρεις όμοια της πουθενά στον κόσμο. Κι όταν στη συνέχεια πάρεις τον κατηφορικό δρόμο για το Ταίναρο το βλέμμα δεν προφταίνει να ρουφήξει το μνημειώδες φυσικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο που θα βρεις εκεί το ιερό του Ποσειδώνα. Από τη βίγλα του κάβο Ματαπά ‘’Μεταπέα Ακρα’’, ο θαλασσοκράτορας του αρχαίου κόσμου αφέντευε τρία πέλαγα Αιγαίο, Κρητικό και Μυρτώο.
Κάπου εκεί βρίσκεται κι η σπηλιά των Ερινύων. Αρχαίες θεότητες που τις ταυτίζανε με τις τύψεις. Τύψεις που βασάνισαν αλύπητα και τον μητροκτόνο Ορέστη, αλλά και τον ακούσιο αιμομίκτη Οιδίποδα. Κι αν οι αρχαίοι για να τις δαμάσουν χτίζανε ιερά αποκαλώντας τις Ευμενίδες (εκεί λυτρώθηκε ο Ορέστης) οι νεότεροι με πέτρες από το ναό του Ποσειδώνα φτιάξανε γι’ συγχώριο το ναό του Αγίου Ασωμάτου, δίνοντας στον τόπο το προσωνύμιο, κάβος του Αγιου Αγγέλου όπως τιτλοφορείται στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη.
Η ενέργεια που αναβλύζει ο τόπος είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο που κανείς καταχτητής δεν κατάφερε να τον τιθασεύσει, γι’ αυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα εδώ γυρέψανε καταφύγιο άνθρωποι ατίθασοι και ανυπόταχτοι, επαναστάτες και τυχοδιώχτες, καλλιτέχνες αλλά και φευγάτοι. Εδώ λέει ο θρύλος πως είναι τα τάρταρα ο δίαυλος ανάμεσα στον πάνω και τον κάτω κόσμο. Γι’ αυτό κι οι ντόπιοι λένε πως το Ταίναρο δεν είναι ακρωτήρι μα ‘’κρητήρι’’ ανθρώπων και ψυχών.
Στη Μέσα Μάνη είναι Προοδευτικάνοι!
Το Πόρτο Κάγιο είναι το σημείο που η Προσηλιακή Μάνη συναντάει την Αποσκιερή. Αφήνοντας το δημόσιο δρόμο με κατεύθυνση την ‘’Ευλίμενη Ομηρική Ψαμαθούντα’’ ο δρόμος γίνεται χωμάτινος. Και πριν την τελευταία στροφή για το Porto Guaglio το ‘’λιμάνι με τα χαλίκια’’ κατάπληχτα τα μάτια και το μυαλό αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που ‘ναι γραμμένο στην τσιμεντένια μετώπη του δρόμου. Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ !!! Λίγα μέτρα μακριά από τ’ αρχαία λατομεία που γινόταν η εξόρυξη του περίφημου βυσσινί Ταινάριου μαρμάρου. Επί τόπου στάση, κι η φωτογραφική μηχανή πιάνει δουλειά, το στιγμιότυπο γίνεται ιστορία.

Μεσημέρι Μεγάλου Σάββάτου, λίγο μετά την πρώτη ανάσταση και λίγο πριν τη δεύτερη τη μεγάλη το βράδυ, σκέφτομαι πως τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και για το σύλλογο η πρώτη ανάσταση ήρθε. Τη φέρανε τα παιδιά του μπάσκετ λίγες μέρες πριν. Η Μεγάλη αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει με αφετηρία την γενική συνέλευση του Μαϊου.
Ο θρύλος του Φοίνικα που γεννιέται από τη στάχτη του θεωρείται μήνυμα ανάστασης όπου και να το συναντήσεις. Από τους πάπυρους της αρχαίας Αιγύπτου ως και σύμβολο της φιλικής εταιρείας. Κι από τις αναφορές του Ηροδότου, μέχρι τη μνημόνευση του στα απόκρυφα ευαγγέλια. Αναρωτιέμαι που θα έβρισκε το μυθικό πουλί καλύτερο τόπο να κουρνιάσει από το Ταίναρο. Εδω που ο πραγματικός κόσμος σμίγει με τον υπερβατικό.
Πριν ο Χριστός με την ‘’εις Αδου κατάβαση’’ συντρίψει τις αλυσίδες του θανάτου, ο μύθος λέει πως ο ημίθεος Ηρακλής αφού πρώτα μυήθηκε στα Ελευσίνια μυστήρια, από εδώ κατέβηκε στον Αδη και κατάφερε να φέρει αλυσοδεμένο στον πάνω κόσμο τον τερατόμορφο κέρβερο τον φύλακα του Αδη. Κι αφού ο φοίνικας σύμβολο όλων των μεγάλων μυστών δηλώνει τέτοια μέρα παρών στο κατάλληλο μέρος … αδέρφια η ανάσταση της Προοδευτικής είναι δεδομένη. ΠΡΟΟ ΑΝΕΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πνευματικα Δικαιωματα κειμενων και φωτογραφιων